dobre vijesti

Nevjerojatni podaci iz novog istraživanja: Vaša jetra je puno mlađa nego što biste to ikada pomislili

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 08.06.2022 11:04
  • Objavljeno 08.06.2022 u 09:04
Novo istraživanje baca potpuno novo svjetlo na dosadašnja saznanja o jetri

Novo istraživanje baca potpuno novo svjetlo na dosadašnja saznanja o jetri

Izvor: Profimedia / Autor: RUSS ROHDE / ImageSource / Profimedia

Kada je u pitanju ljudsko tijelo, godine su samo broj. Zahvaljujući regenerativnim moćima, naše tijelo neprestano stvara nove stanice i to u količini od oko 330 milijardi dnevno. No znanstvenici do sada nisu znali puno o tome koliko dugo žive stanice jednog od najvažnijih organa, jetre. Novo istraživanje baca potpuno novo svjetlo na dosadašnja saznanja

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Systems otkriva da je ljudska jetra vječno mlada, i to u dobi manjoj od tri godine, bez obzira na stvaran broj godina njihovog domaćina, prenosi Washington Post. Njemački istraživači proučavali su jetru 33 odrasle osobe koje su, kada su preminule, imale između 20 i 84 godine. Izolirali su jezgre stanica jetre zvanih hepatociti, osnovnih gradivnih jedinica tog organa. Hepatociti čine većinu ljudske jetre i imaju brojne važne funkcije, od pomoći u metabolizmu do sudjelovanja u imunološkom odgovoru tijela.

Znanstvenici su ovim istraživanjem željeli otkriti jesu li hepatociti dugovječni, poput neurona ili mišićnih stanica srca, ili su prolazni. Prethodne studije bile su uglavnom fokusirane na jetru glodavaca, ostavljajući pitanja o životnom ciklusu ljudskih stanica jetre neodgovorenima.

Kada su znanstvenici u istraživanju datirali stanice, pronašli su prosječnu starost od oko tri godine, bez obzira na dob osobe koja je stvorila te stanice. 'Hepatociti pokazuju kontinuiran i doživotan ciklus, omogućujući jetri da ostane mlad organ', navode znanstvenici.

Ciklus uvelike ovisi o vrsti jetrene stanice. Devedeset pet posto stanica s dva kompletna seta kromosoma promijenilo se u roku od godinu dana, ali do 12 posto podtipa stanica koje imaju više od jednog para kromosoma može preživjeti do desetljeća.

'Budući da se taj udio postupno povećava s godinama, to bi moglo označavati zaštitni mehanizam koji nas štiti od nakupljanja štetnih mutacija', rekao je Olaf Bergmann, voditelj istraživačke grupe u Centru za regenerativne terapije Sveučilišta u Dresdenu, te dodao: 'Moramo otkriti postoje li slični mehanizmi kod kronične bolesti jetre, koja se u nekim slučajevima može pretvoriti u rak.'

Što je ispitanik stariji, to su hepatociti stariji, iako istraživači kažu da je većina njih kratkog vijeka. Sve u svemu, kako predviđaju istraživači, naša tijela proizvode oko 700 milijuna hepatocita svaki dan, što i nije loše za organ težak tri kilograma.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!