JESENSKA DELICIJA

Ovo je najljekovitije voće na svijetu

21.10.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Nar, šipak ili mogranj jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato antioksidantima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Mnoge studije potvrdile su ljekovita svojstva šipka i njegov djelotvoran učinak na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav

Ako ste u potrazi za hranom bogatom antioksidantima, onda bi šipak mogao biti dobar izbor. Osim što je pun vlakana, odličan je izvor vitamina, željeza, folne kiseline, kalija i antioksidanta polifenola. Iznimno su popularni šipkov sok, sjemenke i ulje.

Sjeme i sok od šipka smatraju se tonikom za srce i grlo, a sok od šipka sadrži tri puta više antioksidanata nego 100 ml crnog vina ili zelenog čaja, zbog čega je izvrstan saveznik u borbi protiv raka dojke ili prostate. Nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje šipkovog soka može spriječiti i usporiti rast nekih vrsta raka dojke. Također, njegov sok ima sposobnost normaliziranja krvnog tlaka. Jedna je studija pokazala da pijenje 50 ml soka od šipka dnevno smanjuje krvni tlak za čak pet posto.

Šipak i njegov sok također su korisni za srce, a njegovi učinci pomažu i osobama s dijabetesom. Nova preliminarna studija pokazala je da osobe koje boluju od dijabetesa, a koje su pile sok od šipka tri mjeseca, imaju znatno smanjen rizik od ateroskleroze.

Kada je u pitanju koštani sustav, ni po tome ne zaostaje svojim ljekovitim svojstvima. Prema studiji provedenoj 2005, sok od šipka djeluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, stoga je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće također sadrži antiupalna svojstva koja pomažu pri liječenju ove bolesti.

Kako biste spriječili nastajanje zubnog plaka, pijte sok od šipka - zbog svojih antibakterijskih svojstava smanjit će šanse za loš dah i bolesti desni. I problemi s impotencijom znatno će se smanjiti konzumiranjem soka od šipka jer on poboljšava protok krvi u tijelu, a PMS i menopauza uspješno će se smanjiti zbog njegove sposobnosti uravnoteženja razine estrogena. S hladnijim danima stiže i slabiji imunitet koji rezultira sezonskom prehladom ili gripom. Zbog velikih količina vitamina C popijte jednu do dvije čaše razrijeđenog soka od šipka te očekujte ublažavanje i nestajanje nepotrebne hunjavice.

Nar u kulinarstvu

Od nara se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj.

Kako biste pripremili ocat od nara, jedan do dva mogranja usitinite i pohranite u bocu zajedno s korom. Ovu mješavinu prelijte jednom litrom jabučnog octa i ostavite da se kora moči 30 dana i procijedite. Ocat od šipka, odličan je začin za salate koji pogoduje ljudima koji imaju amebe ili slične crijevne parazite.

Za pripremu grčkog jogurta s narom, potrebna vam je jedna litra grčkog jogurta, dvije žlice meda, pola žličice vode narančina cvijeta i jedan veliki nar. Sve sastojke pomiješajte i servirajte s listićima mente i integralnim keksima.

Od nara također možete pripremiti ukusan sorbet. Za njega su vam potrebne tri šalice hladnog soka od nara, pola šalice meda ili sirupa agave i jedan sok limuna. Sok pomiješajte s medom ili sirupom agave uz dodatak limunova soka. Nakon što stvoreni sorbet ostavite tri sata u zamrzivaču, vaš iznimno zdrav i ukusan sorbet spreman je za probanje.

Rok trajanja šipka

Plod šipka, na sobnoj temperaturi može izdržati mjesec dana, dok će u hladnjaku trajati dva mjeseca. Očišćeni nar možete zamrznuti i držati u zamrzivaču do godinu dana. Svježi sok od nara pohranjen u hladnjaku, trajat će tri dana.