KORISNI TRIKOVI

Izbjegnite nakupljanje bakterija: Evo kako pravilno očistiti ručkice na kuhinjskim ormarićima

30.03.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Brojna područja u kuhinji su površine s visokim kontaktom koje zahtijevaju redovito čišćenje, kao i periodično dubinsko čišćenje. Možda ćete prvo pomisliti na hladnjak ili radnu ploču kao mjesta koja se najčešće dotiču rukama, no ručke na kuhinjskim ormarićima mogu biti prava legla bakterija

Upravo su ručkice na ladicama i ormarićima potencijalno najprljavija mjesta u kuhinji i rasadnici bakterija, stoga je redovito čišćenje izuzetno važno. Čišćenje ovih komponenti kuhinje zahtijeva određenu brigu, no svakako izbjegavajte formule koje sadrže kisele ekstrakte ili zrnaste abrazive.

Korištenje oštrih, abrazivnih sredstava na kuhinjskim površinama nije preporučljivo. Blago sredstvo za ručno pranje posuđa i voda, s druge strane, pomoći će u uklanjanju svih nakupina osim prašine.

Postoje dva glavna koraka prilikom čišćenja ručki i poveznica na ormarićima. Za redovito čišćenje koje biste mogli obavljati jednom tjedno, predlaže se miješanje tople vode s octom u bočici s raspršivačem i prskanje tih mjesta dobivenom smjesom. Nakon toga obrišite prljavštinu i višak otopine mekom krpom od mikrovlakana.

Dubinsko čišćenje predstavljalo bi uklanjanje ručki, osobito ako na površini ili u bilo kakvim pukotinama imaju nakupljenu prljavštinu. Namočite ih u kanti u mješavini tople vode, octa i nekoliko kapi blagog deterdženta za posuđe i ostavite potopljeno 30 minuta. Nakon toga, izvadite ih iz otopine, isperite toplom vodom i istrljajte mekom četkom (ako je potrebno) kako biste završili posao čišćenja.

Vodite računa o materijalima vaših ormarića

Vodite računa o materijalu od kojih su izrađene ručke ormarića dok ih čistite. Prilikom čišćenja, morat ćete koristiti sredstva adekvatna za materijal i završnu obradu ručkica u vašoj kuhinji. Ako imate drvene ručke, upotrijebite blagi deterdžent i mješavinu ulja za čišćenje drva i dodavanje sjaja. Ručke od pojedinih vrsti metala i nehrđajućeg čelika jednostavno trebaju blagu kombinaciju deterdženta i vode kako bi se riješili nakupljene prljavštine, a brisanje krpom od mikrovlakana trebalo bi ih ispolirati.

Ako mjedeni gumbi izgledaju prljavo, pasta od sode bikarbone i limunovog soka pomoći će vratiti sjaj bez oštećenja završne obrade. Ako koristite bilo koja komercijalna sredstva za čišćenje kako biste očistili ove komponente kuhinje, svakako prvo provjerite jesu li kompatibilni s materijalom kako biste izbjegli nepotrebno oštećenje.