ULTIMATIVNI VODIČ

Nitko više nije lud za gležnjačama: Ovo su čizme koje će narednih mjeseci dominirati modnom scenom

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 04.09.2022 11:02
  • Objavljeno 04.09.2022 u 11:02
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Neven Bučević

Nikada nije prerano započeti s pregledom aktualne ponude obuće namijenjene hladnijim mjesecima u godini. U novoj sezoni iza ugla glavnu riječ na modnoj sceni uskoro bi mogle imati čizme visoke do koljena, a ovoj činjenici u prilog dovoljno govore podaci modne stranice Stylight

Secirajući trendove s revija renomiranih dizajnerskih brendova i analizirajući kupovne navike modnih konzumenata, modna stranica Stylight zabilježila je pad interesa za gležnjačama dok je s druge strane uočila povećanje interesa za visokim modelima čizama.

Potražnja za gležnjačama u odnosu na prošlu godinu pala je za 34 posto, a pojedini modeli visokih čizama uspjeli su ih zamijeniti na tronu i prije službenog početka nove sezone jesen/zima.

  • +23
  • +20

Visoke čizme

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Čizme iznad koljena

Od uličnog stila do revija dizajnerskih brendova, čizme koje sežu do bedara nametnule su se kao it silueta sezone.

U odnosu na prošlu godinu, broj klikova na čizme iznad koljena na Stylightu je skočio za 45 posto, pa se može očekivati da ćemo u sezoni pred nama svjedočiti njihovoj ogromnoj popularnosti na modnoj sceni.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: A. Astes / Alamy / Alamy / Profimedia

Nabrane čizme

Vrhunac popularnosti doživjele su 80-ih godina, a vodit će glavnu riječ kao jedne od najpopularnijih čizama sezone. Francuska dizajnerica Isabel Marant predstavila ih je u širokom rasponu boja, a potraga za nabranim čizmama porasla je za više od tisuću posto ove godine u iščekivanju jeseni.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sjajne čizme od vinila

Još jedan favorit iz 80-ih koji bi mogao obilježiti modne mjesece pred nama. Čizme od sjajnoga vinila dobivaju sve veću pozornost modnih konzumenata povećanjem klikova za više od tisuću posto na Stylightu u usporedbi s prošlom godinom.

Uske čizme

Visoke čizme koje uz nogu prianjaju poput rukavice ultra su seksi i super trendi.

Spice, čizme brenda Naked Wolf, inspirirane modelima iz 90-ih, postale su it komad za generaciju Z okupljenu na TikToku, a stižu i s trendovskom platforma petom.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bez obzira je li riječ o ravnim inačicama, verzijama s malom ili velikom potpeticom, uske čizme dominirale su dizajnerskim kolekcijama brendova od francuskog Givenchyja do skandinavskog brenda Acne Studios ili talijanske Max Mare. Na Stylightu je potražnja za takozvanim skin tight čizmama ove godine porasla za 197 posto u odnosu na prošlu.

Visoke čizme za kišu

Kišne čizme će uvijek biti in, a nakon što je prošle godine Bottega Veneta popularizirala kratke modele, ove godine glavnu riječ vodit će one koje sežu gotovo do koljena. Ovaj trend kao stvoren je za sve ljubiteljice izgleda s festivala Glastonbury, a potraga za njima na Stylightu je porasla za 141 posto u odnosu na prošlu godinu.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kaubojske čizme (visoke)

Kaubojske čizme u trendu su već neko vrijeme (tko u ovom trenutku nema barem jedan par?!). No ove godine kaubojska čizma je povišena i seže do koljena. Predstavljajući idealnu obuću u prijelaznom razdoblju, visoke kaubojke lako će se kombinirati uz lepršave haljine mini dužine, a potom i uz duge haljine maksi kroja kad uđemo u jesen. Na Stylightu je zabilježen porast interesa za visokim kaubojskim čizmama za 250 posto u odnosu na prošlu godinu.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia