BLAGDANSKA ČAROLIJA TPORTALA

Ovaj utorak daruju vas Skintegra, izdavačka kuća Sonatina i Peti Kupe

20.12.2022 u 14:24

Bionic
Reading

Ni ovoga prosinca nismo zaboravili na vas, naše vjerne čitatelje. U suradnji s partnerima pripremili smo mnoštvo poklona koje darujemo svakoga radnog dana od danas do Badnjaka. Kako biste sudjelovali u blagdanskoj nagradnjači i osvojili vrijedne poklone naših partnera sve što trebate je pronaći nagradno pitanje u članku i uključiti se u blagdansku čaroliju tportala

Skintegra poklanja jedan poklon paket s proizvodima - Lunar serumski koncentrat, Hyperdew maska i CICA CERA.

Zagladite svoju kožu preko noći uz novi koncentrat našeg omiljenog brenda. Morate priznati, danas je lakše nego ikad preobraziti umornu i dehidriranu kožu koja izgleda sivo u blistavu, svježu i sjajnu – i to uz pravilnu njegu kože lica. Srećom, Skintegra je pravilnu njegu kože usavršila do detalja, a za kraj 2022. donose nam spas, možemo slobodno reći, u zadnji čas – Lunar Serum Concentrate. Ovaj je serum zapravo koncentrat za zaglađivanje i naprednu njegu dehidrirane kože sa znakovima starenja. Anti-age noćna njega za lice bez obzira na godine i tip kože? Say no more! Nama Lunar Serum Concentrate zvuči savršeno za doček 2023. uz blistavu i zaglađenu kožu! Koji sastojci krase ovaj pametni koncentrat?Ovaj je moćan koncentrat formuliran s inovativnim peptidima (Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate) koji djeluju kao akceleratori prirodne stanične izmjene, snažnim čuvarima kože Palmitoyl tripeptide-1 i Palmitoyl tetrapeptide-7 peptidima, visokomolekularnom (1,5-2,0 mDa) i niskomolekularnom hijaluronskom kiselinom (8-50 kDa), pantenolom, probiotičkim fermentima, aminokiselinama, glicerinom i madekasozidom (CICA). Kome treba Lunar Serum Concentrate? Ako je tvoja koža dehidrirana i umorna, primjećuješ na njoj prve znakove starenja ili želiš prevenirati iste te ako primjećuješ sitna začepljenja i suhe ljuskice – nema dvojbe! Lunar serumski koncentrat tvoj je novi topikalni saveznik! Zbog inovativnih peptida u svojem sastavu, koji sjajno stimuliraju kožu na staničnoj razini, tvoja će koža preko noći postati hidratizirana i zaglađena. Osim toga, peptidi preventivno djeluju protiv preuranjenih učinaka starenja kože, a sjajna su alternativa kiselinama i retinoidima jer potiču prirodne procese stanične obnove bez iritacije! Zbog svoje lagane i nekomedogene teksture, te poticanja prirodne deskvamacije kože, Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate korigira i kožu sklonu nepravilnostima (začepljene pore) i suhe ljuskice, otkrivajući svježu, blistavu kožu već ujutro nakon izdašne večernje aplikacije. Kako koristiti ovaj magični serum? Zbog svojeg bogatog sastava Lunar serum koncentrat dovodi do sjajnije, ujednačenije i blistavije kože već jutro nakon korištenja u večernjoj rutini. To znači da je ovaj proizvod idealan booster – za posebne prigode ili za svakodnevno korištenje – kako god vama odgovara! Tekstura ovog serumskog koncentrata tekuća je, neljepljiva i prigodna za sve tipove kože, a proizvod se može koristiti ispod bilo koje kreme ili serumske emulzije prilagođene tipu i potrebama kože. Nekoliko kapljica poslužit će kao hidratantna baza za svakodnevnu njegu, a za WOW učinak ujutro proizvod je poželjno koristiti kao ampulu u nešto izdašnijoj količini. Ako vas čeka bitan događaj i želite zablistati (vjerujemo da nas sve očekuje barem nekoliko u narednom razdoblju!) Lunar serumski koncentrat koristite kao ampule nekoliko večeri prije eventa. Više informacija o ovom opako dobrom koncentratu možete pronaći na Skintegra stranici.

