JAMIE OLIVER

Ovako sočnu i hrskavu piletinu još niste jeli: Recept uopće nije kompliciran

10.09.2025 u 12:46

Bionic
Reading

Ako tražite ručak ili večeru koja je istovremeno ukusna, zasitna i jednostavna za pripremu, ovaj recept Jamieja Olivera pravo je rješenje za vas

Kombinacija piletine, gljiva, riže i špinata pečenih u jednom kalupu pruža savršenu kombinaciju, koja je istovremeno i sočna i hrskava, a priprema nije nimalo komplicirana.

Ovo je tip recepta koji ćete rado uvrstiti u svoj kućni repertoar jer traži minimalno posla, a nudi maksimalan učinak – sve se priprema u jednom kalupu pa nemate puno posuđa za pranje, a rezultat je raskošno jelo koje izgleda kao da ste proveli sate u kuhinji.

Bilo da ga poslužite u obiteljskom krugu za nedjeljni ručak ili pripremite unaprijed za radni tjedan, možete biti sigurni da će se svi tražiti repete.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 velika pileća zabatka s kožom i kostima
  • maslinovo ulje
  • 400 g miješanih gljiva
  • 1 konzerva (295 g) juhe od gljiva
  • 1 konzerva (400 g) bijelog graha
  • 300 g basmati riže
  • 1 limun
  • 200 g smrznutog špinata u listovima
  • 4 žličice senfa

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C. U velikom kalupu za pečenje (25 x 35 cm) pomiješajte piletinu s 1 žlicom maslinova ulja i prstohvatom papra. Dodajte gljive. Ako volite hrskavu koricu, pileće zabatke prethodno kratko popržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju.

Ulijte konzervu juhe od gljiva. Ocijedite i dodajte grah, zatim uspite rižu. Limenku od graha napunite vodom i prelijte u kalup. Umiješajte naribanu koricu limuna.

Piletinu stavite na vrh, kožom prema gore, pazeći da riža ostane potopljena, a zatim dodajte smrznuti špinat. Sve prekrijte aluminijskom folijom premazanom uljem i pecite 50 minuta. Zadnjih 5 minuta maknite foliju da se kožica dodatno zapeče.

Kada je jelo gotovo, vilicom razrahlite rižu i špinat te po potrebi začinite solju i paprom.

U maloj zdjelici pomiješajte senf i sok od limuna, prelijte preko jela i odmah poslužite.