SVE ZBOG ATMOSFERE

Ne biste vjerovali zašto u fast food restoranima jedemo više?

31.08.2012 u 10:43

Bionic
Reading

Nova studija tvrdi kako svijetla i bučna atmosfera u fast food restoranima ohrabruje goste da se prejedaju

Znanstvenici sa Sveučilišta u Georgiji i New Yorku utvrdili su da su gosti koji su napadni, bučni i svijetli fast food restoran zamijenili za miran restoran s mekim osvjetljenjem i tihom glazbom, konzumirali u prosjeku 174 kalorija manje, pišeTelegraph.

Studija, objavljena u časopisu Psychological Reports, utvrdila je da će gosti, ako su stimulirani okruženjem jesti brže i konzumirati više kalorija, ali da će u mirnijoj i opuštenijoj atmosferi jesti dulje i manje.

Američki stručnjaci za prehrambenu tehnologiju proveli su istraživanje pretvorivši polovicu restorana fast food lanca Hardees u Illinoisu u fine restorane.

Jedna je polovica ostala tipična zalogajnica brze prehrane s puno svjetla, žutog i crvenog dekora te glasne glazbe. U drugu polovicu restorana uveli su mekanu rasvjetu te puštali isključivo jazz instrumentale. Oni koji je izabrali fine blagovaonice naručili bi iste obroke s jelovnika fast food restorana, ali su u prosjeku jeli manje, konzumirajući 174 kalorija manje od onih koji su jeli u fast foodu. Obroke su, također, jeli dulje te u pratećim intervjuima izjavljivali da su u hrani uživali više.

Znanstvenici vjeruju kako ovi rezultati pokazuju da opuštenije okruženje povećava zadovoljstvo i smanjuje potrošnju hrane, te tvrde kako uređenje interijera i atmosfera u restoranima brze prehrane pridonose pretilosti.