Izdavačka kuća Sonatina vam daruje knjige Abigail Dean - Djevojčica A, V. E. Schwab - Gallant, Susanne Abel - Greta – godine ljubavi, godine sjećanja, Roisin Meaney - Knjižnica na obali mora, Ali Hazelwood - Ljubavna hipoteza, Sosuke Natsukawa - Mačak koji je spasio knjige, Claire Lombardo - Najbolja zabava u životu, Valérie Perrin - Svježa voda za cvijeće i Catriona Ward - Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici.

Abigail Dean - Djevojčica A. Napet i psihološki mučan roman o djevojci koja uspije pobjeći iz okrutnog zatočeništva u roditeljskom domu. No može li se tajnama koje izviru iz prošlosti uistinu umaknuti… Lex Gracie, najstarije dijete u obitelji, bježi iz Kuće strave i tako spašava sebe, braću i sestre. U godinama oporavka od psihološke traume i tjelesnog zlostavljanja, Djevojčica A – kako su je prozvali nakon bijega – ne želi razmišljati o roditeljima. Nakon majčine smrti u zatvoru, međutim, više ne može bježati od prošlosti. Naslijeđenu obiteljsku kuću Lex želi pretvoriti u društveni dom, ali najprije se mora suočiti s braćom i sestrama – i s tajnama iz djetinjstva koje tek sada otkriva. Ono što počinje kao priča o bijegu i preživljavanju postaje uzbudljiva psihološka obiteljska priča o odnosima braće i sestara – o tajnama koje skrivaju od sebe i jedni od drugih. Dok ih Lex nagovara na prenamjenu obiteljskog doma, otkriva tko je od njih ostao zarobljenik obiteljske mitologije a tko se doista oslobodio. 'Abigail Dean vješto vodi do dramatičnog razrješenja odnose među braćom i sestrama i mučne tajne koje dijele. Zbog ovog uspješnog psihološkog trilera autorica je to koju vrijedi zapamtiti… - Publishers Weekly. 'Rijetkost je da roman bude tako sjajan, a opet razoran. Priča je to o strahovitoj kontroli, ali i neodoljivoj ljudskosti. Djevojčica A portret je preživljavanja, inteligencije i ljubavi, i još ću ga dugo pamtiti. Knjiga dubokih osjećaja, i izvanredno postignuće.' - Jessie Burton, autorica romana Minijaturist.

V. E. Schwab - Gallant. Olivia Prior od ranog je djetinjstva odrastala u sirotištu. Uz prošlost je veže samo majčin dnevnik, pun čudnih crteža i nesuvislih rečenica, od kojih je zadnja, koja je upozorava da se ne približava Gallantu, osobito intrigantna. Olivia sanja samo jedno – da jednoga dana ima svoju obitelj. Kada napokon sazna da ju je pronašao ujak i pozvao na obiteljsko imanje Gallant, ne oklijeva ni trenutka. No ondje zatječe samo dvoje slugu i rođaka Matthewa, koji je očito ne želi. Povrh svega, otkriva kako joj je ujak preminuo još prije više mjeseci te da stanovnici velebnog zdanja sa zebnjom izbjegavaju zid koji se usred raskošne prirode uzdiže na rubu imanja. Kakvo se zlo tamo skriva, na dnu tog vrta smještenog na kraju svijeta? I što se, zapravo, dogodilo s Olivijinom majkom prije svih tih godina? U Gallantu je V. E. Schwab istkala mračnu i originalnu priču o mjestu gdje se svijet susreće sa svojom sjenom, o životu i smrti, i mladoj ženi koju dozivaju obje strane. Ovaj roman, protkan sjenama i misterijima, opire se standardnim žanrovskim okvirima, a pripovjedni stil u kojem se istodobno isprepleću smisao za gradnju napetosti i poetičnost još jednom ukazuje na svu raskoš talenta autorice koja je hrvatsku publiku osvojila romanom Nevidljivi život Addie LaRue. 'Jeziva priča koja spaja gotički horor Shirley Jackson i tankoćutnu, mračnu maštu Neila Gaimana.' – Publishers Weekly. 'Autoričin spoj gotike, fantastike i horora utjelovljenje je svih pučkih predaja o opasnostima što vrebaju iz sjena.' – School Library Journal.

