POVRATAK RAZIGRANOG PRINTA

Nemojte bacati odjeću koja vam je dosadila ili ima mrlje, napravite trendi 'tie-dye' uzorak u samo nekoliko jednostavnih koraka

13.05.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Ako u svom ormaru imate majicu ili trenirku koja vam je dosadila i ne možete se sjetiti kad ste je zadnji put nosili, imamo ideju kako joj podariti novo ruho i prenamijeniti je u trendi komad sezone. Sigurno ste već čuli da se tie-dye print vratio na modnu scenu u velikom stilu, a mi vam sada otkrivamo kako ga korak po korak napraviti kod kuće

Razigrani print koji smo obožavali u 70-ima, a potom i u 90-ima, prošle sezone se sramežljivo prišuljao na modnu scenu, a ove sezone izazvao je pravi bum. Posljednjih mjeseci trendseterice se doslovno ne skidaju iz trenirki i crop topića s ovim cool printom koji uz malo truda možete napraviti i u svoja četiri zida.

Umjesto da odjeću koju više ne nosite ili koja ima tvrdokorne mrlje bacite u smeće, iskoristite je za svoj DIY projekt kako bi im priuštili novo ruho. Tie-dye uzorak lakše je postići nego što mislite, a mi ćemo vam pomoći da to odradite s lakoćom. Pripremili smo upute kako korak po korak napraviti tie-dye uzorak kod kuće.

Obzirom da je riječ o vizualno vrlo apstraktno, uzorku koji već sam od sebe izgleda nabacano i lišeno pravila, teško da vaš DIY projekt može poći po zlu. Sve što vam je potrebno za izradu tie-dye printa su jednobojna majica, čarape, trenirka, hlače ili neki drugi komad odjeće koji želite začiniti, boje za tkaninu, rukavice, sapun, plastična kanta, voda, elastične gumice i mrežica na koju ćete kasnije položiti obojanu odjeću i pustiti da se suši.

Ako vas brine da će se jarke boje stopiti i pretvoriti u ne tako primamljivu smeđu, postoji način da to izbjegnete. Pomno pričitajte sve savjete i pogledajte videe koji slikovito opisuju kako ideju provesti u djelo.

1 korak: Izaberite materijal

Odaberite komad odjeće koji želite obojati. Obična bijela pamučna majica odličan je izbor za početnike, a ako vas je strah upropastiti majicu, za početak se možete izvježbati na čarapama.

Dizajnerica Hillary Taymour, koja stoji iza brenda Collina Strada, predlaže da za bojanje koristite povrće i začine. Njen omiljeni odabir su repa i kurkuma. No, ako vam je ovo prvi put da pokušavati postići tie-dye uzorak na odjeći, bit će vam puno lakše isto postići s posebnim bojama za tkaninu.

U veću posudu ulijte toplu vodu i dodajte boje. Primjerice crvenu, malo zelene, žute i narančaste, a možete se držati i samo jedne boje. Dodajte malo soli ako ste odabrali pamuk ili ocat ako bojite vunu, pa miješajte dok se boje potpuno ne pomiješaju. Ne želite da komadići boje ostanu na dnu ili pak na površini vode.

Kako napraviti tie-dye print uz pomoć tekuće boje za tkaninu Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

3. korak: Zgužvajte odjeću

Postoji nekoliko načina na koje možete dobiti tie-dye uzorak. Odjeću prije bojanja možete složiti kako bi dobili pregibe ili zašiti, no definitivno najpopularniji način je onaj uz pomoć elastičnih gumica. Odjeću prvo namočite u toploj vodi, a potom zgužvajte dio po dio pa zavežite gumicom. Dobit ćete jednu nepravilnu kuglu spremnu za bojanje. Ova se tehnika naziva 'Tegumo' kojom se postiže izgled nalik mramoru, a trendseterice su poludjele za njom.

4. korak: Vrijeme je za bojanje

Nakon što zavežete mokri komad odjeće gumicom boje, stavite rukavice i uronite ga u posudu s bojom te pustite tako šest do osam sati (neki vole odjeću držati u boji i 24 sata). Boju možete i direktno nanositi na dijelove tkanine po želji, a pustiti da se posuši na žičanoj ili željeznoj mrežici kroz koju će se cijediti višak boje. Postoji i opcija bojanja odjeće s bojom u prahu koja iziskuje neka druga pravila. Nakon što mokri komad odjeće, osiguran gumicama, stavite na mrežicu na njega položite kocke leda i preko posipajte boju u prahu.

Kako napraviti tie-dye print uz pomoć izbjeljivača Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

5. korak: Isperite boju

Nakon što je odjevni komad upio boju, vrijeme je da ga dobro isperete u hladnoj vodi. Ispirite ga dokle god voda ne postane bistra.

6. korak: Pranje u perilici

Zadnji korak ovog tie-dye turorijala je pranje u perilici rublja. Važno je da svježe obojani komad odjeće operete na programu s hladnom vodom. Modni stručnjaci predlažu pranje odjeće dok je još uvijek svezana elastičnim gumicama. Potom je oslobodite gumica i ponovno operite u perilici s hladnom vodom - i spremni ste za hvaljenje svojim remek djelom!

Kako napraviti tie-dye print uz pomoć boja u prahu i kocki leda Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube