DETALJI ČINE RAZLIKU

Za dom kao iz najljepšeg kataloga: Evo kako ćete uz minimalna ulaganja osvježiti svoj životni prostor i postići wow efekt

01.10.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Sad kad ne trošite novac na izlaske i odjeću koju nemate gdje nositi ne bi bilo loše konačno učiniti ono što odgađate dugo godina - osvježiti svoj stan uz pomoć nekoliko detalja koji će mu dati potpuno nov izgled. Iako na spomen preuređenja doma mnogi pomisle na vrtoglave troškove, nekoliko je stvari koje možete učiniti, a vrlo su pristupačne. Zasučite rukave i uz pomoć ovih malih, ali značajnih promjena svom domu pružite tretman za kojim već dugo vapi

Sve više boravimo unutar svoja četiri zida i bitno nam je da se ugodno osjećamo u svom životnom prostoru, a minimalnim ulaganjima možemo mu podariti novo ruho i osjećaj topline, kojem posebno težimo u zimskim mjesecima.

Osim svježe obojanih zidova, koji itekako mogu učiniti razliku, interijer ništa ne može oživjeti bolje od dekoracija. I dok je namještaj neutralnih boja i čistih linija najsigurniji način da vaš stan ne postane demode već nakon nekoliko sezona, upečatljive i pomno odabrane dekoracije te ukrasi pružit će mu onaj željeni wow efekt.

Stručnjaci za uređenje interijera uvijek napominju koliko je važno ispuniti prostor bojama i teksturama, svjetlom, nama dragim uspomenama i dekorom koji najbolje oslikava naš stil. U tome će nam pomoći u zadnje vrijeme jako popularne vaze različitih dimenzija te ukrasi na policama i stolićima, okviri sa slikama, jastuci različitih tekstura i boja, kao i ogledala što će vizualno povećati prostor.

Pomno pratite i bilježite, jer u nastavku vam otkrivamo nekoliko dekoracija uz pomoć kojih ćete za mali novac začiniti svoj životni prostor te učiniti svoj život ljepšim.

Tepisi

Ukoliko u dnevnom boravku i blagovaonici nemate tepih, ne znate što propuštate. Čak i ako ćete nas pokušati uvjeriti da vam ne treba jer vam noge grije podno grijanje, neće vam uspjeti. Odgovarajući tepih prostoriji će dati topao ugođaj te će je podignuti. Bez obzira posegnete li za čupavim ili niskim, potrudite se odabrati onaj koji će istovremeno osvježiti i povezati prostor u jednu cjelinu. To je posebno važno ako vaše glavne prostorije u stanu - dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja - čine jednu cjelinu. Znači, ukoliko imate bijeli namještaj, možete si dozvoliti nešto odvažniji tepih, ali ako je namještaj već dovoljno živopisan, pokušajte sve te boje umiriti nekim neutralnim i jednobojnim primjerkom.

Ukrasni jastučići i dekice

Pobacajte po kauču pletenu dekicu i nekoliko originalnih jastučića i vaša dnevna soba odmah će izgledati atraktivnije. Pokraj kauča možete držati slamnatu košaru u kojoj ćete odložiti višak ukrasnih jastučića kako biste se mogli udobno zavaliti. Odaberite jastuke koji se uklapaju u stil uređenja vašeg doma i trudite se poigrati bojama, teksturama i oblicima. Vaš neutralan kauč u trenu će izgledati zabavno i chic.

Posebno su nam se dopale dekoracije nizozemskog brenda dekoracija za dom – COCO maison. Kolekcija COCO maison ekskluzivno je dostupna u PRIMA trgovinama, a osim ukrasnih jastučića nudi i dekoracije za dom, zidne dekoracije, rasvjetu, tepihe i mali komadni namještaj.

Rasvjeta

Iako možda većini ljudi pri uređenju životnog prostora neće na pamet pasti ideja o zamjeni postojećih rasvjetnih tijela, njihova zamjena, kako navode dizajneri interijera, puno je lakša nego što se na prvu može učiniti, a istovremeno je u stanju potpuno transformirati izgled doma.