Susanne Abel - Greta – godine ljubavi, godine sjećanja. Tom Monderath medijska je zvijezda i voditelj večernjih vijesti na kelnskoj televiziji. Živi tipičnim životom samca, mnogo putuje i posvećen je poslu, a njegove veze sa ženama prolazne su i površne. Nije osobito blizak ni sa svojom majkom, 84-godišnjom Gretom. Ipak, znakovi demencije, koje je počeo primjećivati kod nje, zabrinjavaju ga. Iako se teško miri s činjenicom da je majka bolesna, Tom potiskuje sve ono što joj je cijeloga života zamjerao i preuzima brigu o njoj. Greta, koju njezin jedinac pamti kao distanciranu i depresivnu majku, počinje se otvarati i pripovijedati mu o svojem sretnom djetinjstvu u Istočnoj Pruskoj, o obitelji i ratnim godinama, ledenim i gladnim zimama u zbjegu, čežnji za nestalim ocem i poratnim danima u Heidelbergu. No kad Tom pronađe staru kutiju s majčinim uspomenama, u kojoj je fotografija mladog afroameričkog vojnika, stara vudu-lutkica i slika tamnopute djevojčice, Greta iznenada zašuti. Prvi put u životu Tom odluči pomnije istražiti majčinu prošlost jer je napokon želi upoznati i shvatiti njezinu tugu. Malo-pomalo rekonstruira lik žene posve drugačije od slike koju je stvorio o svojoj majci. Ta nova žena snažna je, strastvena i tvrdoglava. I stoga ono što isprva opterećuje njegov naizgled savršen život, sasvim neočekivano postaje dragocjen dar – otkrivajući istinu o majci, otkrit će istinu i o sebi. 'Ovo je podsjetnik na to koliko je bilo dugo putovanje iz poslijeratne Njemačke obilježene rasizmom i netrpeljivostima i koliki još put moramo prevaliti do pravednijeg društva.' – Denis Scheck, ARD. 'Na kraju romana, Susanne Abel zahvaljuje nebesima što živi u mirnodopskim uvjetima. Kad pročitate knjigu, bit će vam jasno i zašto.' – DONNA.

Roisin Meaney - Knjižnica na obali mora. U knjižnici maloga primorskog gradića Fairweathera sastaje se klub ljubitelja knjiga, a njegovi članovi blisko su povezani. No živote im je obilježila tragična nesreća čije posljedice i dalje osjećaju. Lil Noonan od tada nije progovorila ni riječi, a njezina baka Beth zabrinuta je što ostatak života planira provesti povučeno, uz knjige kao jedino društvo. Beth, voditeljica knjižnice, lijek pak pronalazi u poslu. No zaključila je kako je došlo vrijeme za novi početak, stoga odluči praznu kuću svoje kćeri iznajmiti pridošlici u gradu. Tom McLysaght predstavlja se klubu kao netko tko želi pobjeći od turbulentnog života u Londonu, ali bliže je istini činjenica da skriva mnogo veću tajnu, nešto od čega ne može pobjeći koliko god se trudio. Kako mjeseci prolaze, članovi kluba polako dolaze do spoznaje da vrijeme možda ipak liječi sve rane. Tome se najviše nada Beth koja svojoj unuci želi sretniju budućnost. No hoće li Lil imati hrabrosti posegnuti za srećom? I hoće li im Tom dovoljno vjerovati da otkrije svoju tajnu? 'Meaney zna dotaknuti srž naših ljudskih neuspjeha i pokazati nam ih na stranicama svojih knjiga poput zrcala… Što je čini posve uvjerljivom, posve autentičnom i krajnje neodoljivom.' – Irish Independent.

