KORISTAN SAVJET

Nije sve izgubljeno: Uz pomoć ovih trikova oživjet ćete vrt s ružama

02.05.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Premda prizor na vaše napola uvenule ruže u vrtu, nimalo ne ulijeva optimizam, postoji nekoliko učinkovitih trikova za njihovo revitaliziranje

Ruže u vašem vrtu ne izgledaju najbolje i čak ste razmišljali da odustanete od njih?

Prije nego krenete s radikalnim rezovima, imamo nekoliko korisnih trikova uz pomoću kojih ćete im udahnuti novi život.

Iskusni vrtlari kažu kako je trik u pažljivom obrezivanju. Pravilna njega, održavanje i malo strpljenja je sve što će vam trebati da svoje ruže vratite u formu.

Zbog čega ruže venu?

Odumiranje biljaka se događa iz bezbroj razloga. Obično je uzrokovano brojnim stvarima, poput nepravilne razine hranjivih tvari i održavanja, gljivica i kukaca, starosti biljke ili pogrešno odabranog položaja. Budući da je odumiranje uzrokovano kombinacijom svih nevedenih čimbenika, vrlo je teško odrediti točan uzrok no potpuno izliječenje biljke nije nemoguće.

Djelujte odmah

Čim primijetite da se nešto događa s biljkom htjet ćete obrezati sve pogođene stabljike. To mogu biti male stabljike ili veći dijelovi koje je potrebno ukloniti i za to koristite oštre škare za čiste rezove. Osim toga, treba pratiti lišće zbog znakova oštećenja koje su izazvali insekti i gljivice pa potražite promjenu boje i rupice na biljci. Ako postoje neki problemi, dobra je ideja odonijeti uzorak oštećenog lišća u lokalni vrtni centar i oni će vam pomoći da pronađete odgovarajuću metodu liječenja.

Spriječite buduće probleme sa strateškom sadnjom

Ako ruže nisu posađene na dobrom mjestu i pod pravim uvjetima, vjerojatnije je da će doživjeti odumiranje. Ružama ne odgovaraju sjenovita ili vlažna mjestima, stoga ih stavite negdje gdje imaju najmanje šest sati sunca i ima dobro drenirano tlo. Kada sadite, nemojte saditi ružu preduboko. Ukoliko kupujete vrste s golim korijenom, držite se uputa za sadnju koje ste dobili u trgovini.

Nemojte se obeshrabriti

Nemojte odustati od uzgoja ruža ukoliko dosad niste imali sreće sa sadnicama jer ove divne biljke raskošnog izgleda i mirisnih cvjetova, svakom vrtu daju poseban šarm. Bogata palata vrsta ruža zadovoljit će sve ukuse, pa se raspitajte koje su najmanje zahtjevne sorte ukoliko npr. niste pretjerano iskusan vrtlar/ica.