GREŠKE KOJE TREBATE IZBJEĆI

Oduvijek ste sanjali o kuhinji po mjeri? Vrijeme je da konačno realizirate svoje snove!

01.10.2020 u 15:00

Bionic
Reading

Svi znamo da su upravo kuhinje srce svakog doma. U kuhinji provodimo puno vremena, stoga je moramo prilagoditi našim potrebama i prvenstveno je učiniti oku ugodnim i funkcionalnim životnim prostorom u kojem ćemo se osjećati dobro i raspoloženo. Stoga vam donosimo popis najčešćih grešaka na koje trebate obratiti pažnju prilikom odabira nove kuhinje, kao i neke prijedloge kuhinja koje su u skladu s aktualnim trendovima u uređenju interijera

S obzirom na to da se sve više ljudi okreće zdravom životu, raste i vrijeme koje provodimo u kuhinji. I nemojmo se lagati, svatko je od nas u nekom trenutku sanjao o onoj luksuznoj filmskoj kuhinji koja je sve što nam treba da se konačno ozbiljnije prihvatimo kuhače.

Ukoliko uskoro planirate renovirati svoj dom ili ste tek kupili stan i u potrazi ste za idealnom kuhinjom, ne bi bilo loše obratiti pažnju na neke od najčešćih grešaka koje mnogi rade prilikom odabira kuhinje.

Uskladite kuhinju s ostatkom interijera

Vjerojatno će vam se dok razgledavate trgovine i škicate ideje na Instagramu svidjeti razne kuhinje koje izgledaju baš onako kako ste ih zamišljali, no to ne znači da će se dobro uklopiti u vaš životni prostor. Vodite računa o stilu kojim ste se vodili prilikom uređenja ostalih prostorija, pogotovo dnevnog boravka i blagovaonice koji su u pravilu u neposrednoj blizini same kuhinje.

Ukoliko je vaš dom uređen u retro stilu, sigurno nećete montirati ultra modernu kuhinju, i obrnuto. Možda ta kuhinja izgleda božanstveno u katalogu, ali u vašem domu će izgledati potpuno nepovezano s ostatkom interijera i vrlo vjerojatno nećete biti zadovoljni krajnjim rezultatom.

Pazite na funkcionalnost

Izgled kuhinje jako je važan element prilikom izbora kuhinje, no jednako je važna i njezina funkcionalnost. Pritom mislimo na raspored i odabir vrste kuhinjskih ormarića i uređaja. Ukoliko nemate smočnicu, svjesni ste da vam je u kuhinji potrebno više elemenata za pohranu namirnica i bijele tehnike koje se obično čuvaju u smočnici.

Najpametnije što možete učiniti je iskoristiti visinu stropa i u salonu namještaja dizajnirati kuhinju koja će sezati sve do stropa. Na taj način ćete u potpunosti iskoristiti prostor koji imate na raspolaganju i dobiti više mjesta za pohranu namirnica.

Također, ako ste veliki vinoljubac, dodajte element za držanje boca, ukoliko u kuhanju volite koristiti začine, dodajte kuhinjski ormarić posebno dizajniran za držanje začina, a ukoliko vam kuhinja izgleda prenatrpano elementima, dio zida pustite prazan i dodajte jednu ili dvije police na koje možete posložiti omiljeni servis za čaj. Mogućnosti u današnje vrijeme je zaista mnogo.

Birajte neutralne boje

Odabir boje kuhinje teška je odluka. Ona može biti u odvažnoj nijansi jarkih boja, blagoj pastelnoj ili klasičnoj bijeloj. Prije desetak godina bile su popularne crvene i ljubičaste kuhinje, a trenutno su vrlo popularne plave kuhinje, no budite svjesni da se trendovi mijenjaju.

Ako za nekoliko godina niste spremni promijeniti kuhinju, naš savjet je da se držite neutralnih boja. Klasična bijela, crna ili siva kuhinja najčešći je izbor s razlogom - izgledat će moderno dugi niz godina. A ukoliko želite vizualno začiniti kuhinju i učiniti je drugačijom od drugih, uvijek se možete poigrati s detaljima. Najbolji i najjeftiniji način da to učinite je izbor efektnih ručkica koje uvijek možete zamijeniti ukoliko vam dosade.

