vrijeme je za vrtlarenje

Od zelene salate i cikle do rotkvica i graška: Ovo je najbolje povrće za sadnju u rano proljeće

09.02.2022 u 12:06

Bionic
Reading

Približavanje proljetnih dana nagovještaj je vrtlarenja i sadnje. Osim cvijeća koje predstavlja lijep ukras, u vrtu je itekako zgodno posaditi povrće, a za određene sorte ključna je upravo sadnja u ranoj sezoni

Ljubitelji vrtlarenja s nestrpljenjem iščekuju uzbuđenje sezonske tranzicije – trenutak u kojem prva runda pupoljaka izbija iz zemlje, obećavajući sjajnu sezonu. No jeste li znali da je upravo rano proljeće idealno vrijeme za planiranje budućih žetvi? Da, upravo tako, određene sorte povrća treba saditi rano u sezoni.

Zaštita od niskih temperatura

No to ne znači da jednostavno možete posijati sjeme u zemlju i čekati - postoji nekoliko načina da svoje mlade biljke zaštitite od još uvijek niskih noćnih temperatura. Pokrivanje biljaka tkaninom za zaštitu od mraza i teškim slojem malča od cedrovine može spriječiti oštećenja uzrokovana hladnoćom. 'Takva izolacija trebala bi zaštititi biljke od naglog pada temperature', objašnjava Ben Gordon, krajobrazni dizajner i vlasnik Metropolitan Garden and Designa, napominjući da podignute gredice i izolacijske pregrade također mogu biti dobra obrana od niskih temperatura. Osim toga, preporučljivo je mlade biljke redovito zalijevati jer se toplina bolje zadržava u vlažnom tlu.

Što se tiče vrsta povrća koje je dovoljno izdržljivo da izdrži uspone i padove temperatura te se othrva izazovima promjenjivog okruženja, ovo su neki od najboljih i najsigurnijih izbora za sadnju.

Zelena salata

Zelena salata jedna je od prvih vrsta povrća koje možete posaditi u ranoj sezoni. Prema Gordonu, salata se može brati kada biljka dosegne svoju punu veličinu, zbog čega je rana sadnja neophodna ako želite cijele sezone uživati u ukusnim zelenim listovima. Vrijeme uzgoja salate, međutim, može varirati ovisno o lokaciji sadnje, izloženosti svjetlosti i vrsti biljke. 'Kada salata počne sazrijevati, možete početi brati vanjske listove kako bi lišće iznutra nastavilo rasti', napominje Gordon te dodaje kako bi to trebalo rezultirati datumom berbe u razdoblju od travnja do svibnja.

Cikla

Sedam tjedana nakon sadnje cikla se može ubrati i koristiti u brojnim sjajnim receptima. Stoga svakako sa sadnjom počnite rano, jer ova izdržljiva sorta može to podnijeti. Da je vrijeme za čupanje cikle iz zemlje, znat ćete kada dosegne 5 cm u promjeru te uočljivo strši iz tla. Ako je pak predugo ostavite u zemlji, to će loše utjecati na njezin okus i teksturu.

Rotkvica

Oni koji prakticiraju ranu sadnju obožavaju rotkvice. Vrlo brzo rastu, a za berbu su spremne kada dosegnu oko 2,5 centimetra u promjeru. Ubacite ih u zemlju tijekom prvog tjedna proljeća kako biste u njima uživali za Uskrs.

Špinat

Salata od svježeg špinata čini prekrasan lagani ručak ili zdrav prilog ukusnom proljetnom obroku. Špinat, koji se također može saditi vrlo rano, preporučljivo je brati kada dosegne oko 15 cm, a svakako prije nego li procvjeta. U područjima blage klime špinat se može nastaviti uzgajati sve do jeseni, a zdravo lišće brati do zime.

Grašak

Što se tiče sorte povrća koje ima najbrži put od sjemena do stola, to je zasigurno grašak. Savršen za nestrpljive vrtlare i one koji žele uživati u svježim plodovima, grašak ima ciklus od dva do tri tjedna nakon što se pojave cvjetovi. Posadite ga u rano proljeće i za svega nekoliko tjedana uživajte u slasnim i zdravim plodovima.