određeni rizici

Njemački znanstvenici: Veganska prehrana mogla bi biti loša za zdravlje kostiju

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2021 09:27
  • Objavljeno 16.03.2021 u 09:27
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Elena Schweitzer / Panthermedia / Profimedia

Veganska prehrana mogla bi imati negativne posljedice na zdravlje kostiju, jer ne sadrži hranjive tvari životinjskog porijekla, pokazala je njemačka studija

Kako bi ustanovili utječe li ovakav način prehrane na zdravlje kostiju, njemački znanstvenici ultrazvukom su pregledali petnu kost 72 ljudi - 36 vegana i 36 svejeda.

Rezultati su pokazali da su vegani u prosjeku imali niže parametre kvantitativnog ultrazvuka (QUS), metode za mjerenje čvrstoće kostiju, što može biti indikator lošijeg zdravlja kostiju.

Usto su znanstvenici iz uzoraka krvi i urina utvrdili količinu 12 biomarkera važnih za zdravlje kostiju. Ustanovljeno je da vegani obično imaju nižu razinu takvih markera, poput vitamina A i B6, lizina, leucina, selenoproteina u odnosu na svejede.

Radi se o skupini hranjivih tvari koje su uglavnom prisutne u hrani životinjskog porijekla i važne su za izgradnju kostiju.

'Naše istraživanje pokazuje da veganska prehrana utječe na zdravlje kostiju', kazao je Andreas Hensel, predsjednik njemačkog Saveznog instituta za procjenu rizika (BfR) koje je provelo studiju objavljenu u časopisu Nutrients.

No Institut priznaje i zdravstvene koristi veganske prehrane, čija su baza isključivo proizvodi biljnog porijekla, a to je manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Nutricionistički stručnjaci, hvaleći koristi veganske prehrane, upozoravaju i na rizike za određene skupine.

Primjerice, roditelji djece koja konzumiraju hranu neživotinjskog porijekla redovito moraju provjeravati kakva je u djece razina minerala i vitamina u organizmu, a isto vrijedi za dojilje veganke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!