Dobro izmjerite kuhinju

Ono što je važno učiniti prije odlaska u trgovinu i kupnje kuhinje svakako je mjerenje prostora. Provjerite nekoliko puta ako je potrebno jeste li dobro izmjerili kuhinju kako se ne bi dogodilo da naručite premalu ili preveliku kuhinju. Također vodite računa o tome da ostavite dovoljno mjesta na krajevima za lajsne.

Ubacite kuhinju u 3D program

Mnogima je teško vizualizirati ili uopće samostalno osmisliti kuhinju. Ono što nas je oduševilo u PRIMA trgovinama je to što svojim uslugama nastoji u potpunosti prilagoditi nastajanje kuhinje po individualnim zahtjevima i željama kupca.

Proces započinje besplatnom izmjerom prostora, a nastavlja se u salonu gdje, uz stručno savjetovanje prodajnih savjetnika, nastaje savršena kuhinja. Također, stručni savjetnici pružaju besplatnu uslugu 3D prostornog planiranja u kojem jasno možete vidjeti kako će nova kuhinja izgledati u vašem domu.

Unajmite stručnjaka koji će sastaviti kuhinju

Mnogi se radije upuštaju u samostalno montiranje kuhinje, nego da plate stručnjake kojima je montiranje kuhinje svakodnevni posao. Iako bi vam se u početku moglo činiti kao zadatak koji ćete s lakoćom svladati, kako će vrijeme odmicati požalit ćete tu odluku.

Nerijetko se događa da sve ne sjedne na svoje mjesto kako bi trebalo te se slaganje kuhinje oduži i na nekoliko dana. Možda nemate ni odgovarajući alat pa montiranje kuhinje postane noćna mora, a to sigurno ne želite. Nova kuhinja označava novi početak, a svi volimo kada su počeci lijepi.

PRIMA je pripremila sjajan izbor kvalitetnih hrvatskih kuhinja po mjeri u kojima ćete zasigurno sami i sa svojim ukućanima provoditi više vremena, stvarati nove uspomene i isprobavati nove okuse.

Tri vodeća trenda kuhinja

1. Retro kuhinja

Prepoznatljiv stil retro kuhinja sve je popularniji. Predstavnica takvog vintage stila je kuhinja po mjeri Amelia s profiliranim medijapan frontama dostupnim u mnogo boja i dekora. Njena kvaliteta i posebne linije određuju smjer uređenja ostatka interijera. Podjednako dobro će izgledati u kombinaciji s drvenom ili mramornom radnom pločom, ovisno o tome koji stil želite postići.

2. Siva kuhinja

Sive kuhinje proteklih sezona uživaju ogromnu popularnost. Upečatljivije su od provjerene bijele kuhinje, a ipak dovoljno klasične da ne požalite svoju odluku. Ukoliko se bojite da ćete sivom kuhinjom unijeti previše sivila u prostor, bijele kuhinjske fronte uvijek možete miksati sa sivim frontama kuhinjskog otoka.

Za one koji žele iskoristiti svaki centimetar prostora i uz to su ljubitelji minimalističkog dizajna, Liberta kuhinja je savršeno rješenje. Akrilne fronte u mat ili sjaj izvedbi dostupne su u širokoj paleti boja, a mogu se prilagoditi svakom prostoru i željama.Uz velik broj fronta raznih boja i završne obrade, možete izabrati i ugrađenu rasvjetu, vrstu ručkica, kompakt ili klasične radne ploče.

3. Industrijska kuhinja

Pregršt drvenih površina, vidljive predimenzionirane žarulje kao zamjena za lustere, metalni detalji i minimalističke ručkice najbolje opisuju industrijski stil kuhinje koja je također jedan tri aktualna trenda koji ne smijemo zaboraviti spomenuti. Ovaj stil interijera moguće je postići s raznim modelima kuhinja, a ono što je važno jest da su fronte čistih linija, bez ureza, dok ćete konačan izgled doraditi uz pomoć već spomenutih detalja kao što su visilice i ručkice. Kuhinja po mjeri Cvita u kombinaciji s drvom i ciglicama na zidu odličan je primjer industrijskog stila kuhinje.