BEZ IZNIMKE

Otkrivena je formula za rižu kuhanu bez greške

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 30.04.2016 09:43
  • Objavljeno 30.04.2016 u 09:43
Riža

Riža

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Baš kao i kod tjestenine, kuhanje riže se čini toliko jednostavan postupak – zagrijete vodu, stavite rižu i pustite da se kuha, zar ne? No zašto se mnogima onda riža pretvara u ljepljivu kašu, nejednako je skuhana ili se zalijepi za dno? Da biste sve to izbjegli, sada su znanstvenici smislili i formulu

Kuhanje riže pretvorilo se u pravu kulinarsku umjetnost jer doista nije lako pripremiti rižu koja je dovoljno mekana, svako zrno je za sebe i nema onaj gnjecav okus. Najčešće se kaže da je dovoljno pratiti upute na pakiranju, ali praksa dokazuje da ta jedna rečenica o omjeru vode i riže s dodatkom kolike je treba kuhati nikako nije dovoljna. Osim toga, uvriježeno pravilo kaže kako na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode. Dakle, jednostavnije od toga ne može biti. Koliko god jednostavno bilo, prečesto rezultat nije ukusan.

America’s Test Kitchen na sve moguće načine bavi se kulinarstvom, pripremom hrane i trikovima koji će nam olakšati kuhanje, a Dan Souza, ujedno i autor knjige 'The Science of Good Cooking', otkrio je kako skuhati ukusnu rižu.

Nakon kuhanja klasičnom metodom, u omjeru dva naprama jedan, došao je do zaključaka da se svaka vrsta riže može skuhati u jednakom omjeru. Njegova metoda sadržavala je čvrsto zatvorenu vrećicu u kojoj je bila jedna šalica vode i jedna šalica riže. Ključ je u tome, kaže Dan Souza da sva voda u kojoj se riža kuha najčešće ispari i zato je za pripremu kod kuće ključno imati lonac koji je čvrsto poklopljen. Uz to je i važna veličina lonca. Zapremnina lonca bi otprilike trebala odgovarati količini riže i vode, a ne da se manja količina kuha u duplo većem loncu. Naglasio je za Business Insider da ćete i uz ove savjete morati malo sami eksperimentirati dok ne dođete do pravih omjera jer sve ovisi o tome i kakva je klima u vašem domu, a i kuhate li količinu za jednu ili više osoba.

Bijela, integralna, crvena, crna, ljubičasta, basmati...

Iako je godinama bila na crnoj listi budući da ima manje vlakana, nutricionisti se slažu da ne znači kao je nikada ne bismo smjeli jesti jer ćemo nepovratno naštetiti organizmu. Razne studije plašile su ljude i s drugim namirnicama poput svinjske masti, a na kraju i zdrav razum govori da u svemu treba imati mjeru, baš kao i s čokoladom koja će nas opustiti, dok je najnovije istraživanje pokazalo da povećava kognitivne sposobnosti.

Jedna od najčešćih dobrobiti koja se pak povezuje s integralnom rižom jest upravo ta da ima više vlakana pa ćete dulje ostati siti, a vlakna su i općenito važna za zdravlje organizma, poput bolje probave. U usporedbi sa smeđom rižom, bijela sigurno ima manje vlakana i od nje ćete brže osjetiti glad. Razlika je takva da u jednoj šalici kuhane bijele riže ima oko tri, a kod smeđe riže pet grama vlakana. Kako najčešće ne jedemo samo rižu nego je kombiniramo s drugim namirnicama, ne mora nužno značiti da ćemo zbog integralne riže biti sitiji.

I nemojte zaboraviti da osim integralne, postoje mnogobrojne vrste poput ukusne basmati, ljubičaste ili crvene i crne riže, a također postoje razlike u duljini zrna pa se treba prepustiti eksperimentiranju i uživati u kuhanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!