AMERIKANCI GUBE STRPLJENJE

Obama smijenio GM-ova izvršnog direktora

30.03.2009 u 08:24

Bionic
Reading

U američkim medijima kao bomba odjeknula je vijest da će GM-ov dosadašnji izvršni direktor Rick Wagoner biti smijenjen na zahtjev američkog predsjednika Baracka Obame

Premda je Wagoner potvrdio da je riječ o dobrovoljnom povlačenju, američki mediji se slažu da je najvećem američkom proizvođaču i trebao novi direktor nakon što je kompanija od 2004. izgubila 85 milijardi dolara, a vrijednost dionice se strmoglavila za 95 posto od najviše cijene.

Ricka Wagonera na mjestu vodećeg zamijenit će GM-ov dosadašnji zamjenik Fritz Henderson. Mediji također javljaju da je Obamina administracija odobrila dodatne pozajmice za GM i Chrysler, no isto tako odredila rok završetka restrukturiranja. GM će dobiti još 60 dana i zasad nepoznat iznos novca, dok će Chrysler dobiti dodatnih šest milijardi dolara i 30 dana da završi pregovore s Fiatom.

Prema napisima američkih medija, ovo je ujedno i posljednja ruka spasa problematičnom američkom dvojcu američkih automobilskih proizvođača. Ne uspiju li se restrukturirati u zadanom roku, GM i Chrysler morat će prijaviti bankrot.