MORRISSEY:

'Nikad ne bih ubio ili pojeo životinju!'

10.12.2014 u 12:12

Bionic
Reading

Morrissey je svjetski poznat britanski glazbenik, no znan je po još nečemu - strastven je borac za prava životinja

Nakon nastupa na zagrebačkoj Šalati 2006. pjevač i aktivist za prava životinja Morrissey vraća se u Zagreb povodom izdavanja novog albuma 'World peace is none of your business' koncertom 12. prosinca od 20 sati u Paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma.

U pjesmi 'I'm Not A Man' s novog albuma Morrissey pjeva: 'I'd never kill or eat an animal/ And I never would destroy this planet I'm on' te se već više od 20 godina izdvaja među mnogim slavnim osobama svojim jakim etičkim principima i glasnim zagovaranjem prava životinja. Vegetarijanac od svoje 11. godine, Morrissey je doživio prekretnicu gledajući britanski dokumentarac o klaonici. Svoje vegetarijanstvo objašnjava jednostavnom logikom: 'Ako voliš životinje, očito nema smisla nanositi im bol.'

Smrt bez razloga je ubojstvo

Pjesma 'Meat Is Murder' Morrisseyjeve kultne grupe The Smiths, s istoimenog albuma iz 1985, prenosi snažnu i izravnu poruku protiv ubijanja životinja zbog njihova mesa. Svojim stihovima: 'Ovo prekrasno stvorenje mora umrijeti / A smrt bez razloga je ubojstvo / I meso koje tako maštovito pržiš / Nije sočno, ukusno ili humano / To je smrt bez razloga / A smrt bez razloga je ubojstvo', ova pjesma do danas inspirira i potiče mnoge da prestanu jesti životinje.

Beskompromisni borac za prava životinja

Morrissey nikada ne pošalje pismo, a da ne nalijepi naljepnicu s aktivističkom porukom te takve male geste smatra vrlo učinkovitima. Oštro kritizira javne osobe koje promoviraju jedenje mesa, a svoj beskompromisan stav izražava i zabranom da se u prostorima u kojima održava koncerte prodaju mesni proizvodi.

Morrissey je 2002. zajedno s Dalaj Lamom i australskim supermodelom Imogen Bailey pozvao na bojkot Tajlanda dokle god tajlandska vlada ne zabrani okrutno zatvaranje i dresuru slonova te njihovo iskorištavanje za komercijalne svrhe i zabavu. Pjevač je također 2004. sudjelovao u PETA-inoj kampanji protiv Iamsovih okrutnih testiranja na psima i mačkama dok je 2005. na svoj DVD 'Put the 'M' in Manchester' uključio PETA-in istraživački dokumentarac 'Meet Your Meat'.

Ovaj britanski glazbenik čvrsto zastupa prava životinja, čak i kada mu to šteti u karijeri. U ožujku 2006. izjavio je da neće uključiti Kanadu u svoju svjetsku turneju u znak prosvjeda zbog kanadskog godišnjeg 'barbarskog i okrutnog klanja' tuljana te je pozvao na bojkot kanadskih proizvoda. Iste godine na koncertu u Zagrebu članovi Morrisseyeva benda nosili su majice s natpisom 'Meso je ubojstvo', a dobili su ih od Prijatelja životinja.

Na festivalu Coachella 2009. napustio je pozornicu zbog dijela publike koji je jeo meso – izjavio je da ga miris pečenih životinja čini bolesnim i da to ne može podnijeti. Morrissey kaže da je izrazito ponosan na to što mu je velik broj ljudi rekao kako su prestali jesti meso upravo zbog njegovih stavova o tome.