JEDNOSTAVNO I JEFTINO

Napravite kod kuće domaći kvasac od samo dva sastojka

28.03.2020 u 16:58

Bionic
Reading

Zbog netašice kvasca na policama trgovina u vrijeme izolacije zbog koronavirusa odlučili smo s vama podijeliti jednostavan i jeftin recept za domaći kvasac koji možete napraviti kod kuće. Za domaći kvasac potrebni su vam samo brašno i voda i malo strpljenja

Recept za pripremu domaćeg kvasca vrlo je jednostavan, a jedina 'mana' je to što priprema traje tjedan dana, no jednom kada vaš kvasac bude spreman za korištenje, svakodnevnim 'prehranjivanjem' istog moći ćete ga koristiti u neograničenim količinama. Pomno pratite recept i greškama nema mjesta.

Sastojci:

  • 1 kg integralnog raženog brašna
  • 1 kg integralnog pšeničnog brašna
  • voda

Potrebno su vam i:

  • kuhinjska vaga
  • dvije staklene posude od 500 ml
  • poklopac ili tanjurić od kave
  • Termometar (može i bez njega)

Priprema:

1. Pripremite 150 g mlake vode (cca. 30 stupnjeva). U posudu za vodu dodajte 100 g integralnog raženog brašna. Pomiješajte dobro tako da vam ne ostane ni malo suhih dijelova brašna ili grudica, pokrijte poklopcem ili tanjurićem i ostavite da stoji 24 sata u kuhinji ili bilo kojoj toploj prostoriji u kući na sobnoj temperaturi.

2. Sljedeći dan promiješajte masu, u drugu posudu prebacite 70 grama mase, a ostatak bacite te joj dodajte 50 g integralnog raženog i 50 g integralnog pšeničnog brašna. Dodajte također 115 g mlake vode (30 stupnjeva). Dobro promiješajte, pokrijte i ostavite da stoji 24 sata.

3. Sutradan u isto vrijeme promiješajte masu i ponovite postupak tako da vam ostane 70 g mase u koju ćete dodati 115 g mlake vode. Promiještajte, poklopite i pustite da odstoji 24 sata u toploj prostoriji.

4. Isto ponovite idućeg dana u isto vrijeme, no ovaj put masi od 70 g dodajte 100 g mlake vode i pustite da poklopljeno odstoji u toploj prostoriji 24 sata.

5. Identičnan postupak ponovite i petog dana.

6. Šestog dana u staklenu posudu odvojite 50 g mase, a ostatak bacite te joj dodajte 50 g integralnog raženog i 50 g integralnog pšeničnog brašna. Dodajte 100 g mlake vode, dobro promiješajte da ne ostane suhih dijelova i grudica, poklopite te pustite da stoji u toploj prostoriji 24 sata.

7. Idućeg dana u isto vrijeme promiješajte masu, odvojite u drugu staklenku 25 g mase, ostatak bacite i dodajte masi 50 g integralnog raženog i 50 g integralnog pšeničnog brašna. Dodajte 100 g mlake vode, dobro promiješajte da ne ostane suhih dijelova i grudica, poklopite te pustite da stoji u toploj prostoriji 24 sata.

8. Osmi dan moći ćete koristiti kvasac.

Kvasac nema rok trajanja i može se svaki sljedeći dan prehranjivati na način kojeg ste se pridržavali sedmog dana. Potrebno je samo jedan dio kvasca osmog dana odvojiti u drugu staklenu posudu i ponoviti postupak.

S ovim kvascem trebat će vam nešto duže vremena da tijesto naraste, stoga se nemojte iznenaditi ako dizanje potraje i do dva, tri sata. Kruh možete napraviti tako što ćete 45 g dobivene smjese pomiješati s 90 g brašna i 90 g vode te tu smjesu pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi četiri do šest sati. Ova smjesa odgovara omjeru od 500 grama brašna koje je potrebno zamiješati u tijesto za kruh.