Ali Hazelwood - Ljubavna hipoteza. Studentica treće godine doktorskog studija biologije Olive vjeruje u znanost, a ne u nešto što se uopće ne može kontrolirati, primjerice ljubav. Zahvaljujući svojoj prijateljici Anh, iznenada mora odglumiti da je u vezi, a u toj nezgodnoj situaciji brže-bolje poljubi prvog muškarca koji joj se nađe na putu. No taj poljubac ne samo da pokreće lanac iracionalnih osjećaja, nego se pokaže da je tip kojega je poljubila glavom i bradom mlada profesorska zvijezda dr. Adam Carlsen – i totalni kreten. A onda još taj najveći tiranin na cijelome Stanfordu pristane glumiti njezina dečka! No uskoro ne samo da će Oliveina znanstvena karijera doći u opasnost, nego se i njezina veza s Carlsenom više doima kao oksidacijska reakcija nego redukcija romantičnog spoja, pa Olive dolazi do zaključka da je od hipoteza o ljubavi kompliciranija samo mikroskopska analiza vlastitog srca. 'Prava književna uspješnica. Ljubavna hipoteza odvažan je prvijenac, a naša je hipoteza da je to tek prvi uspjeh autorice koja se očito usudila biti i akademska sila i iznimno talentirana spisateljica.' – ENTERTAINMENT WEEKLY. 'Britkim i simpatičnim likovima, oštroumnom prozom i neuobičajenim pristupom popularnom žanru, Hazelwood uvjerljivo kroči kroz zahtjevne rovove akademskog svijeta… Ova pametna, seksi suvremena priča oduševit će obožavatelje ljubavnih romana.' – PUBLISHERS WEEKLY.

Sosuke Natsukawa - Mačak koji je spasio knjige. Mala knjižara u Japanu, visoke drvene police s rijetkim knjigama, šalica čaja pripremljena na tradicionalan način: to je kraljevstvo Rintara i njegova djeda. Kad starac umre, Rintaro, tih i povučen srednjoškolac, ostaje sam. Što da radi s knjižarom koja već dugo ne donosi zaradu? Što će biti s njim, s njegovim životom bez djeda, bez starčeve smirenosti i mudrosti? Rintaro se povukao od svijeta, skriva se između gotovo zaboravljenih književnih blaga. Čak ga ni njegova razredna kolegica Sayo, koja je zabrinuta za njega, ne može izmamiti iz ljušture u koju se zatvorio. Sve dok se jednog dana u knjižari ne pojavi mačak – mačak koji govori, koji moli Rintara da mu hitno pomogne: knjige su u opasnosti, a spasiti ih može samo istinski ljubitelj knjiga poput njega koji je naslijedio djedovu ljubav prema pisanoj riječi… Mačak koji je spasio knjige čarobni je hommage snazi književnosti i mašte namijenjen svima onima koji vole Malog princa i kojima su knjige jednostavno najljepša stvar na svijetu. 'Neobična i dirljiva priča koja nas poziva da uživamo u čitanju, otkrivanju novih svjetova, držanju knjige u rukama, listanju stranica, mirisu tiskarske boje i teksturi papira…' Japan Times.

Claire Lombardo - Najbolja zabava u životu. Najbolja zabava u životu slojevita je saga o nekoliko generacija čikaške obitelji Sorenson. U svom udobnom domu u predgrađu, David i Marilyn četiri desetljeća žive u bračnoj sreći i ljubavi. No, skladan roditeljski brak za njihove je četiri već odrasle kćeri nedostižan ideal, i gotovo provokacija! Najstarija Wendy mlada je udovica, a samoću i tugu liječi alkoholom i ljubavnim avanturama. Violet, nekoć perspektivna odvjetnica, sada se gorljivom predanošću posvećuje ulozi majke i supruge. Liza, mlada sveučilišna profesorica, očekuje dijete, no muči je to što ni sama nije sigurna želi li ga. Najmlađa kći, Grace, živi lažnim životom a da to nitko od njezine obitelji i ne sluti. No, kad se u njihovim životima nakon petnaest godina iznenada pojavi mladi Jonah Bendt, tajni sin jedne od sestara posvojen odmah po rođenju, obiteljska dinamika poprima sasvim novi ritam i smjer, a pred čitateljem se rastvara bogat, dramatičan akvarel života jedne nekonvencionalne američke obitelji, prožet trenucima začudne radosti i nježnosti, ali i dvojbama, strepnjama i tugom. Claire Lombardo u ovom nam romanu donosi savršeno iznijansiran ekvilibrij različitih emocija i stanja koji međuljudske odnose čine neiscrpnim vrelom patnje… ali i veselja.

