VRIJEDI IH ISPROBATI

Ne koštaju ništa: Devet jednostavnih trikova kako spavaću sobu možete učiniti udobnijom

28.08.2020 u 09:17

Bionic
Reading

Svojoj spavaćoj sobi poželjeli ste podariti makeover no pritom ne planirate duboko posezati u novčanik? Pronašli smo devet jednostavnih trikova koji nisu samo laki, već su i besplatni

Postizanje izgleda spavaće sobe kao primjera sa stranica poznatih časopisa o interijerima ne mora nužno uključivati nekoliko skupih kupovina. Činjenica je da brojne spavaće sobe ne izgledaju lijepo i ugodno poput primjera koje viđamo na Instagramu ili Pinterestu, a razlog tomu su tipične pogreške koje mnogi vole raditi pri uređenje ove prostorije u domu, a u nekoliko jednostavnih koraka možete itekako nadograditi njezin postojeći izgled.

Nova jesenska sezona sve je bliža i brojni će tradicionalno provoditi većinu vremena kod kuće, stoga je još važnije da prostorije u domu poput spavaće sobe prilagodite i učinite posebno ugodnom i pozivajućom za opuštanje.

Uklonite nevažne predmete

Što vam stvarno treba u spavaćoj sobi i što se može ukloniti? Na ovo pitanje ponekad nije tako lako odgovoriti, ali nakon što se njime više pozabavite, cijela soba imat će koristi. U prvom koraku iz sobe pokušajte ukloniti predmete koji se ne koriste mjesecima ili godinama, čak i glomazni namještaj po potrebi. Na ovaj način napokon ćete neometano uživati u mirnoj spavaćoj sobi u kojoj je, na kraju dana, najbitnije opustiti se i imati kvalitetan san. Zlatno pravilo 'manje je više' ono je kojeg bi se trebali pridržavati kada je riječ o uređenju ove bitne prostorije u domu.

Riješite se viška tekstila

Iako različite tkanine u osnovi stvaraju ugodnu atmosferu i zapravo su važan dekorativni element u spavaćoj sobi, one na isti način, ako ih ima previše, sobu mogu učiniti vizualno manjom i pretrpanom. Ako u sobi imate sjenila i zavjese, razmislite da se riješite jednog od ovih predmeta.

Organizirajte predmete

Kljuć savršene spavaće sobe leži u postizanju reda koji će rezultirati smirujućim efektom. Ako ste slijedili prvi savjet, sada sve nužne predmete u spavaćoj sobi dobro organizirajte na način da ova prostorija u domu izgleda uredno. Organiziranjem predmeta u svakoj prostoriji trošite manje vremena na njezino sređivanje. Sve izgleda urednije, čišće i na koncu s lakoćom možete pronaći potrebne predmete. Kutije ispod kreveta idealno su i praktično rješenje jer štede prostor i umanjuju potrebu za dodatnom komodom.

Promijenite raspored namještaja

Ovaj savjet uistinu ne košta ništa, a promjenom rasporeda namještaja u spavaćoj sobi u stanju ste postići njezin potpuno novi izgled. Možda je teško povjerovati ali na ovaj način sobi možete pružiti potpuno drugačiji učinak koji vas je u stanju svaki put iznenaditi pri ulasku u nju. Bilo da je riječ o zamjeni položaja komode i kreveta, premještanja tepiha ili pomicanja svjetiljki i ogledala.

Sakrijte kablove

Bez obzira koliko se baša spavaća soba može pohvaliti lijepim i elegantnim izgledom, ako je u njoj vidljiv splet kablova zahvaljujući punjačima od gadgeta, svjetiljkama i sličnim predmetima, u stanju su ubiti dojam udobnosti koji se trudite postići. U prikrivanju kablova mogu vam pomoći ljepljive trake ili samoljepljive kukice ili, ukoliko je moguće, sakrijte ih iza namještaja.

Više svjetla

Uz malo više prirodnog svjetla, spavaća soba izgledat će vizualno većom i primamljivijom. Osim toga, za osvjetljavanje različitih kutova prostorije mogu se koristiti i različiti izvori svjetlosti, a sobu možete osvijetliti na način kako bi odgovarala vašim različitim raspoloženjima u doma. Dodatna svjetiljka iz radne sobe ili dnevnog boravka čini čuda u spavaćoj sobi.

Drugačiji raspored jastuka

More jastuka na krevetu možda može izgledati ugodno ali na taj način krevet istovremeno izgleda pretrpano. Ako se riješite viška ukrasnih jastuka, osim kreveta, i sama spavaća soba izgledat će vizualno većom, a dizajneri interijera savjetuju da na krevetu istaknete tri do najviše pet ukrasnih jastuka.

Preuredite komodu

Poznato je da komoda nije samo praktična, već i sjajan predmet namještaja zadekoriranje. Ako želite unijeti dašak svježine u spavaću sobu, komode, police i slični manji namještaj možete drugačije dekorirati jednostavnim premještanjem postojećih ukrasa ili premještanjem u drugu prostoriju. Dekorativni elementi na komodi u pravilu bi trebali biti prilično jednostavni i ne bi ju trebali dodatno opterećivati.

Namjestite krevet na drugi način

Imate li razrađenu vlastitu tehniku namještanja kreveta? Niste sami. Da biste izgledu kreveta u spavaćoj sobi podarili svježi izgled, odbacite stare navike i isprobajte nešto novo. To je samo mala promjena, ali s velikim učinkom. Ovdje se mogu koristiti slojevi, na primjer, tako da nekoliko deka položite jednu na drugu, presavijete ih na različite načine ili ih vratite natrag - a rezultat toga je drugačiji i zanimljiviji cjelokupan dojam spavaće sobe, a također se možete poigrati s izgledom postojećih noćnih ormarića.