tajming je bitan

Otkrijte ih na vrijeme: Znakovi koji jasno upozoravaju da vaše biljke nisu zdrave

13.11.2021 u 18:10

Bionic
Reading

Ako volite biljke, no još uvijek nemate puno iskustva s brigom o njima, najbolje što možete učiniti je odabrati otporne vrste koje zahtijevaju malo brige i pažnje. No i uz to vrlo lako može se dogoditi da vašu omiljenu biljku napadnu različite bolesti i stanja. Kako biste se uspješno borili protiv njih, ali i vratili joj zdrav sjaj, vrlo je važno detektirati probleme na samom početku

Koliko god želite svojim biljkama pružiti najbolju njegu, nerijetko se događa da vaša omiljena sadnica oboli od neke bolesti. Kada se to dogodi, ključ uspjeha je otkriti problem na vrijeme kako biste mogli djelovati prije nego što zahvati cijelu biljku.

No isto se može dogoditi i ako biljci ne pružate potrebnu njegu: ako zalijevate premalo ili previše ili ako je držite na neprikladnom mjestu. Znati što činimo pogrešno prvi je korak da ispravite način brige za nju te joj omogućite da raste u punom sjaju. Naime biljke nam šalju jasne signale kada nešto nije u redu i kada je potrebno uvesti neke promjene - poslušajte ih.

Opadanje lišća

Kada jedna od vaših biljaka iznenada počne gubiti listove, to je znak da joj se nešto događa. Naravno, pod uvjetom da se ne radi o listopadnoj biljci. Kada nastupi ova promjena, budite vrlo pažljivi, posebice ako se radi o mladici. Razlozi opadanja lišća mogu biti brojni – nedostatak vode, pretjerano izlaganje suncu ili položaj koji je izlaže propuhu.

Razmotrite način na koji se brinete o biljci te unesite neke modifikacije: promijenite mjesto, više zalijevajte, smanjite izloženost Suncu te promatrajte ima li učinka.

Biljka koja ne raste

Čini vam se da jedna od vaših biljaka slabije napreduje, ne raste i nema nove izdanke? Problem se možda krije u pretjeranom zalijevanju. Naime vrlo često kada vidimo da biljka slabije napreduje, počnemo je zalijevati, a upravo to pogoršava problem. Važno je provjeriti je li podloga mokra, ali ne na površini, već oko sedam centimetara iznutra. Ako vidite da ima vlage u dubljim slojevima supstrata, prestanite zalijevati biljku i primijenite odgovarajući tretman za uklanjanje viška vode.

Izvadite biljku iz posude i ostavite korijenje na zraku cijeli dan da se prozrači i osuši. Proučite ga: ako je svijetle boje, to znači da se vaša biljka još može spasiti. Ako je crno, najvjerojatnije je počela trunuti. U tom slučaju pokušajte je malo podrezati i primijeniti odgovarajući fungicid. Na kraju presadite biljku u drugu posudu s novom podlogom.

Požutjelo lišće

Biljka čije lišće počinje žutjeti nije baš zdrava. Najčešći se problem krije u zalijevanju koje je ili nedovoljno ili pretjerano. Obje situacije mogu uzrokovati to da lišće požuti. Ako pazite na zalijevanje i mislite da je adekvatno, onda se možda problem krije u nedostatku hranjivih tvari. Dodajte određeno gnojivo slijedeći preporuke proizvođača o doziranju i učestalosti upotrebe.

Smeđe mrlje na lišću

Ako lišće vaših biljaka ima smeđe rubove ili mrlje, uzrok može biti u niskoj vlažnosti zraka. Mnogim biljkama potreban je vlažan okoliš da bi bile zdrave. Međutim grijanje zimi i visoke temperature ljeti često uzrokuju vrlo suho okruženje, osobito u zatvorenim prostorima. Kako biste riješili problem, možete ih prskati vodenom maglicom i zalijevati odgovarajućom učestalošću. Drugi razlog zašto mogu imati smećkaste mrlje na lišću višak je izravne svjetlosti: pomaknite posude s biljkama i provjerite nestaju li mrlje.

Omekšale stabljike

Meke stabljike ukazuju na to da biljka već neko vrijeme trpi posljedice truljenja. Kada trune, problem počinje u korijenu pa to ne uočimo uvijek na vrijeme. Trulež napreduje dok ne dosegne stabljike, a zatim i lišće. Tada tek uočavamo problem, no vrlo često bude prekasno.

Listovi prekriveni bjelkastim slojem

Ako odjednom primijetite da je lišće, a također i površinski sloj zemlje, prekriveno bjelkastim slojem, to znači da su biljku napale gljivice. Pepelnica je primjer toga: manifestira se kao vrsta bijelog praha koji prekriva lišće i stabljike. Da biste je eliminirali, morate koristiti određeni fungicid za svaku vrstu biljke.

Listovi puni rupa

Je li lišće vaših biljaka puno rupa? Ako je odgovor potvrdan, najvjerojatnije je da ih napadaju kukci. Imajte na umu to da su rupice na lišću jasan pokazatelj djelovanja kukaca koji grizu. U tim slučajevima najbolje je pratiti biljku dok se ne otkrije štetnik koji je napada, a zatim potražiti odgovarajući lijek. Kukce možete pokušati eliminirati ekološkim insekticidom kao što je kalijev sapun, umjesto da prvo pribjegavate kemijskim insekticidima. Sačuvajte ovo zadnje za slučaj da prirodni lijekovi ne djeluju.

Korijenje koje izlazi iz posude

Ako vidite da korijenje vaše biljke viri iz drenažnih rupa u loncu, potrebno ju je presaditi i promijeniti posudu. Korijeni zahtijevaju dovoljno prostora da bi se mogli razviti. Ako im ga ne date, oni će atrofirati. Ovo stanje nije bolest, no značajno može utjecati na zdravlje i rast vaše biljke. Stoga budite pažljivi i na vrijeme je presadite u veću posudu.