UOČITE ZDRAVE

Nisu svi ugljikohidrati loši, ove morate jesti!

27.10.2014 u 09:16

Bionic
Reading

Upoznajte se s ugljikohidratima koji su zdravi i koje je pametno redovito konzumirati

Ugljikohidrati su već dulje vrijeme na lošem glasu. Nerijetko ih se spominje kao namirnice koje uzrokuju debljanje, a nisu baš ni korisne za zdravlje. U tomu ima istine, ali nisu svi ugljikohidrati jednaki. Neki su iznimno korisni i svakako ih učinite dijelom svoje redovite prehrane.

Grah

Bilo koja vrsta graha dobra je za nas jer sadržava mnogo vlakana i vrlo malo šećera. Vrijedan je izvor proteina i može biti saveznik u borbi protiv viška kilograma.

Bundeva
I bundeve ulaze u skupinu ugljikohidrata, ali su iznimno zdrave. Baš kao i grah, i one obiluju vlaknima, a siromašne su šećerima. No bundeve sadržavaju i karotenoide koji su zapravo antioksidansi i pomažu u borbama protiv raznih bolesti.

Zob
O zobi je mnogo toga rečeno, ali najvažnije je zapamtiti da je riječ o namirnici koja dokazano poboljšava zdravlje srca. Usto, smanjuje i kolesterol, a odličan je saveznik i u borbi protiv viška kilograma.

Kokice
Jeste li znali da su i kokice cjelovita žitarica? Budući da jesu, imaju i brojne zdrave kvalitete, ali kada ih konzumirate, nemojte pretjerivati s masnoćom i soli. One koje se pripremaju u mikrovalnoj nemojte konzumirati jer nisu zdrave.

Krumpir

I krumpir je posljednjih godina na glasu kao beskorisna namirnice, ali to nije istina! Bogat je vlaknima i antioksidansima, a najbolji je kad ga pripremate u kori, dakle, bez da ga gulite.

Banane
Katkada se može čuti da banane debljaju, ali nije dobro da je to prva asocijacija na ovo zdravo voće. Banana zaista sadržava šećere, ali riječ je o prirodnim šećerima. Sadržavaju i vlakna te vitamin B6 i kalij, stoga nema potrebe da ih izbjegavate.