ključni koraci

Očuvajte mladolikost i zdravlje: Evo kako pravilno zaštititi kožu ljeti

24.06.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Posvećena briga o zaštiti kože tijekom ljeta ključna je za prevenciju raka kože i pojačanih znakova starenja

Iako ljeto slovi kao doba opuštenosti i bezbrižnosti, to je doba u kojem nikako ne smijemo zanemariti zaštitu kože i svakodnevnu posvećenu njegu kako bismo prevenirali oštećenja, opekline i ozbiljne dugoročne posljedice po zdravlje.

Više nego ikad, ljeti je koža učestalije izložena suncu, vjetru, visokim temperaturama i, nerijetko, većim količinama soli. Sve to dovodi do njene dehidracije jer se preko površinskog sloja gubi vlaga, što uzrokuje isušenost i nastanak bora, a ako nije pravilno zaštićena, dolazi do opeklina s posljedicama koje ne smijemo olako shvatiti.

Kako biste uvijek znali što je sve potrebno da bi vaša koža bila u optimalnom stanju tijekom ljeta, donosimo ključne korake u adekvatnoj zaštiti od sunca i visokih temperatura.

Odabir SPF faktora

Prije svega, koliko god je moguće, pridržavajte se zlatnog pravila izbjegavanja izlaganja suncu od podneva do 16 sati. Ako u tom periodu morate izlaziti iz kuće, dermatolozi napominju kako bi znatno pomoglo oblačenje prozračne majice dugih rukava, uz šešir i naočale te, naravno, kremu za zaštitu od Sunčevog zračenja.

Kada je riječ o tzv. kremama za sunčanje, važno je odabrati onu s najmanjim SPF faktorom 30 te s oznakom širokog spektra jer on označava zaštitu od UVA i UVB zraka.

UVB zrake uzrokuju opekline, a UVA zrake prijevremeno starenje kože i pojavu bora, pri čemu izlaganje objema vrstama povećava rizik od raka kože.

Pri odabiru kreme, na raspolaganju imate nekoliko faktora pa se dobro upoznati s njihovim značenjem. Naime faktor 15 znači 93 posto zaštite, faktor 20 znači 95 posto zaštite, 30 - 97 posto, a 45 predstavlja 98 posto zaštite, no čak niti faktor 50 (koji se preporučuje za djecu) ne može pružiti stopostotnu zaštitu od zraka Sunca.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

Pravilno nanošenje kreme

Osim odabira kreme minimalnog SPF faktora 30, važno je pravilno nanošenje. Zaštite sve dijelove kože izložene suncu i to pola sata prije izlaganja, a potom svaka dva sata. Svakako obnovite sloj zaštitne kreme nakon svakog izlaska iz vode.

Nemojte zaboraviti ovaj korak čak i prilikom obične šetnje jer kreme za sunčanje neophodne su tijekom cijelog ljeta (čak i kada je oblačno), a ne samo prilikom odlaska na plažu, ističu dermatolozi.

SPF (sun protection factor) je oznaka koja ukazuje na stupanj zaštite od sunca, a hrvatski pojam je zaštitni faktor. Npr. ako koristite kremu zaštitnog faktora 30, znači da se možete izlagati suncu 30 puta duže nego bez zaštite.

Mineralni vs. kemijski filtri

Mineralni i kemijski filtri su aktivni sastojci koji različitim mehanizmima stvaraju zaštitni sloj koji blokira UV zračenje.

Mineralni filtri gušće su teksture i teže se razmazuju te ponekad mogu ostaviti bijele tragove. Stvaraju fizičku barijeru na površini, ne uzrokuju iritaciju i pogodni su za osjetljivu kožu.

S druge strane, kemijski filtri 'deaktiviraju' UV zračenja tako što ih u dodiru s kožom pretvaraju u toplinu. Laganije su teksture i lakše su razmazivi te dolaze u kombinaciji različitih sastojaka, uslijed čega je lakše pronaći baš onaj koji odgovara vama. Ipak, ne preporučuju se za djecu ili osobe s osjetljivom kožom.

Učestala hidratacija i čišćenje kože

Dermatolozi redovito ističu da je hidratacija kože jedan od ključnih faktora dugotrajne mladolikosti jer joj daje blistavost i prevenira produbljivanje bora.

S obzirom na to da se ljeti učestalije isušuje, redovita hidratacija jedan je od najvažnijih koraka u pravilnoj njezi. Za početak, važno je s posebnom nježnosti pristupiti uklanjanju šminke kako se ne bi dodatno oštetio površinski sloj kože.

Nakon što ste kožu temeljito očistili, nanesite hidratantnu kremu ili serum s hijaluronskom kiselinom koja odgovara vašem tipu kože. Također, za hidrataciju tijekom dana, koristite termalnu vodu na čijem će nanošenju koža uvijek biti zahvalna.

Isto tako, ne zaboravite na hidrataciju čitavog organizma iznutra ispijanjem najmanje osam čaša vode dnevno.

Očuvanje kožne barijere

Osim krema za zaštitu od sunca, veliku ulogu igraju nježne dnevne kreme ili losioni koje sadržavaju malo masnoća i lagane su. Pojačat će hidrataziciju i očuvanje površinskog sloja kože, a poželjno ih je nanijeti i na područje vrata i dekoltea.

Barem jednom tjedno koristite nježan piling jer njime uklanjate odumrle stanite kože i vraćate joj prirodan sjaj.