MANJE POZNATO

Opasne kombinacije: Evo koju hranu ne smijete jesti uz pojedine lijekove

04.06.2025 u 15:16

Bionic
Reading

Kada dobijemo recept za novi lijek, uobičajeno je pitati liječnika ili ljekarnika možemo li ga uzimati s drugim medikamentima koje već koristimo. No rijetko tko postavlja pitanje – može li neka hrana utjecati na djelovanje lijeka? Odgovor je da – i to značajno

Nekoliko uobičajenih namirnica, uključujući voće, povrće, sokove i mliječne proizvode, može promijeniti način na koji tijelo apsorbira ili razgrađuje lijekove, upozoravaju stručnjaci.

'To nije tema na koju ljudi često obraćaju pažnju, a nažalost ni mnogi liječnici', upozorava Bethanne Brown, profesorica farmacije na James L. Winkle fakultetu Sveučilišta u Cincinnatiju.

'Informacije o prehrambenim interakcijama s lijekovima najčešće se nalaze u pakiranju lijeka, ali često se izgube među svim ostalim uputama.'

Ovo je osobito važno za starije osobe, kao i kod osoba koje uzimaju više različitih lijekova dnevno. Naime, kombinacija brojnih lijekova i različite hrane može dovesti do slabijeg učinka terapije ili čak ozbiljnih nuspojava.

Mliječni proizvodi i neki antibiotici

Antibiotici iz skupine tetraciklina (npr. doksiciklin i minociklin), kao i ciprofloksacin iz skupine kinolona, mogu imati smanjenu učinkovitost ako se uzimaju s mliječnim proizvodima. Kalcij iz mlijeka, sira ili jogurta smanjuje apsorpciju lijeka, što može otežati liječenje infekcije.

Preporuka je izbjegavati unos hrane koja sadrži kalcij najmanje jedan sat prije i dva sata nakon uzimanja antibiotika.

Lisnato povrće i varfarin

Varfarin poznat kao antikoagulant, može imati slabiji učinak ako se uzima istovremeno s hranom bogatom vitaminom K. U to spadaju kelj, špinat, brokula, kupus, blitva, alge, kao i neka biljna ulja.

Ne preporučuje se potpuno izbaciti ovu hranu, ali važno je unositi je u ujednačenim količinama.

'Ako volite salatu, jedite je tri puta tjedno – i uvijek u jednakim količinama', savjetuje Brown.

Suhomesnati proizvodi, soja i MAOI antidepresivi

Starija klasa antidepresiva – inhibitori monoaminooksidaze (MAOI) – može izazvati opasne nuspojave ako se kombinira s hranom bogatom tiraminom. Ta kombinacija može dovesti do naglog porasta krvnog tlaka.

U rizične namirnice spadaju dimljeno i sušeno meso, fermentirani proizvodi, stari sirevi (cheddar, parmezan, švicarski), kiseli kupus, soja, tofu, miso, jako zrele banane, pa i crno vino i neka piva. MAOI se danas rjeđe koriste za liječenje depresije, ali se još primjenjuju kod Parkinsonove bolesti.

Alkohol: opasna kombinacija s mnogim lijekovima

Alkohol može uzrokovati ozbiljne nuspojave kada se kombinira s lijekovima – od antibiotika i analgetika, pa sve do onih bez recepta. Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola (NIAAA) navodi brojne lijekove koji ulaze u opasne interakcije s alkoholom, a rizik je posebno visok kod starijih osoba.

Grejp i lijekovi za snižavanje kolesterola

Grejp i njegov sok mogu blokirati enzim važan za razgradnju statina, što povećava koncentraciju lijeka u krvi i može izazvati nuspojave poput bolova u mišićima. Najproblematičniji su atorvastatin, lovastatin i simvastatin.

Grejp može negativno djelovati i na druge lijekove, uključujući određene anksiolitike i kortikosteroide.

Banane i druga hrana bogata kalijem uz ACE inhibitore

Uz ACE inhibitore (npr. kaptopril, moeksipril), koji se koriste za liječenje visokog tlaka, treba biti oprezan s unosom kalijem bogate hrane – poput banana, avokada, rajčica i suhih marelica. Previsok unos kalija može izazvati opasne aritmije.

Voćni sokovi i lijekovi za tlak ili alergije

Voćni sokovi poput onog od grejpa, jabuke i naranče mogu smanjiti učinkovitost lijekova za liječenje hipertenzije kao što su atenolol i aliskiren, kao i kalcijskih blokatora.

Feksofenadin, antihistaminik novije generacije, također može imati slabiji učinak ako se uzima uz kiseli voćni sok. Preporuka je izbjegavati voćne sokove unutar dva do četiri sata prije ili poslije uzimanja lijeka za alergije.

Hrana bogata vlaknima i levotiroksin ili digoksin

Namirnice s visokim udjelom vlakana – kao što su soja, orasi i integralne žitarice – mogu ometati apsorpciju levotiroksina (lijeka za hipotireozu) i digoksina (lijeka za zatajenje srca).

Najbolje ih je uzimati najmanje dva sata prije ili poslije obroka bogatog vlaknima.

Zovu ih 'prirodni botoks': Ove namirnice usporavaju starenje kože Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević montaža