Svjetlost je nužna u prostoru, a ako u stanu nema dovoljno prirodnog izvora svjetla, taj problem jednostavno možete popraviti visilicama te podnim i stolnim lampama koje će napraviti ugođaj u domu. Na strop dnevnog boravka stavite veliku statement visilicu ili više manjih, u kut pokraj kauča visoku podnu lampu koju možete upaliti kada želite prigušiti ostatak svjetla, a komodu ukrasite nekom efektnom lampom koja će vam poslužiti kao ukras.

Pomoćni stolići

Osim što izgledaju vrlo efektno u prostoru, pomoćne stoliće pametno je imati u dnevnom boravku, posebno kada vaši gosti nemaju gdje odložiti crno vino pa samo gledate kada će ga proliti po vašem svijetlom kauču. Možete ih iskoristiti i kao postolje za biljke, knjige ili lampe, ali i umjesto noćnih ormarića.

Taburei

Ako imate premalo mjesta u dnevnom boravku, a želite više sjedećih mjesta kada vam dođu prijatelji na druženje, odlično i vrlo pristupačno rješenje su taburei. Poslažite dva, tri taburea uz kauč i bit će vam uvijek pri ruci kada vam zatrebaju. Osim toga, dat će dimenziju prostoru i efektni su.

Zidne dekoracije

Ako smatrate da su vam zidovi prazni i dosadni ili imate viška ukrasa, knjiga i biljki s kojima ne znate gdje ćete, uvijek možete dodati nekoliko polica koje se vizualno uklapaju u prostor. Mnogi u želji da uštede uopće ne kupuju gornje kuhinjske ormariće, već ih zamjenjuju masivnim drvenim ili elegantnim metalnim policama koje daju živost. Police su odlično rješenje i za skladištenje stvari u ostavi, ali i kao ukrasni detalj, a najbolje od svega je to što su zaista pristupačne.

Osim polica, odličan način da začinite svoje prazne zidove uokvirene su obiteljske fotografije ili chic posteri koje želite uskladiti s ostatkom dekora, a uvijek možete kupiti i gotove slike ili zamoliti nekoga da ih naslika umjesto vas.

Ogledala

Ako imate prazan zid koji vapi za dekorom, a pritom živite u malo kvadrata, predlažemo vam da vizualno proširite prostor pomoću ogledala. Taj koristan trik naučili smo davnih dana i vjerujte nam na riječ - provjereno pali. Posljednjih sezona u modi su okrugla ogledala koja savršeno funkcioniraju u svim prostorijama, od kupaonice, preko spavaće sobe, do hodnika, stoga su naša topla preporuka.

Vaze i poslužavnici

Da detalji čine razliku, sigurno ste se i sami sto puta uvjerili u to. Uz nekoliko novih ukrasa prostor će djelovati sasvim drugačije. Možete to učiniti starim knjigama, keramičkim figuricama, svijećama i, naravno, vazama. Stolić u dnevnom boravku ukrasite pladnjem te na njega složite dvije, tri knjige, svijeće i vazu s nekoliko grančica i svježe rezanim cvijećem iz vrta.

Jedan od uvjerljivo najljepših detalja u prostoru čine vaze. Sve češće na policama trgovina pronalazimo skulpturalne vaze, prava remek-djela. Vrlo su neobične i djeluju vrlo efektno u interijeru, čak i ako u njih ne pohranite cvijeće.

Zelenilo

Neka nam netko pokaže osobu koja ne voli biljke! Biljke zaista mogu biti ukras u domu. Odaberite nekoliko efektnih tegli i zasadite nekoliko biljki kojima možete ukrasiti stol, balkon ili police. Svaki dizajner interijera predložit će vam da u stanu imate barem jednu veliku biljku kao što su monstera, strelitzia ili fikus, a koju možete staviti primjerice pokraj kauča.

Čak i ako niste vješti s biljkama, uvijek možete posegnuti za onim umjetnim, koje u današnje vrijeme zaista izgledaju vjerodostojno. U trgovinama PRIMA možete pronaći umjetne biljke, kao i velik broj gore spomenutih dekoracija.