više od ukrasa

Prekrasne biljke prostor čine ljepšim, ali i zdravijim: Ove vrste pročistit će zrak u vašem domu

06.02.2022 u 16:08

Bionic
Reading

Biljke nisu samo prekrasan ukras u domu, već imaju brojne zdravstvene prednosti. Naime određene vrste imaju sposobnost ukloniti nakupljene zagađivače u prostoru te pročistiti zrak koji udišemo

Neke biljke mogu imati dvostruku ulogu u prostoru u kojem se nalaze – mogu poslužiti kao ukras, ali i kao sredstvo za pročišćivanje zraka, a upravo ih to čini savršenim dodatkom u vašem domu.

U ljeto 1989. NASA i National Association of Landscape Professionals proveli su studiju koristeći sobne biljke kao prirodan način za proizvodnju i pročišćivanje zraka u svemirskim stanicama. Prema dobivenim rezultatima istraživanja, one koje zahtijevaju malu količinu i slabo svjetlo pokazale su iznenađujući potencijal za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru. Naime takve biljke značajno su pomogle u uklanjanju nakupljanja zagađivača u zraku, poput benzena, formaldehida i trikloretilena (od kojih se neki nalaze u kućanskim potrepštinama i namještaju).

Lišće biljka apsorbira ugljični dioksid, pretvarajući ga u energiju, s drugim plinovima, uključujući hlapljive organske spojeve poput benzena i formaldehida. Stoga je svakako dobra odluka ukrasiti dom biljkama te ga učiniti ljepšim, zdravijim i čišćim prostorom, a ovo su neke od učinkovitijih i najboljih vrsta za to.

Spatifilum ili ljiljan mira

Savršen je izbor za one koji uživaju u prekrasnom cvijeću, ali ne i u njihovom održavanju. Ova otporna tropska biljka, prepoznatljiva po netaknutim bijelim cvjetovima, lijepa je i nevjerojatno moćna. Uklanja benzen (koji se nalazi u plastici i sintetičkim vlaknima), formaldehid (u tepisima i presvlakama), trikloretilen (u ljepilima i sredstvima za uklanjanje boje), ksilen, amonijak i mnoge druge loše spojeve iz doma.

Aglaonema modestum ili kineski zimzelen

Ovu popularnu sobnu biljku lako je uzgajati i održavati. Kako ima tropsko lišće, izvrsna je za vrtlare početnike, a jako dobro podnosi slabo svjetlo, suh zrak i sušu. Jedna od njezinih najboljih karakteristika to je da je učinkovita u uklanjanju benzena i formaldehida.

Biljka pauk

Ova biljka slična pauku često se sadi u visećim lončanicama, a dobila je ime po dugim i obješenim listovima. Eliminira formaldehid, ksilen, ali i toluen, koji se nalazi u brojnim proizvodima za kućanstvo.

Zlatni puzavac

Također poznata kao đavolji bršljan, ova čvrsta biljka ima suptilnu žućkastu nijansu lišća. Poznato je to da iskorjenjuje ugljični monoksid i benzen, što je čini prikladnim za ulazni dio doma.

Dracena

Ova biljka ima tanke, trakaste stabljike s crvenim rubovima i može narasti prilično visoko. Dracena je još jedan snažan pročišćivač jer eliminira benzen, formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen.

izdržljive i lijepe

Idealne za lijenčine: Ove sobne biljke treba zalijevati samo jednom mjesečno

Pogledaj galeriju

Kovrčava paprat

Ova bujna paprat ima lišće poput perja i uživa u vlažnom okruženju. Iako ju je nešto teže uzgajati i njegovati od ostalih pročišćivača zraka, učinkovito filtrira zagađivače poput formaldehida, ksilena i toluena.

Engleski bršljan

Ova popularna zimzelena biljka prepoznatljiva je po svojim zelenim viticama. Posebno je učinkovita u uklanjanju formaldehida, skrivenog u namještaju, npr. ormarima.

UKRASI U DOMU

Nimalo zahtjevne sobne biljke koje uspijevaju i na tamnim mjestima

Pogledaj galeriju