top 10

Nisu samo oku ugodne: Ove biljke su najbolji izbor za poklon koji neće završiti u tamnom kutu stana

06.11.2021 u 07:47

Bionic
Reading

Svatko zaslužuje barem malo zelenila u životu, a niti jedan poklon neće izazvati takav osmijeh poput lijepe biljke, naravno ako je dobro odabrana. Ako ste u potrazi za doista dojmljivim poklonom, na ovih deset biljaka svakako se isplati obratiti pažnju

U potrazi ste za kućnom biljkom koja će predstavljati dar za prijatelja ili člana obitelji? Nema problema, ovim biljkama nećete pogriješiti. Iako su ugodne oku, sobne biljke simboliziraju rast i promjenu, što ih čini savršenim poklonom, pogotovo za one koji počinju novo poglavlje u svom životu. Osim toga, poznato je to da biljke aktivno pomažu i blagotvorno djeluju na um, tijelo i duh svojim umirujućim svojstvima te mogućnostima pročišćavanja zraka. Biljke svakom prostoru dodaju dašak zelenila i uljepšavaju svaku prostoriju.

Bilo da tražite biljku sa simboličnim značenjem (prijateljstvo, ljubav ili nešto slično), bilo onu koja uspijeva bez malo ili nimalo brige, sigurno ćete je naći na ovoj listi. Sljedeći put kada budete u potrazi za savršenom sobnom biljkom za poklon, skratite si muke i kupite neku od navedenih.

Marimo loptice

Ove vodene alge mogu preživjeti gotovo bilo koju razinu svjetla i u bilo kakvom okolišu uz malo ili nimalo održavanja, što ih čini savršenim poklonom. Poznate po tome da donose sreću u pogledu ljubavi, života i prosperiteta, marimo loptice od mahovine idealan su poklon prijatelju o kojem često razmišljate ili vam nedostaje.

Hoya kerrii

Tražite poklon koji će vaše prijatelje ili obitelj podsjetiti da ih volite? Svakako u obzir uzmite Hoya kerrii, biljku čiji izgled podsjeća na srce. Zahtijeva vrlo malo održavanja – puno svjetlosti i vrlo malo zalijevanja sve je što joj je potrebno – pa može godinama trajati. Sve u svemu, sjajan način da iskažete ljubav.

Kalateja beauty star

Poznata po svom upečatljivom ružičastom i bijelom prugastom uzorku, ova biljka doslovno će postati zvijezda svakog doma. Danju će joj se listovi otvoriti, a navečer zatvoriti kao ruke u molitvi, zbog čega je i dobila nadimak 'biljka molitve'. Uspijevat će u prostoru u kojem se odražavaju uvjeti tropskih krajeva, a potrebno ju je često špricati vodenom maglicom.

Fikus gumijevac

Ovu prekrasnu biljku karakteriziraju ružičasti, zeleni i žuti listovi. Vrlo je jednostavna i nije zahtjevna za održavanje pa je savršena za prozorsku dasku novog stana ili kuće.

Lirasti fikus

Poznat po širokom i živopisnom zelenom lišću s naglašenim žilama, lirasti fikus preferira stabilno okruženje. Ono što svakako treba izbjegavati su oscilacije temperature jer to ova biljka teško tolerira. Da bi preživjela, potrebna joj je jaka Sunčeva svjetlost.

izdržljive i lijepe

Idealne za lijenčine: Ove sobne biljke treba zalijevati samo jednom mjesečno

Pogledaj galeriju

Monstera deliciosa

Nazvana 'biljkom švicarskog sira', Monstera deliciosa poznata je po prirodno oblikovanim rupama na listovima koje izgledaju poput sira. Ono što je možda manje poznato to je da su te rupe namijenjene povećanju količine svjetlosti koju 'lovi'. Ovisno o dobi, možda neće odmah imati rupe na listovima, ali one će se svakako pojaviti kako bude rasla.

Kineski dolar

Poznata i kao 'palačinka' ili 'NLO biljka', ova lisnata biljka ističe se svojim jedinstvenim listovima u obliku kovanice. Osim toga, razmnožava se sama te je vrlo izdržljiva. Također, prema starim vjerovanjima, ova zimzelena biljka porijeklom iz južne Kine može donijeti financijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva 'kineski dolar'.

ZZ biljka

Ova popularna sobna biljka jednostavna je za održavanje, što je čini savršenom za početnike. Ističe se debelim, voštano zelenim lišćem, a pročistit će zrak u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Najbolji dio je to da odlično podnosi slabo svjetlo i treba je zalijevati samo svaka dva do tri tjedna.

Asplenium nidus

Poznata i kao paprat ptičjeg gnijezda, ova biljka savršen je odabir za vlasnike kućnih ljubimaca. Naime nije otrovna i smatra se sigurnom za držanje u blizini krznenih prijatelja. Njezino svijetlozeleno lišće zasigurno će uljepšati svaki prostor blještavilom tropske boje. Kako bi lijepo uspijevala, svakako je zalijevajte svaki tjedan do dva tjedna i držite je na jakoj, ali neizravnoj Sunčevoj svjetlosti.

Drvo žada

Ako osoba koja vam je bliska započinje novu karijeru, biljka žada u lončanici pravi je odabir. Simbolizira rast i obnovu, nešto što se najviše priželjkuje u novoj karijeri. Osim toga, poboljšava kvalitetu zraka uz vrlo niske zahtjeve održavanja.

UKRASI U DOMU

Nimalo zahtjevne sobne biljke koje uspijevaju i na tamnim mjestima

Pogledaj galeriju