SIMPATIČNA ANALIZA

Naš poznati fizičar razbio uvriježene mitove o sunčanju

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 08.08.2017 10:53
  • Objavljeno 08.08.2017 u 10:53
sunčanje

sunčanje

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svima su nam dobro poznate preporuke kako moramo izbjegavati sunce između 10 i 16 sati kad je najopasnije ili da su sunčevo zračenje najjače u kolovozu. Naš poznati znanstvenik, fizičar Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković na svojem je Facebooku profilu demistificirao najpoznatije mitove o sunčanju

Njegovo simpatično znanstveno objašnjenje oduševilo je mnoge pa je fizičar dobio pregršt lajkova na Facebooku.

Obzirom na to stalno slušamo o opasnostima sunčanja, Ceci je podsjetio da je D vitamin i nije pravi vitamin jer ga ne moramo pojesti.

'Naše tijelo ga proizvodi uz pomoć Sunca, slično kao što biljke proizvode šećer. D vitamin važan je za ugradnju kalcija u kosti i zato je dobro ne samo piti mlijeko ili jesti drugu hranu bogatu kalcijem, nego je važno i izaći iz kuće i osunčati se malo. Nije nam dovoljno obično električno svjetlo jer ono ne sadrži ultraljubičastu svjetlost koja nam treba za tu sintezu', objasnio je fizičar u svojem poduljem postu dotaknuvši se još nekoliko poznatih predrasuda o sunčanju.

Sunce nije najjače u podne, već u 13 sati, objasnio je kroz detaljan izračun, a pomoću dlana fizičar je analizirao kako to da svi savjetuju da izbjegavamo sunčanje od 10 do 16 sati.

Možda niste znali ali jačina zračenja, suprotno mišljenjima, prema Ceciju najjača je u lipnju, a ne u kolovozu!

Objasnio je i razlike između ultraljubičastih zraka koje se dijele u tri kategorije UVA, UVB i UVC.

'Srećom za život na površini Zemlje, ozon u gornjim slojevima atmosfere uspješno zaustavlja te najgore, dok se A i B probiju do nas. Kraće izlaganje UVB zrakama omogućava proizvodnju D vitamina u nama, a i popularnu preplanulost. Duže izlaganje tim zrakama, ili kraće izlaganje zrakama većeg intenziteta, koži daje crveno reš pečenu boju. To je neugodno, ali neugoda nije najgora. Puno je opasnije to da UV zrake izazivaju promjene u stanicama kože koje s vremenom mogu dovesti do melanoma', napisao je fizičar.   

Naravno dotaknuo se i jedne od najčešćih dvojbi - možemo li pocrniti i kroz staklo?

'Poznata je fora s FER-a o studentu koji je bio jako loš na ljetnom roku ispita iz fizike pa mu je profesor htio dati zadnju šansu za prolaz i rekao mu da se sjedne do (zatvorenog) prozora i osunča se malo. Nakon što je ispitao nekoliko drugih studenata pitao ga je je li barem malo pocrnio. Kad mu je ovaj odgovorio potvrdno, srušio ga je jer staklo ne propušta ultraljubičastu svjetlost', objasnio je Ceci.