na dohvat ruke

Obožavat ćete ih jesti i gledati: Kako posaditi i uzgajati jagode u posudama

29.04.2022 u 14:44

Bionic
Reading

Prednosti uzgoja jagoda u posudama su brojne. Osim što omogućuju da na dohvat ruke imate sočne i slatke plodove, jagode, kada se rascvjetaju, predstavljaju prave ljepotice u žardinjerama. Kako biste ove godine u jagodama uživali svim osjetilima, dobro je imati na umu nekoliko korisnih trikova

Sorte jagoda međusobno se razlikuju prema tipu rasta, vremenu dozrijevanja, namjeni te reakciji na dužinu dana tj. fotoperiodizam prema kojoj se dijele na sorte kratkog dana, sorte dugog dana i sorte neutralne dužine dana.

Sorte se, među ostalim, razlikuju prema vremenu i intenzitetu davanja plodova, a u intenzivnoj proizvodnji najzastupljenije su sorte kratkog dana. Bilo koja vrsta jagoda može se uzgajati u cvjetnoj posudi, a bez obzira koju odaberete pobrinite se da odaberete posudu odgovarajuće veličine jer različite sorte imaju i različite potrebe po pitanju prostranosti žardinjere. Kako bi vam jagode ove sezone rasle u punom sjaju, a vi uživali u sočnim plodovima na dohvat ruke, slijedite ove korisne savijete.

Potrebna oprema:

  • Posuda za sadnju
  • Sadnice jagoda
  • Mješavina za saksiju
  • Tekuće gnojivo
  • Kantica s vodom
  • Lopatica

Upute za sadnju jagoda:

Pripremite biljke. Jagode se mogu posaditi s izdancima golog korijena ili transplantatima. Transplantirane jagode odmah nakon sadnje će u posudama zgledati bujno i sjajno, dok će izdancima trebati nešto malo više vremena da se prilagode i daju lišće. Prilikom imajte na umu da jagode ne vole gužvu, pa izbjegavajte stavljati puno sadnica u jednu posudu i pri tome imajte na umu kako je korijenje jagoda poprilično plitko.

Dodajte mješavinu za saksiju. Posudu napunite rahlom, ilovastom mješavinom koja će zadržati vlagu, ali brzo ocijediti višak vode. Obavezno koristite posudu s rupicama za drenažu na dnu.

Posadite jagode. Posadite jagode tako da je mjesto gdje se stabljika spaja s korijenom nalazi tik iznad površine tla. Napravite male hrpe u mješavini za saksije i raširite korijenje po njemu. Zatim korijene pokrijte zemljom sve do točke gdje se stabljika spaja s korijenom i dobro zalijte.

Nađite mjesto za lončanici s jagodama. Kako biste na svojim jagodama osigurali obilje cvijeća i voća, saksiju postavite na mjesto koje je izloženo suncu između 8 i 12 sati na dan. Ako sunčeva svjetlost dolazi samo iz jednog smjera, rotirajte posudu svaka tri do četiri dana kako bi biljke rasle ravnomjerno. Također, pobrinite se da biljke budu zaštićene. Samo zato što su jagode u posudama ne znači da ih štetnici i nametnici ne mogu dohvatiti. Biljke će i dalje će privlačiti kukce, ptice i glodavce, stoga ih zaštitite mrežama ili ogradama.

Zalijte biljke. Zalijevajte jagode svaki put kada je je tlo suho oko dva cm ispod površine. No pripazite da ne pretjerate u zalijevanju jer svakako treba izbjeći da bilje sijede u vodi i vlažnom tlu. Najbolje je da tlo uvijek bude blago vlažno. Općenito, tlo u saksijama se suši brže od tla u vrtu. Stoga, tijekom dugih razdoblja vrućeg i suhog vremena možete zahtijevati i dvaput dnevno.

Nahranite ih. Većini jagoda u posudama odgovarat će prihranjivanje. Prihranjujte ih svaka tri do četiri tjedna uravnoteženim tekućim gnojivom. Pobrinite se da upotrijebite uravnoteženo gnojivo i u jesen, jer će biljke početi stvarati višestruke pupove koji će postati cvijeće i plodovi sljedeće godine.

Osigurajte zimsku zaštitu. Jagode najbolje daju plodove ako im se dopusti da zimi miruju. Međutim, korijenje bi se moglo smrznuti u hladnijim područjima, a neke posude bi mogle popucati ako se ostave vani na niskim temperaturama. Najbolje je zimi posude s jagodama preseliti u negrijano prostoriju u kojoj temperatura ipak ne ide ispod nule, poput garaže, a tijekom tog razdoblja iz zalijte samo kada se tlo previše osuši.

Razlozi za sadnju jagoda u posudama su brojni. Kao prvo, tu je velika ušteda prostora, a ovim načinom sadnje čak i oni s vrlo malom vrtovima mogu uživati u ovom sjajnom voću. Tu je i činjenica da su jagode prave ljepotice. Naime, neke sorte jagoda daju cvjetove koji izgledaju poput minijaturnih divljih ruža, što ih čini i sjajnim estetskim dodatkom u vrtu ili balkonu.

Sadnjom u žardinjerima lakše je zaštiti jagode od bolesti, insekata i štetočina, a sprečava se i da neželjene kemikalije iz travnjak i vrta, poput pesticida i herbicid dospiju u zemlju, a zatim i same jagode.

Kako odabrati posudu za uzgoj jagoda

Bilo da se radi o specijaliziranoj posudi za jagode, visećoj košari ili klasičnoj žardinjeri, koristite onu s dobrom drenažom. Jagode imaju relativno malu korijensku kuglu i mogu se uzgajati u posudama promjera od 25 do 30 cm i dubine 20 cm. No, imajte na umu da što je manji spremnik, to ćete češće morati zalijevati. Uz to, dobro je znati da sintetičke posude i lonci svijetle boje će održavati korijenje hladnijim od tamnih boja i prirodnih materijala koji provode toplinu, poput gline i metala. Biljke jagoda ne vole ekstremno visoke temperature, stoga se odlučite za posude svijetlih boja ako živite u području viših temperatura.

Čak i uz najbolju njegu, jagode su kratkotrajne trajnice. Stoga će biljke vjerojatno trebati zamijeniti otprilike svake tri godine kada se njihov učinak smanji i kada počnu umirati.