Valérie Perrin - Svježa voda za cvijeće. Violette Toussaint čuvarica je groblja u malome mjestu u Burgundiji. S mnogo se ljubavi brine o groblju, a svakodnevicu joj ispunjavaju ožalošćeni posjetitelji i zabavni kolege – trojica grobara, tri pogrebnika i svećenik, svatko sa svojim dirljivim i urnebesnim ispovijedima. No, Violetteinu rutinu jednoga dana prekida detektiv Julien Seul, koji dolazi na groblje s urnom svoje pokojne majke koju, prema majčinoj oporuci, mora položiti na grob potpunog neznanca. Priča o tajnoj ljubavi Julienove majke, ispisana na stranicama njezina dnevnika, kao i vrijeme koje Violette i Julien sve više provode zajedno, malo-pomalo rušit će zid koji je Violette godinama pažljivo gradila oko sebe. Jer, i ona sama duboko u sebi čuva bolnu tajnu i nije sigurna je li spremna otvoriti svoje srce Julienu. Svježa voda za cvijeće drugi je roman nagrađivane francuske književnice Valérie Perrin. Osim na vječno aktualne teme – tugu, nadu, gubitak, ljubav, Perrin u ovoj knjizi nježno dodiruje i sve one male stvari koje život čine vrijednim življenja i, na mjestu koje naizgled pripada mrtvima, poetičnim jezikom ispisuje odu životu. Hrvatski prijevod potpisuje Maja Ručević. 'Gromoglasan aplauz. I vjerujte, riječ gromoglasan preslaba je.' - Anne-Marie Mitchell, La Marseillaise. 'Zabavni i simpatični junaci ovog romana izmamit će vam i suze i smijeh.' - Michel Bussi.

Catriona Ward - Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici. Ovo je priča o ubojici. O otetom djetetu. O osveti. Ovo je priča o Tedu koji sa svojom kćeri Lauren i mačkom Olivijom živi u jednoj običnoj kući na kraju jedne obične ulice. Sve to je istina. A opet, nešto je i laž. Ovu obitelj povezuje neizreciva tajna, a kad se preko puta doseli nova susjeda, istina bi ih sve mogla uništiti. Jer nešto leži zakopano u mračnoj šumi na kraju Nepotrebne ulice. No nije ono što mislite… Iz pera višestruko nagrađivane autorice romana Little Eve i Rawblood, Catrione Ward, stiže nam ova izvanredna priča koja će vas ushititi i dirnuti, nevjerojatno maštovito djelo koje će vam svojom ljepotom slomiti srce. 'Oko romana Zadnja kuća u Nepotrebnoj ulici Catrione Ward s razlogom se podigla fama. Pročitao sam ga i ostao osupnut. Istinski vam kida živce i čuva svoje nevjerojatne tajne sve do samoga kraja.' - Stephen King. 'Ovo nije horor kakav ste inače navikli čitati… ma koliko roman namjerno podsjećao na Psiho i Isijavanje, Wardičina je ambicija više okrenuta Kriku i bijesu Williama Faulknera. Čitatelj se u njezinim rukama nikad neće osjećati izmanipuliranim – ovo je jedna sasvim drugačija vrsta horora!' - The TimesRendić.

Peti Kupe poklanja 2x2 ulaznice za Mimika Orchestra @ Peti Kupe, 23.12.2022. (Peti kupe, Zagreb). U predbožićnom tjednu zagrebačka destinacija zabave Peti Kupe ispunjava svačije želje. Mimika Orchestra će koncertnu promociju svog novog albuma 'Altur Mur' održati u Petom Kupeu. U stvaranju albuma, snimljenog na izumrlom veljotskom narječju otoka Krka, sudjelovao je 22-člani orkestar predvođen skladateljem i multiinstrumentalistom Makom Murtićem. Ovim albumom, Mimika Orchestra, koju su prije 11 godina u Londonu osnovali Murtić i vokalistica Maja Rivić, vodi nas na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana. Autor glazbe, Mak Murtić, otkriva da je album vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu, gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija.

Dobitnici su Zdravka Božičević, Ruszmira Tomasović, Jurica Kovačević, Snježana Ležaić, Selima Delonga, Zrinka Mohor, Maša Brala, Sanja Kruljac, Katarina Makjanić, Blaženka Žitković, Lucija Martinić i Gabriela Hodak.