IZBJEGNITE IH

Šest najčešćih pogrešaka zbog kojih zimi umiru sobne biljke

23.01.2022 u 18:13

Bionic
Reading

Zima je poprilično izazovno vrijeme za kućne biljke pa upravo u tom razdoblju najčešće svjedočimo sušenju i ugibanju omiljenih zelenih ljepotica. Ne dopustite da vaše sobne biljke postanu žrtve loše brige tijekom hladne sezone – izbjegnite šest pogrešaka koje najčešće činimo

Nepovoljni vremenski uvjeti mogu djelovati poprilično opterećujuće za biljke, čak i za one koje držimo u zatvorenom prostoru. Kako bi se izbjegla oštećenja ili, što je još gore, uvenuće sobnih biljaka, svakako obratite pažnju na ovih šest najčešćih pogrešaka koje svakako treba izbjegavati.

Prekomjerno zalijevanje

Bez obzira na doba godine, prekomjerno zalijevanje može uzrokovati značajnu štetu, uključujući truljenje korijena. Ono postaje posebno problematično zimi. Naime naviknuti smo na redovit ritam zalijevanja tijekom proljeća i ljeta, kada biljke aktivno rastu. Ali zimi je situacija drugačija - biljke idu u stanje mirovanja i ne proizvode redovito nove listove ili cvjetne pupoljke, tako da im ne treba toliko vode. Provjerena metoda otkrivanja jesu li vaše biljke žedne je da zabijete prste u zemlju i provjerite razinu vlage. Prema riječima stručnjakinje za cvijeće Joyce Mast iz Bloomscapea, većina se bilja uspješno može oporaviti od pretjeranog zalijevanja, ali kada korijenje počne trunuti zbog viška vode, to je teško popraviti.

Kontinuirana suhoća zraka

Pod utjecajem smanjenja vlage u okolišu te strujanja toplog zraka koji dopire grijanjem prostora, stalni nedostatak vlage ostavlja biljke dehidriranima tijekom hladnijih mjeseci. Povećajte razinu vlage u zatvorenom prostoru tako što ćete ispod lončanice s biljkom staviti podložak sa šljunkom napunjenim vodom ili grupirati nekoliko biljaka oko posude s vodom. Alternativno, možete postavite ovlaživač zraka koji osigurava stalan protok vlage u zraku. Dobra ideja je i lišće biljaka što češće prskati vodom, no prskanje ne može zamijeniti nijedan od navedenih načina povećanja vlage u prostoru jer vodena maglica jako brzo ispari.

Na vašim biljkama nakuplja se prašina

Tijekom zime uobičajeno je povećanje količine prašine, a posljedično tome nakupljanje veće količine prljavštine na lišću. Ta pojava rezultat je zatvorenog prostora i grijanog zraka. Redovito čistite lišće vlažnim papirnatim ručnikom ili krpom jer se kukci, poput paukovih grinja, lako mogu sakriti u prašini.

Biljke se nalaze u neposrednoj blizini otvora za grijanje i prozora

Pazite da svoje biljke ne stavljate na izravnu ili neizravnu liniju toplog zraka koji će ih brzo isušiti. Slično tome, kada se nalaze preblizu izvoru topline, poput radijatora, kamina ili peći, mogu se prebrzo osušiti. Također valja pripaziti na strujanje hladnog zraka koji može šokirati biljku i oštetiti tkivo lišća.

Kontinuirano korištenje hranjivog gnojiva

Sobne biljke tijekom zime ulaze u stanje mirovanja, što znači da im nije potrebna gnojidba kao u proljeće ili ljeto. Zbog toga se dodatni hranjivi sastojci tijekom zime neće apsorbirati, već će se zadržati u zemlji i oštetiti korijenje.

Predvidjeli ste promjenu u razini svjetla

Ne vole sve biljke izravnu Sunčevu svjetlost. Iako ste možda pronašli savršeno mjesto za postavljanje lonca s biljkom tijekom proljeća i ljeta, važno je ispitati uvjete osvjetljenja sada, kada su stabla bez lišća. Ako je biljka na previše osvijetljenoj poziciji, premjestite je na sjenovitije mjesto u domu.