sezonske ljepotice

Za prekrasan i rascvjetan vrt: Ovo cvijeće je najbolje posaditi u rano proljeće

08.02.2022 u 10:20

Bionic
Reading

I dok većina proljetnog cvijeća mora prezimiti u zemlji kako bi u proljeće, kada temperature malo porastu, započeli s cvjetanjem, još uvijek stignete posaditi nekoliko sezonskih ljepotica

Proljetnice se tradicionalno sade u jesen, kako bi prezimile u zemlji te u rano proljeće započele s cvatnjom nagovješćujući sezonu prekrasnih cvjetova i mirisa. Međutim, određene sorte mogu se posaditi i u rano proljeće, dok se tlo još u potpunosti nije zagrijalo. Najveća prednost ove sadnje je činjenica da ćete tako proljetnu cvatnju u vrtu: nakon što prođe cvatnja biljaka koje ste zasadili u jesen, krenut će novi val cvatnje sezonskih ljepotica posađenih u rano proljeće.

Proljetno cvijeće

Proljeće je prekrasno vrijeme za boravak u vrtu, a njegova rana sezona sjajno je vrijeme za početak njegovo uređenje jer vrijeme postaje toplije, ali ipak ne pretoplo. 'Sada je pravo vrijeme da počnete s planiranjem svojih vrtnih gredica, provjerite svjetlo, vodu i stanje tla i počnete pripremati dvorište za nove biljke,' savjetuje Kip McConnell, iz Southern Living Plant Collectiona. Nakon što prođe posljednji sezonski val mraza, bit ćete spremni zasaditi nekoliko novih cvjetova u zemlju. Neki od njegovih favorita su afrički luk, gardenija i azaleja.

Afrički luk

Ako tražite bilju koja će vrt uljepšati odmah, ova brzorastuća biljka otpornu na sušu sa peteljkama koje kreiraju eksplozivnu cvjetnu glavicu. Odvažni i raskošni cvjetovi prepuni su boja i čine sjajno rezano cvijeće, odličan izbor su sorte poput Ever Sapphire ili Little Blue Fountain. Prvi cvate vrlo rano, a zatim ponavlja cvatnju s višestrukim klasovima, dok drugi donosi zadivljujuću plavo-ljubičastu nijansu u patuljastoj veličini, što ga čini idealnim izborom za posude na terasama ili male cvjetne vrtove.

Gardenija

Za aromatičan dodatak vašem vrtu, razmislite od sadnji cvijeća slatkog mirisa, kao što je sorta gardenije koja cvjeta u proljeće. Ova biljka stvara zapanjujuće bijele pojedinačne cvjetove sa sredinom obojanom u vibrantnu žutu boju. Sorte poput ScentAmazing počet će latice otvarati u proljeće i trebale bi ponovno cvjetati tijekom jeseni, a mogu se pohvaliti i tamnim zimzelenim lišćem koje će zadržati tijekom cijele godine.

Azaleja

Odvažna ljepota azaleje je ono što je čini jednim od najomiljenijih grmova koji cvjetaju u proljeće, a njezini cvjetovi vrt će ukrasiti blistavim bojama. I dok je za većina sorti karakteristično cvjetanje od tri do četiri tjedna, ali one ponovno cvatnje, kao što su Encore azaleje, počinju u rano proljeće i daju četiri do šest mjeseci cvjetanje tijekom cijele godine. Ako pak želite uživati u cvijeću u rano proljeće, McConnell predlaže sadnju sorti poput Autumn Belle ili Autumn Starburst, budući da ove brzorastuće ljepotice nude dvobojne cvjetove u ranoj sezoni. Naime, cvjetovi Autumn Belle ružičasti su s crvenim mrljama, dok Autumn Starburst pruža spektakularan kontrast s koraljnom zvijezdom preko svježih bijelih cvjetova.