NERA STIPIČEVIĆ:

'Oduvijek sam se vidjela kao majka, jedva čekam taj trenutak'

29.12.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Nakon svečane zagrebačke premijere omnibusa 'Neke druge priče' s glumicom smo popričali o njezinoj zahtjevnoj ulozi, ali i budućim poslovnim projektima

U Cinestaru Novi Zagreb jučer je održana svečana pretpremijera omnibusa 'Neke druge priče': pet kratkih filmova u režiji pet autorica iz Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije i Slovenije. Motiv svih priča je trudnoća, ali osim poveznice trudnoće, odnosno iščekivanja novog života, važan element priča su i slučajni događaji koji narušavaju planove i mijenjaju živote.

U omnibusu je sudjelovala i redateljica Ivona Juka koja je za svoju priču angažirala mlade glumačke snage Gorana Bogdana i Neru Stipičević. Oni glume par koji čeka blizance, ali saznaju da jedan od njih ima Downov sindrom. Nakon projekcije u prepunoj dvorani u kojoj su zainteresirani gledatelji žrtvovali komociju i sjedili i po stepenicama, s glavnom glumicom popričali smo o njezinoj ulozi, ali i o dojmovima nakon pobjede u showu 'Ples sa zvijezdama' te novim poslovnim projektima.

'Reakcije publike bile su pozitivne, čak i oni koji su sjedili na stepenicama nisu imali problem izdržati projekciju do kraja. Pogledali su svih pet priča. A što se tiče doživljaja… Pa netko tko je proživio život majke ili ga živi doživljava te teme drukčije od ostatka publike. Ja sama ne mogu izdvojiti koja mi je priča iz omnibusa bila najdraža, teško mi je uspoređivati jer sam bila involvirana u stvaranje jedne priče', kaže glumica te otkriva kako se snašla u zahtjevnoj ulozi.

'Često glumimo nešto što nismo proživjeli, pa moramo naći svoju asocijaciju ili osjećaj kako to najbolje približiti sebi i publici. Nastojala sam pronaći stanje za koje sam pretpostavljala da bi se ta žena mogla tako osjećati. Bilo je jako teško jer sam bila posvećena liku. Cijelih deset dana snimanja nisam izlazila iz lika, družila sam se samo s filmskom ekipom i intenzivno bila okupirana tim karakterom. Morala sam se uživjeti u osobu koja je u svakoj situaciji odsutna, ne može biti posvećena drugima jer je njezino stanje okupira. Nije sretna, rastrgana je u donošenju odluke, sve što napravi, napravit će sama i sama snositi posljedice. Nekako mi se čini da je sve što odluči i krivo i dobro, svakako stanje iz kojeg bi svi rado pobjegli', objasnila je Nera koja zasad nema dvojbi oko majčinstva.

'Oduvijek sam se vidjela kao majka, jedva čekam taj trenutak. Sve žene koje su meni bliske govore da je to najljepše što ti se dogodi. Dakle, svaki lijepi osjećaj time je potenciran, kad dođe dijete, sve se iz temelja mijenja. Vjerojatno bih zbog toga bila spremna zanemariti karijeru. Mislim da svaka normalna majka stavlja dijete i obitelj ispred karijere', tvrdi glumica usput se osvrnuvši na pobjedu u popularnom showu 'Ples sa zvijezdama':

'Još uvijek sam pod dojmom plesa, sanjam koreografije i budim se s njima. To je za mene bilo prekrasno razdoblje. Naravno, bilo je i naporno, ali sve se tako brzo odigralo. Nastavit ću se baviti plesom, to je izvrstan oblik zabave i održavanja kondicije.'

Nera je otkrila i buduće planove: 'Radim na projektu Soba 2, formiranju umjetničke organizacije koji je još u fazi pretprodukcije. Što se tiče kazališne scene, imam neke ponude o kojima razmišljam, a trenutačno glumim u novoj predstavi o Mariji Jurić Zagorki u HNK-u.'