VJEČNA INSPIRACIJA

Netflixova serija 'Halston' prava je poslastica za ljubitelje mode: Ovo je priča koja se krije iza kultnih komada slavnoga dizajnera

19.05.2021 u 09:01

Bionic
Reading

Korisnici Netflixa ovih dana mogu uživati u mini seriji 'Halston', posvećenoj usponu i padu svjetski priznatoga dizajnera čiji je kreativni um definirao eru Studija 54. Čast da u seriji portretira Roya Halstona pripala je glumcu Ewanu McGregoru koji je, prema dosad objavljenim kritikama, s timom serije napravio vraški dobar posao

Mini serija 'Halston', koja je svoju premijeru na Netflixu doživjela 14. svibnja, strastveni je projekt izvršnog producenta i redatelja Dana Minahana za koji se spremao nešto više od 20 godina. Njegova fascinacija njujorškom scenom, čije su glavne zvijezde 70-ih postale Andy Warhol, Liza Minnelli, Roy Halston i njegov partner Victor Hugo, proizašla je iz čitanja magazina Interview i After Dark kada je kao homoseksualno dijete živio u predgrađu Connecticuta.

Nastanak ideje o ekranizaciji lika i djela Roya Halstona oblikovat će ga godinama kasnije, u njegovim 20-ima, nakon čitanja članka Stevena Gainesa u magazinu Vanity Fair, a koji se kasnije razvio u knjigu naslova 'Simply Halston'.

  • +20
Halston Izvor: Netflix / Autor: COURTESY OF NETFLIX

U početku zamišljen kao igrani film s nekoliko loših početaka na putu, evoluirao je u ograničenu mini seriju na prijedlog Minahanove producentske partnerice na projektu, Christine Vachon. 'Pretvaranje ideje o igranom filmu u petodijelnu seriju omogućilo je da se narativ protegne kroz više razdoblja Halstonovog života', izjavio je redatelj.

'Svaka epizoda predstavlja jedan dio Halstonova stvaralaštva, bilo da je riječ o kreiranju njegove prve kolekcije, stvaranja vlastitog mirisa, bitke američkih i francuskih dizajnera u Versaillesu ili rada na kolekciji za brend JC Penney. Omogućen nam je prikaz njegovog kreativnog procesa, dizajnerske genijalnosti i vrtloga drame koja se događala oko njega', ističe Minahan.

Kako bi priča o američkom dizajneru Royu Halstonu u potpunosti oživjela na malim ekranima, Minahan je angažirao kostimografkinju Jeranu San Juan čiji zadatak nije bio nimalo lak. Srećom, u njemu se itekako dobro snašla.

Većina komada viđenih na glavnim protagonistima serije stvorena su ispočetka. Kako bi ih kreirala, San Juan tražila je vintage komade diljem svijeta. 'Komade koje sam pronašla za seriju nisu bili u fantastičnoj formi stoga sam željela osigurati da svi kostimi na kojima sam radila odgovaraju istoj lakoći i neopterećenom stilu koji definira Halstona kao dizajnera', otkriva kostimografkinja nadodavši kako gledatelji u seriji imaju priliku vidjeti i brojne originalne komade dizajnera.

  • +13
Serija 'Halston' Izvor: Netflix / Autor: ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX

'Kada je napustio tvrtku njegova modna arhiva nije ostala očuvana, no uspjela sam pronaći neke bitne komade. Halstonova nećakinja, Lesley Frowick, veliki dio njegovih dizajnerskih kreacija darovala je sveučilištu Lipscomb. Tijekom osmišljavanja kostima za seriju, surađivala sam s kompanijom Toray International, originalnim proizvođačem tkanine ultrasuede koju je Halston koristio u svom dizaniranju, a isto tako surađivali smo s brendom Tiffany & Co. koji nam je za potrebe serije ustupio sav originalni nakit Else Peretti', otkrila je San Juan.

Priča iz devet ključnih komada s potpisom Roya Halstona

Pillbox šešir na glavi Jackie Kennedy

Halstonov meteorski uspon, poput prve epizode serije, započeo je 1961. godine zahvaljujući prvoj dami Amerike, Jacqueline Kennedy. Kultno rozo odijelo na predsjedničkoj inauguraciji s potpisom Olega Cassinija nosila je sa šeširom po mjeri s potpisom dizajnera robne kuće Bergdorf Goodman, Roya Halstona Frowicka. Ne samo da mu je ovaj modni dodatak pružio međunarodnu prepoznatljivost, već mu je pojačao posao u Bergdorfu postavši modnim pečatom prve dame. Kasnije u svojoj karijeri Halston je u jednom intervjuu izjavio kako je udubljenje na šeširu rezultat napora gospođe Kennedy da ostane na glavi uslijed vjetrovitoga vremena napominjući da je 'svatko tko ga je kopirao stvorio udubinu u njemu, što je bilo jako smiješno'.

