Women - A century of change

Ove godine slavimo žene!

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

FOX Networks Group Hrvatska na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu koji se održava u Rovinju od 19. do 21. rujna, organizira izložbu kojom slavi snažne, hrabre i ustrajne žene svih svjetskih kultura i naroda. Izložba National Geographic: Women - A century of change otvorila se u petak, 20. rujna u 11:00h, a sastoji se od 15 fotografija snažnih i smjelih žena koje su u pustolovini života postigle nevjerojatne stvari slijedeći svoje srce, talente i snove

One su se usudile biti snažne, drugačije, uporne i svoje, i tako su pomogle oblikovati svijet u kojem danas živimo.

Izložbu je otvorila Petra Ledinek, marketinška menadžerica Fox Networks Group Hrvatska, koja je istaknula kako fotografije imaju snažnu poruku i povijesni značaj jer svjedoče o razvoju položaja žena u društvu.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Fotografije su predstavljene preko šest motiva vezanih uz žene: sreća, ljepota, ljubav, mudrost, snaga i nada. Poseban je značaj ove izložbe što služi, ne samo kao proslava ženske snage, nego i kao odraz stoljeća u kojemu su se žene izborile za svoje mjesto u društvu.

Posjetitelji WMF-a u Rovinju imaju priliku vidjeti neke od najznačajnijih fotografija National Geographic-a nastale tijekom stoljetne povijesti organizacije, a među prvim posjetiteljima izložbe našle su se Nevena Rendeli, Ida Prester i posebna gošća, izvanredna fotografkinja National Geographic-a Rena Effendi.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Zbirka Women: The National Geographic Image Collection izlazi krajem listopada ove godine, a sadrži 450 zadivljujućih fotografija žena s naslovnica magazina National Geographic koje su popraćene intervjuima i portretima snažnih žena.

Pitanje „tko sam ja“ temeljeno je za svako ljudsko biće. Transrodna djevojčica Avery iz Kansasa našla se 2018. godine na naslovnici magazina National Geographic posvećenog transrodnim osobama. Avery od svoje pete godine otvoreno živi kao transrodna osoba i pita se što znači biti žena. Ponosna, snažna i zabavna, ova devetogodišnja djevojčica pokazala je kako je moguće mijenjati ukorijenjena uvjerenja i stavove te stvoriti solidarnije društvo.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Osjećaj ženskog ponosa i solidarnosti vidljiv je na fotografiji ekipe sinkroniziranih plivačica SAD-a koje svojim tijelima čine savršenu zvjezdastu formaciju. Tim talentiranih plivačica predstavlja jedinstvenu snagu ženske povezanosti. Žene osjećaju potrebe i emocije drugih, a uzajamna potpora nalazi se u središtu zajedništva. U međusobnom razumijevanju i povjerenju leži ključ ženske emancipacije i odlučnosti u borbi za bolje sutra.

Od vremena nastanka National Geographic Society-ja 1888. godine, žene diljem svijeta su zahvaljujući nevjerojatnoj upornosti stekle pravo glasa i pravo sudjelovanja u svim vidovima javnog života, pravo na obrazovanje i rad, te mnoga druga prava i slobode. No, to je i dalje svijet u kojem se žene bore kako bi stekle ili sačuvale neka temeljna prava. U mnogim zemljama, žene još uvijek nisu potpuno ravnopravne s muškarcima u pogledu obrazovanja, prava na rad i jednaku plaću, prava na zaštitu od iskorištavanja i fizičkog nasilja. Također svjedočimo nastojanjima određenih skupina da reduciraju slobodu odlučivanja žena u vidu reproduktivnih prava i brige o vlastitom tijelu. Premda žene danas imaju zajamčena prava i slobode kao nikad prije u povijesti, dug je put prema ostvarivanju potpuno ravnopravnog položaja žena u društvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!