PROCES IZRADE

Otkriveno od čega se zapravo sastoje McNuggets

09.12.2014 u 10:30

Bionic
Reading

U tijeku je McDonald'sova kampanja kojoj je cilj popraviti imidž i prodaju, a dio toga je pokušaj da budu transparentni vezano uz pripremu hrane

McDonald's je nedavno imao najlošiji mjesec što se tiče prodaje u zadnjih deset godina pa je započeo s kampanjom koja bi trebala privući kupce. Jedan od načina na koji to namjerava postići je potpuna transparentnost vezano uz pripremu hrane.

Kako internetom kolaju glasine o tome da čuveni lanac brze hrane melje pileće kljunove i stavlja ih u svoju hranu, McDonald's je počeo snimati kratke filmove koji bi trebali pokazati da to nije istina. Grant Imahara, poznat po svom sudjelovanju u emisiji 'Mythbusters', posjetio je tvornicu McNuggetsa u Tennesseeju i snimio cijeli proces izrade brze hrane.

'To se zove 'radikalna transparentnost'. Prodaja pada jer su ljudi zainteresirani za zdravu hranu. Bez obzira koliko hrana na ovim snimkama izgledala nejestivo, još uvijek je bolja od 'smrvljenih kljunova', a McDonald's se prikazuje u dobrom korporativnom svjetlu', kaže stručnjakinja za promidžbu Barbara Lippert.

Jedan od razloga zbog kojih je bilo važno prikazati vjeran proces izrade McNuggetsa fotografija je 'roza ljigave tvari', za koju se 2012. na internetu tvrdilo da je ono od čega se oni sastoje.

'Ne znam otkud je došla spomenuta fotografija, no to nije ono od čega pravimo McNuggetse', rekla je djelatnica tvornice Tyson u Tennesseeju, zadužena za to da provede Imaharu kroz proces pripreme hrane.

Na snimci se vidi da u tvornici radi mnoštvo zaposlenika koji ručno trančiraju piletinu, a za McNuggetse se odvaja samo bijelo meso. Čak i kad se meso samelje, još uvijek nije ni blizu 'ljigave tvari'.

Nakon što dobiju svoj prepoznatljiv oblik McNuggetsima se dodaju brašno, začini i ostali sastojci poput pšeničnog škroba, ulja šafranike, dekstroze i limunske kiseline.

Ne znamo hoće li McDonald'su pomoći 'radikalna transparentnost' u ovom dobu 'zdrave' prehrane, no svakako mu ne može odmoći. Ako ništa drugo, internetom će prestati kolati priče o samljevenim kljunovima i 'ljigavim ružičastim tvarima'.