OPREZA NIKAD DOSTA

Nuspojave tableta protiv bolova su realnost

11.04.2014 u 09:52

Bionic
Reading

Vijest o tome da bi vas ibuprofen koji uzimate zbog glavobolje u konačnici mogao doći glave zasigurno ne ulazi u kategoriju dobrih vijesti. A upravo to ovih dana uočili su svi oni koji su čitali o istraživanju nizozemskih znanstvenika koji su došli do zaključka da tablete protiv bolova mogu izazvati ozbiljne nuspojave

Najnovije istraživanje nizozemskih znanstvenika ponovno je aktualiziralo problem ozbiljnih nuspojava tableta protiv bolova. Prema njihovim otkrićima, tablete koje se najčešće koriste protiv bolova i upala, poput ibuprofena i diklofenaka, mogu izazvati srčane aritmije te u nekim situacijama i moždani udar.

Nema mjesta panici, ali nuspojave su realnost

Vijest koju su objavili brojni mediji diljem svijeta uznemirila je javnost, ali u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kažu nam da nema mjesta panici. Iako je riječ o nesteroidnim protuupalnim lijekovima koje koriste gotovo svi oni koji imaju problema s križoboljom, reumatoidnim artritisom, različitim upalama ili glavoboljom, ipak u Hrvatskoj nisu zabilježene neke ozbiljnije posljedice korištenja takvih lijekova.

'U proteklih devet godina zaprimili smo 326 prijava s 840 nuspojava vezanih uz primjenu nesteroidnih protuupalnih lijekova. Najveći udio činile su nuspojave probavnog sustava, kožne nuspojave i reakcije preosjetljivosti te je za lijekove iz navedene skupine prijavljeno nešto više od 500 takvih sumnji na nuspojave. Neurobiološke i kardiovaskularne nuspojave činile su 11 posto ukupnog broja prijavljenih sumnji na nuspojave uz primjenu lijekova iz ove skupine. Ukupno je, tako, zaprimljeno 96 neuroloških i kardiovaskularnih nuspojava, među kojima 30-ak slučajeva omaglice i glavobolja, jedan slučaj aritmije, sedam slučajeva povišenog krvnog tlaka, jedan slučaj srčanog infarkta, sedam slučajeva srčanih palpitacija, dva slučaja hemoragijskog šoka i pet slučajeva ubrzanog rada srca', navode u HALMED-u.

Ističu da, nažalost, ne postoji lijek za koji možemo biti sigurni da ni u jednom slučaju neće uzrokovati nuspojave, odnosno da u određenim slučajevima primjena lijeka neće imati neželjeno djelovanje na zdravstveno stanje i kvalitetu života korisnika.



'Jeftini' lijekovi kojima nema zamjene

Inače, lijekovi iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova nalaze se vrlo visoko u općoj potrošnji lijekova, odnosno nalaze se na osmom mjestu u ukupnoj potrošnji lijekova 2012. u Hrvatskoj. Dr. Dinko Vitezić, klinički farmakolog s Medicinskog fakulteta i KBC-a Rijeka, napominje da je riječ o lijekovima koji se koriste dug niz godina i to s uspješnim rezultatima: 'Važno je istaknuti i to da je riječ o 'jeftinim' lijekovima. Nema odgovarajuće zamjene ako je potrebna primjena, tako da se bolesnici ne bi trebali zabrinjavati. Ovakvi rezultati trebaju u stručnim krugovima potaknuti dodatna istraživanja i veći oprez pri primjeni. Dakle za bolesnike u ovom trenutku sve ostaje isto te se lijekovi mogu i dalje primjenjivati s uspjehom, a svaku nuspojavu valja prijaviti.'

Kako bi se spriječile neželjene posljedice i kako bi bilo prostora za poboljšanje svih vrsta lijekova, pacijenti moraju surađivati. Oni to mogu činiti tako da prijavljuju nuspojave koje primijete. Osviještenost građana u tom pogledu danas je puno veća nego prijašnjih godina, ali još uvijek ima prostora za poboljšanje.

Upravo zbog toga HALMED je u razdoblju od 5. rujna do 31. listopada 2013. intenzivno provodio javnu edukativnu kampanju u cilju promicanja važnosti prijavljivanja nuspojava lijekova te čitanja upute o lijeku među pacijentima i korisnicima lijekova. 'Kampanjom smo željeli građane upoznati s tim da, uz informacije koje dobivaju od kvalificiranih zdravstvenih radnika, dodatne informacije mogu dobiti čitanjem upute o lijeku, ali i aktivno se uključiti u liječenje i praćenje sigurnosti primjene lijekova prijavljivanjem nuspojava na lijekove. Takvim pristupom doprinosi se daljnjem unapređenju sigurnosti primjene lijekova te učinkovitoj zaštiti zdravlja pacijenata i poboljšanju javnog zdravlja', ističu u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

Republika Hrvatska po kvaliteti i broju prijava nuspojava u 2013. smjestila se na visoko 14. mjesto od 110 zemalja svijeta koje sudjeluju u programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s oko 500 prijava na milijun stanovnika.