SVAKOG DANA

Osam zdravih razloga da pojedete jabuku

11.09.2012 u 09:18

Bionic
Reading

Dolaskom jeseni počinje sezona jabuka. S jabukama je zdravlje nadohvat ruke, nisu nepoznati korisni učinci jedne od najdostupnijih voćki. Međutim, mnogo je razloga zašto su jabuke dobre koje možda niste znali. Huffington Post sve ih je prikupio na jednom mjestu

Smanjuju kolesterol
Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana. Neka od njih su u obličju pektina, koji povezuju sa snižavanjem štetnog kolesterola. Točnije, on smanjuje apsorpciju kolesterola, potičući tijelo da ga radije potroši, nego taloži.

Održavaju sitost
Zahvaljujući vlaknima, jabuke održavaju osjećaj sitosti bez velikog broja kalorija – plod srednje veličine sadrži oko 95 kalorija. Također, tu je činjenica da našem organizmu treba duže vrijeme da probavi kompleksna vlakna jabuke, nego li šećere ili žitarice. Svaka namirnica s najmanje tri grama vlakana dobar je izvor hranjivih tvari, a naš organizam trebao bi dobiti 25 do 40 grama dnevno.

Održavaju liniju
U kori jabuke (koja skriva najviše vlakana) sadržan je sastojak koji se zove ursolična kiselina. Novi pokusi provedeni na miševima ukazuju kako ona smanjuje rizike debljanja. Ponajviše zbog toga što potiče trošenje kalorija, gradi mišiće i troši masnoće.

Prevenira probleme disanja
Ako tjedno pojedete najmanje pet jabuka (što je manje od jabuke dnevno!), proizveste ćete pozitivne učinke na svoja pluća. Ponajviše zahvaljujući antioksidansu kvercetinu, koji je također sadržan u najkorisnijem dijelu jabuke,njezinoj kori. U drugoj studiji znanstvenici zaključuju da žene koje jedu puno jabuka znatno smanjuju rizike da njihova djeca obole od astme.

Štite od prehlade
Premda teško mogu nadmašiti naranče, i jabuke su dobar izvor vitamina C, koji je glavno pogonsko gorivo imunološkog sustava. U srednje velikoj jabuci ima oko 8 miligrama C vitamina, što je oko 14 posto vaših dnevnih potreba.

Mogu pomoći protiv raka
U studiji iz 2004. Francuski znanstvenici ustvrdili su da neki sastojci jabuke pomažu u prevenciji raka crijeva. A tri godine kasnije utvrđeno je da sastojak imena triterpenoid korisno djeluje na prevenciji raka jetre, crijeva ili grudiju.

Smanjuju rizik dijabetesa
Najnovija istraživanja pokazuju da jabuke, kruške i borovnice smanjuju pojavu dijabetesa, zahvaljujući antioksidasu antocianinu, kojem možemo zahvaliti crvenu, purpurnu i plavu boju u voću i povrću.

Jačaju funkcije mozga
Jabuke potiču proizvodnju acetilkolina, koji stvara komunikaciju između živčanih stanica – zahvaljujući tome, pomažu vašem pamćenju i smanjuju šanse razvoja alzheimerove bolesti. Prehrana bogata antioksidansima proizvodi takve učinke, pa je jabuka, koja je bogat izvor kvercentina, u vrhu popisa korisnih namirnica, piše Huffington Post.