Košulja-haljina od tkanine ultrasuede

Iako nije zaslužan za izum ove lagane tkanine od mješavine poliestera i poliuretana po uzoru na antilop kožu, Halston je imao veliki utjecaj na njegovu popularnost početkom 70-ih. Za nju je prvi put saznao na jednoj koktel zabavi u Parizu kada je dizajner Issey Myake nosio košulju od tkanine ultrasuede za koju ga je uvjerio da je 'periva' što je Halston shvatio na način da je otporna na vodu. Nakon što ju je neslavno iskoristio za izradu balonera, odlučio ju je predstaviti u formi košulja.haljina, a zatim i niza dodataka uključujući putne torbe i obuću.

Djelomično odražavajući njegov osobni stil, košulja-haljine od tkanine ultrasuede s odgovarajućim pojasom predstavio je u svojoj jesenskoj kolekciji 1972. godine. Model nazvana 704 zapalio je modni svijet i postao sinonimom za Halstonov modni potpis, kao i tkanina ultrasuede od koje je izrađena.

Bočica parfema s potpisom Halstona

Kreiranje vlastitoh mirisa označilo je prvo veliko Halstonovo proširenje brenda. Za dizajn njegove bočice zaslužna je proslavljena dizajnerica nakita Elsa Peretti s kojom je imao priliku surađivati na brojnim kolekcijama.

Halstonovo inzistiranje na dizajnu bočice zbog kojeg se sukobio s vlasnikom kompanije Norton Simon Inc., prepričava se u trećoj epizodi serije i služi kao vjesnik stvari koje dolaze.

Halstonove kreacije na Lizi Minnelli

Tijekom karijere dizajnera, Halston se mogao pohvaliti brojnim slavnim obožavateljicama, no nijedna nije bila tako bliska s njim poput Lize Minelli koju u Netflixovoj seriji utjelovljuje glumica Krysta Rodriguez. Halstonove kreacije Minelli je nosila dugi niz desetljeća, a najveću potporu njegovu radu iskazala je tijekom nekih od najvažnijih trenutaka vlastitog života, uključujući dodjelu Oscara 1973. godine kada je kući ponijela kipić za glavnu u ulogu u filmu 'Cabaret'. Kako se prepričava u seriji, Halstonu je pripala čast dizajniranja njezinog vjenčanog izdanja u znaku žutoga odijela kada je 1974. godine izrekla sudbonosno 'da' Jacku Haleyju Jr.-u.

Halter haljina

Još jedan odjevni komad koji je Halston uspio popularizirati 70-ih godina odnosi se na model haljine s halter ovratnikom. Drapiranog kroja, pružala je slobodu kretanja što mu je pomoglo da se učvrti na plesnim podijima u disko eri, ponajviše Studiju 54. U minijaturnoj verziji halter haljine s potpisom Halstona, Liza Minnelli pojavila se godine 1972. u koncertnom filmu 'Liza With a 'Z'.

Kaftan

Puno je tkanina koje su se mogle vidjeti u pet epizoda nove Netflixove mini serije, a u prvoj posebno je zabilježen trenutak Halstonova prosvjetljenja kada je stvorio dotad neviđeni model haljine – kaftan u kraljevski plavoj boji koju je na modnoj reviji nosila njegova dizajnerska partnerica i muza, Elsa Peretti.

Osobni stil Roya Halstona

Ewan McGregor kroz veći dio serije nosio je prepoznatljivu Halstonovu uniformu - crnu kašmirsku dolčevitu, hlače, niz uglavnom crnih (i povremeno bijelih) jakni i sportskih kaputa, s tamnim sunčanim naočalama. Ona nije bila samo dijelom njegovog osobnog brendiranja već je također bila estetika koja je odražavala jednostavan, ogoljeni luksuz odjeće koju je dizajnirao. To je, očito, bila i pametna poslovna odluka. Prema napisima časopisa The Times iz 1990. godine, u modi je uvijek da dizajner nosi crnu odjeću kako se ne bi natjecao sa svojim klijentima ili odjećom koju kreira.

Kolekcija Halston III za brend JC Penney

Da postoji ijedna prekretnica prema dolje u sreći javnosti okrenute prema brendu Halston, to bi bio posao s J.C. Penneyem. Nakon što je lanac robnih kuća 1983. preuzeo pristupačniju (čitaj, puno jeftiniju) liniju Halston III, trgovci dizajnerskim komadima odustali su od njegove glavne modne linije, a najznačajniji od njih bio je Bergdorf Goodman – robna kuća u kojoj je napravio prve korake prema građenju imena na svjetskoj modnoj sceni.

Kostimi za baletnu predstavu Marthe Graham 'Rite of Spring'

Javni život dizajnera - i miniserija - završavaju se kostimima koje je dizajnirao za predstavu 'Rite of Spring' svoje dugogodišnje prijateljice i podupirateljice Marthe Graham. Iako daleko manje poznati od komada kakve je dizajnirao tijekom svoje karijere, drapirani kostimi nosili su mnoga obilježja njegovog stila. Spomenuta predstava na daskama Broadwaya debitirala je u veljači 1984., a do jeseni te godine Halston će službeno nestati s etikete koja je nosila njegovo ime.

'Halston' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

'U priči koja toliko govori o njemu i njegovoj posebnosti, na kraju opet postaje umjetnik. Halston je tragičan heroj, ali mislim da ima dostojanstvo u načinu na koji smo u seriji završili njegovu priču', zaključuje Minahan.