CRPI ENERGIJU

Od ove se hrane osjećate još umornije

18.02.2016 u 06:50

Bionic
Reading

Trudite se zdravo hraniti, pazite na redovno kretanje i svejedno ste često iscrpljeni tijekom radnog dana? Možda je problem u nekim navikama i odabiru namirnica iako se neke od njih nalaze na listi onih zdravih i poželjnih

Zobena kaša

Idealna je za doručak jer je bogata vlaknima i dat će vam energiju. Također, dokazano je da ćemo dulje ostati siti što znači da manje grickanja između obroka, a to je najčešće nezdrava hrana. No ako taj doručak zasladite s malo javorovog sirupa, dogodit će se nagli rast šećera u krvi i bit ćete gladniji prije nego da ste pojeli kašu bez slatkih dodataka. Umjesto šećera ili meda, radije dodajte chia sjemenke jer te namirnice sadrže proteine i zdrave masnoće pa će dulje održavati razinu šećera u krvi.

Orašasti plodovi

Znamo da su zdravi i uvijek su bolji izbor od peciva s bijelim brašnom i šećerom kada vas uhvati glad u uredu, ali morate znati mjeru. Lako je pretjerati jer su orašasti plodovi ukusni, ali imaju puno masnoća i zbog toga mogu opteretiti probavni sustav kao da ste se jako dobro najeli što će na kraju izazvati pospanost. Odvojite četvrtinu šalice kako ne biste pretjerali. Još je bolje uz tu porciju pojesti i jednu jabuku kako biste utažili glad.

Voćni jogurti

Baš kao i kod sokova, voćni jogurti imaju puno više dodanih šećera nego voća i iako su osvježavajući, neće utažiti glad na neko dulje vrijeme. Radije kupite običan grčki jogurt jer je fine kremaste teksture i dodajte voće po želji. Grčki jogurt ima dva puta više proteina od običnog i zato je idealan za održavanje razine šećera u krvi.

Čips od povrća

Apsolutno je bolji od klasičnog čipsa, ali i dalje je kupovni proizvod u kojem ima raznih, nezdravih dodataka, počevši od soli pa do škroba i raznih regulatora okusa. Najbolje što možete napraviti je domaći čips s povrćem koje volite, ovi recepti mogu vam poslužiti kao inspiracija.



Čaša crnog vina

Mnogi se uvečer vole opustiti uz čašu vina, ali posljednja istraživanja pokazuju da crno vino negativno utječe na san. Sigurno je da će vas vino opustiti i lakše ćete zaspati, ali znanstvenici kažu da će poremetiti ciklus spavanja pa ćete biti nemirni i češće se buditi noću. Osim toga, alkohol izaziva dehidraciju pa je u čaši vina najpametnije uživati barem tri sata prije odlaska na počinak jer ćete stići popiti i koju čašu vode.

Kava

Taj omiljeni napitak mnogima je neizbježan ujutro, ali na mnoge i negativno utječe ako ga popiju u kasnim popodnevnim satima. Ako imate problema sa spavanjem, posljednju kavu trebali biste popiti najkasnije nakon ručka, odnosno minimalno šest sati prije odlaska u krevet. Budući da kava stabilizira hormon stresa kortizol, najbolje je kavu popiti između 10 sati ujutro i podneva jer će vam dati potrebnu energiju.

Energetske pločice

One su prepune vitaminima i minerala, ali prečesto i dodanog šećera. Njih je dobro pojesti ako znate da uskoro nećete na ručak jer je posao pred vama, a strašno ste gladni i umorni ili se spremate vježbati, ali svakako se potrudite pročitati sastav pločice na deklaraciji.