PRVA POMOĆ

Što učiniti kad izgorite na suncu

05.06.2017 u 09:23

Bionic
Reading

Lijepo je vrijeme i sve se više izlažemo suncu. Bilo da je to kroz dan dok se krećemo po gradu obavljajući posao ili smo se odlučili otići negdje na sunčanje i kupanje - potrebno se zaštiti od sunca

Vjerojatno nema odrasle osobe koja barem jednom nije izgorjela, odnosno zadobila sunčane opekline, jer koliko se god štitili, svakome se može dogoditi da ga sunce 'opeče'. Kada se dogodi da zadobijete opekline prvog pa čak i drugog stupnja, a koža je jako crvena, peče, steže i boli na dodir, vrijeme je da poduzmete određene korake kako biste izbjegli još veće neugodnosti.

Prvo što treba poduzeti je da se koža rashladi vodom. Vrlo je važno skinuti temperaturu tijela, koja zbog opeklina može biti povišena. Uz to, pomoći će i hladni oblozi na opečenim mjestima. Ako opekline obuhvaćaju veću površinu kože moguće je da će tijelo reagirati i groznicom. Zbog toga je vrlo važno piti mnogo tekućine, najbolje vode, kako dodatno ne biste dehidrirali. Pomoći će i protuupalni lijekovi poput ibuprofena ili Aspirina. Ako su na koži izbili plikovi veći od 1,5 centimetara, znakovi infekcije, gnoj, pretjerana osjetljivost, a osoba je dezorijentirana  i malaksala, bez odgađanja treba zatražiti liječničku pomoć. Kod jakih opeklina pomoći će i hladna kupka u koju ste prije toga dodali zobeno brašno (fino usitnjeno) te oblozima od zelenog čaja ili kamilice.

Prirodni načini su također učinkoviti

Naime, zeleni čaj ima protuupalna svojstva kao i kamilica. Jedan od prirodnih načina pomoći kod opeklina  je i da opečena mjesta lagao natrljajte kriškama krumpira ili krastavaca te oblozima od jabučnog ili alkoholnog octa budući da ocat ima umirujuće djelovanje i pozitivno djeluje na bol, svrbež i upale. Nakon što ste rashladili kožu, opekline namažite smjesom od ječma, kurkume i jogurta (smjesa mora biti spravljena u jednakim omjerima).

Prilično poznat narodni lijek za ovu boljku je i čisti jogurt. Na kožu nanesite hladan jogurt i ostavite ga neko vrijeme, pa ga isperite mlakom vodom. Postupak možete ponavljati i više puta tijekom dana, dokle god za tim postoji potreba. Na isti način možete koristiti i kiselo mlijeko. Pomoći će i oblozi od hladnog piva. Umočite komadić vate u pivo i premažite mjesta koja su izgorjela. Ako vam ne smeta miris, kožu ni ne morate ispirati.

Najjednostaviji, a svakako najčistiji način da smirite upalu je da u malo vode razmutite žličicu sode-bikarbone. Kad se soda-bikarbona rastopi, natopite komadić vate i premažite kožu. Ni ovaj 'tonik' ne morate ispirati. Dobro će pomoći i to da skuhate salatu u vodi. Procijedite, ohladite tekućinu te natopite pamučnu tkaninu i stavljajte je kao obloge. Sunčane opekline bole. Slijedite svoju potrebu da svako malo 'zavirujete' u hladnjak. Ipak, ne pretjerujte da se ne biste prehladili. Stavljate li neke namirnice iz zamrzivača na opekline, ne zaboravite ih umotati u čistu tkaninu kako ne bi pakiranje dodatno iritiralo kožu.

Također se može iskoristiti i smjesa od bjelanca jajeta, hamamelisa i meda. I zubna pasta može ublažiti bol od opeklina, a pomoći će i kod sprečavanja stvaranja plikova kao i aloe vera (možete upotrijebiti svježi gel iz biljke ili ljekarne). Iako mnogi savjetuju i koriste kantarionovo ili bademovo ulje, na opekline nikad ne stavljajte bilo koju vrstu ulja ili masti jer ona zadržavaju toplinu i još više prže kožu. Kad opekline nestanu, otklonite mrtve stanice kože. U tome će vam pomoći alfa hidroksilna kiselina. Kožu je potrebno tretirati barem dvaput tjedno mjesec dana. To će stimulirati nastanak novih zdravih stanica i ukloniti mrtve.

Spavanje pomaže u borbi protiv opeklina iako je pravi izazov. Pronađite što udobnije plahte. Dječji puder, ako ga pospete po posteljini, može minimizirati svrbež i bol. Ljuštenje kože ne samo da iritira, može dovesti i do infekcije. Umjesto toga, ako primijetite komadić kože koji se ljušti, pažljivo ga odrežite malim škaricama i potom nanesite antibakterijsku mast na to područje. Uvijek odstranite samo mrtve čestice kože, a ne i onu koja je u procesu regeneracije. Trebat će 3 do 6 mjeseci da bi se vaša koža vratila u normalu. Kako sunčeve zrake uništavaju kolagen koji čini kožu elastičnom, retinol (derivat vitamina A) poticat će nastanak kolagena. Nakon što su opekline zaliječene, nanošenje kreme s retinolom trebalo bi obnoviti kolagen.