UŽIVAJTE U CVJETOVIMA

Ova nevjerojatna penjačica zahtijeva vrlo malo brige: Posadite je i samo redovito orezujte jer raste impresivnom brzinom

25.05.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Tekoma, poznata i pod nazivom truba zbog svojih upečatljivih cvjetova, listopadna je penjačica iz porodice katalpa (Bignoniaceae). Porijeklom iz jugoistočnog dijela Sjeverne Amerike, uzgoj ove biljke nevjerojatno je jednostavan. Iako neki vrtlari ovu biljku smatraju invazivnom, uz odgovarajuću njegu i obrezivanje, tekoma će lako postati jedan od najljepših ukrasa u vrtu

Tekoma svojim cvjetovima u obliku trube pravi je mamac za kolibrić leptire. Prekrasni, cjevasti cvjetovi variraju u nijansama od žute do narančaste ili pak crvene boje. Cvatnja se odvija tijekom cijelog ljeta i u jesen, no biljke tekome posađene u sjeni cvast će nešto manjim intenzitetom, iako preferiraju sjenu na području korijena. Nakon cvatnje na biljci koja raste poput vinove loze nastaju atraktivne mahune nalik grahu.

Karakteristike tekome

Tekoma je u pravilu poprilično otporna biljka, drvenasta loza dovoljno je jaka da preživi zimu, dok izdanci i tanje granje odumiru i ponovno se vraćaju u proljeće. Rastu vrlo brzo i vrlo visoko, dosežući nerijetko i visinu od 9 do 12 metara. Zbog toga je održavanje njihove veličine i visine pod nadzorom doista nužno i ključno. Naime, ako se joj se dozvoli nekontroliran rast, tekoma će se invanzivno širiti po vrtu te ga u potpunosti preuzeti, a u tom slučaju poprilično je teško riješiti je se.

Najčešće se uzgaja kao ukrasna biljka u dvorištima i parkovima, lijepo prekriva veće površine, a dobra je i kao medonosna biljka te pčelama daje nektar, propolis i pelud. Cvjetati počinje tek nakon nekoliko godina te ćete se nakon sadnje morati malo strpjeti dok ne vidite prve cvjetove. Otporna na mraz, tekoma lako može preživjeti temperature niže i od -20 stupnjeva.

  • +8
Tekoma Izvor: Profimedia / Autor: Sarah Marchant / Panthermedia / Profimedia

Uzgoj tekome

Ova nezahtjevna biljka odlično uspijeva i na suncu i u polusjeni. Iako više voli dobro drenirano tlo, poprilično je prilagodljiva bilo kojem tlu te lako raste i uspijeva. Prije sadnje ključno je odabrati pogodno mjesto te čvrstu potpornu strukturu. Ako je zasadite preblizu kuće ili gospodarske zgrade to bi moglo rezultirati oštećenjima. Naime, puzeći korijeni ove biljke lako mogu oštetiti fasadu i zidove, a mogu se probiti i pod šindru te čak nanijeti štetu temeljima.

Rešetkasta konstrukcija, ograda ili veliki stup odlično će poslužiti kao potporna konstrukcija, međutim, ne dopustite da se tekoma penje po drveću jer to može izazvati propadanje i sušenje drveća. Jedan od odličnih trikova kako ovu puzavicu držati pod kontrolom je sadnja tekome u velike posude bez dna, poput kante od 5 galona koje se mogu zabiti u zemlju. Takva sadnja pomoći će u držanju tekome pod nadzorom. Osim toga, ako tekoma raste na dovoljno velikom području gdje se njeno granje rutinski kosi i orezuje, može se uzgajati i bez potpore te tretirati više poput grma.

Njega tekome

Nakon sadnje i izbora adekvatnog mjesta, tekoma zahtijeva iznimno malo njege. Ovo je vrlo energična biljka, raste brzo i širi se uporno, stoga je najvažnije držati je pod kontrolom redovitim orezivanjem. Zalijeva se samo po potrebi, a gnojiti je se uopće ne mora. Zapravo, jedino održavanje koje zahtijeva je spomenuto orezivanje. Obrezivanje se odvija u rano proljeće ili jesen. Općenito je poželjno proljeće, a u međuvremenu mogu se rezati oštećeni vrhovi. Također je preporuka odrezati cvjetove nakon cvatnje jer će se tako spriječiti biljku da ponovo zasija sjeme na drugim područjima vrta.