FOKUS NA NEVAŽNOM

Obitelj modnog dizajnera Halstona Netflixovu seriju smatra prenapuhanom i senzacionalističkom

18.05.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Netflixovu seriju koja se temelji na životu modnog dizajnera Halstona obitelj pokojnog dizajnera doživljava prenapuhanom i senzacionalističkom, ali odbija iznijeti detalje

Televizijska serija izvršnog producenta Ryana Murphyja, temeljena na knjizi 'Simply Halston' Stevena Gainesa, na Netflixu je objavljena u petak 14. svibnja, ali iskrsnuli su problemi s nekim članovima obitelji Halston.

'Ni na koji način nisu se konzultirali sa mnom kao skrbnikom arhiva. Nisam bila svjesna serije dok projekt nisu priveli kraju i započeli s promotivnim aktivnostima', rekla je Lesley Frowick, dizjnerova nećakinja te osnivačica i direktorica Halstonove osobne arhive.

Roy Halston Frowick, poznatiji kao Halston, bio je modni dizajner koji je vrhunac doživio 1970-ih godina, a njegova je odjeća obilježila eru Studija 54. Bio je poznat po gracioznim, minimalističkim haljinama široko prihvaćenim među ženama koje su na valu šezdesetih željele proslaviti svoja tijela.

Halston je preminuo 1990. godine u dobi od 57 godina zbog komplikacija uzrokovanih AIDS-om, a o njegovom nasljeđu od tada brine obitelj.

  • +13
Serija 'Halston' Izvor: Netflix / Autor: ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX

'Bio je drag, velikodušan i obiteljski čovjek. Bio je dobra osoba i vizionar u modnom poslu', rekla je Frowick.

U izjavi koju je ovih dana objavio Archives, Frowick navodi kako nadolazeća Netflixova serija nije točna, iako nije dala više detalja.

'Ti ljudi koji ga nisu dobro poznavali, možda stoga što su tijekom njegovog velikog uspona bili još puka djeca, često se vole usredotočiti na najsenzacionalističkije dijelove priče. Ti se detalji obično previše napuhuju, umjesto da se s pravom naglase njegov nevjerojatan umjetnički dar, dubina njegovog doprinosa američkoj modi, njegova radna etika i njegov uspjeh u pogledu jednog od prvih istinskih američkih modnih influencera', navodi Frowick.

Halstonova nećakinja dodaje kako je njezin stric bio vrlo privatan, dostojanstven gospodin i izražava nadu da će ga se kao takvog pamtiti i poštivati.

Frowick je također izrazila sumnju u vezi s glumcem Ewanom McGregorom koji je utjelovio njenog strica.

'Halston' Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

'Iako cijenim njegove glumačke talente, praktički je nemoguće kopirati autentičnu gracioznost, ljepotu i profinjenost kakve je Halston utjelovio bez ikakvog napora', rekla je Frowick.

Puno precizniji portret njenog strica, kaže Frowick, nudi dokumentarni film 'Halston' iz 2019. godine.

'Njega treba smatrati sveobuhvatnim svjedočanstvom njegove priče. Konzultirala sam se jako oko toga s redateljem Fredericom Tchengom i posudila puno povijesnih djela koje mi je Halston povjerio, kako bi to bio njegov glas i njegovo vlastito životno iskustvo', kaže Frowick.

Navode Halstonove nećakinje, piše The Guardian, Netflix je odbio komentirati.