ADRENALINSKI IZAZOV ILI PANIČAN STRAH

Najstrašniji mostovi svijeta

22.10.2010 u 08:38

Bionic
Reading

Svijet je prepun mostova koji zastrašuju. Njihova visina, dužina ili dotrajalost izazivaju nelagodu mnogim gefirofobima koji ih trebaju prijeći. Ipak, neki upravo u tome vide izazov pa opasne mostove doživljavaju kao mjesto za podizanje razine adrenalina

Začudo, nisu svi zastrašujući mostovi stari, klimavi ili dotrajali, neki su jednostavno izgrađeni na takvim mjestima da ih se posjetitelji ne usude prijeći čak ni automobilom, kao što je slučaj s mostom Mackinac u američkom Michiganu, gdje nadležne službe besplatno prevoze putnike do druge strane.

Zato, pripremite se na susret sa strahom ili možda avanturom, ukoliko su opasni mostovi vaša skrivena opsesija.

Aiguille du Midi, Francuska

Most Aiguille du Midi u francuskim Alpama

Ne gledajte dolje, jer na visini od gotovo četiri kilometra neće vas utješiti ni ljepota francuskih Alpa. Nasreću, ovaj je most vrlo kratak, a oni koji se zaista boje visine vjerojatno ga nikada neće ni vidjeti jer se do njega dolazi jedino žičarom koja se na visinu od 2800 metara penje za tek dvadesetak minuta.

Royal Gorge, Colorado

Najviši američki viseći most očarat će vas ako se ne bojite visine, no ako niste te sreće ovo vas mjesto može doslovno ostaviti bez daha pogledate li u provaliju koju premošćuje. Izgrađen 1929, most nije dobio stabilizatore za vjetar sve do 1982.

Trift, Švicarska
Jedan od najviših i najdužih visećih mostova u Alpama izgrađen je 2004. da bi planinarima olakšao put do skloništa nepristupačnih zbog topljenja glečera. Dogradnjama 2009. dobio je više rukohvate i kablovske stabilizatore. Iako su oni spriječili njihanje, most i dalje pruža adrenalinsko uzbuđenje.

Carrick-a-Rede, Sjeverna Irska

Viseći most Capilano u Kanadi

Iako nitko dosad nije pao s ovog mosta ispletenog od užadi, mnogi se posjetitelji nakon što ga svladaju njime ne mogu vratiti na stranu s koje su krenuli pa se moraju vraćati brodom. No nekada je bio još strašniji. Sa samo jednim rukohvatom izradili su ga ribari koji su dolazili loviti losose. Nakon što je postao nacionalna atrakcija, zaštitnu je ogradu dobio i s druge strane.

Viseći most Capilano, Kanada
Sagrađen 1889. ovaj jednostavni viseći most okružen je drevnom šumom, a i sklon je klimanju. Ako vas ne zastraši, pričekajte do proljeća 2011, kada će se otvoriti za slobodne penjače.

Mackinack, Michigan
Neki vozači oklijevaju prijeći ga, a ukoliko se to dogodi, zaposlenici zaduženi za most ih besplatno prevezu. Najveći strah izaziva jak vjetar. Most je inače dug osam kilometara i nalazi se na visini od 66,6 metara.

Puente de Ojuela, Meksiko
Ovaj most vodi u grad duhova, no prorijeđeni drveni pod je ono čega se na njemu zaista treba bojati. Nasreću, naknadno dodani tornjevi pojačavaju osjećaj sigurnosti. Ipak, ne treba zaboraviti da su po izvornom nacrtu njemačkog graditelja metalni tornjevi dodani da bi pojačali konstrukciju. Dotad su i oni bili izrađeni od drva.

Memorijalni most Williama Prestona, Maryland

Majmunski most u Vijetnamu

Vozači se jako boje ovog mosta jer je na meti jakih oluja. U vrijeme nepogodnih klimatskih uvjeta zaboravite i na vidljivost, s obzirom da na sredini 8-kilometarskog mosta  jedva da ćete moći vidjeti kopno.

Majmunski mostovi, Vijetnam

Na prvi pogled može se činiti da samo majmuni mogu prijeći preko mostova napravljenih od jednog bambusovog debla sa svega jednim držačem, također od bambusa. Ipak, dobili su ime prema majmunolikom držanju koje ljudi imaju dok ih pokušavaju prijeći.

Viseći most Husaini, Pakistan
Veliki razmaci između dasaka po kojima se hoda i labavi kablovi rukohvata samo su neki od razloga zašto se ovaj most smatra jednim od najopasnijih na svijetu. Ipak, najgori je kada nabuja nemilosrdna rijeka Hunza.

Sidu, Kina

Seven Mile na Floridi

Kada je otvoren krajem prošle godine, bio je najviši viseći most na svijetu. Točnije, imao je više od 450 metara, što je više od najpoznatijih poslovnih zgrada u Kini.

Seven Mile, Florida
Iako dug više od 11 kilometara, ovaj most i ne izgleda tako strašno dok Floridom ne prođe jedan od uragana koji iz godine u godinu rade sve veće štete.

Most Pain, Mianmar

Ovaj most nema rukohvate pa prilikom njegova prelaska morate biti jako oprezni, posebno u sušnom razdoblju, kada ispod njega nema vode koja bi ublažila pad. Most, osim toga, nije najnoviji. Prije više od 200 godina sagrađen je u dužini od 1,2 kilometra.

Most kapetana Williama Moorea, Aljaska

Pravi se potresi ne događaju baš često, a ovaj most nije mjesto na kojemu se želite zateći u vrijeme jednoga od njih. Budući da se nalazi na trusnom tlu, graditelji su doskočili problemu i jednu stanu ostavili nepričvršćenu. Most se tako u vrijeme potresa neće jednostavno urušiti.

Cikurutug, Indonezija

Most kapetana Williama Moorea na Aljaski

Vozeći se do njega možete uživati u prekrasnom krajoliku. No na samom je mostu 2002. iz tračnica izletio vlak s putnicima, ali nitko nije ozlijeđen.

Lake Pontchartrain Causeway, Louisiana
Ovaj se most uzdiže samo četiri metra iznad jezera Pontchartrain, ali jezu izaziva njegova duljina - čak 38 kilometara od Metairie do Mandevillea. Vozeći se njime, u jednom trenutku ćete u potpunosti izgubiti kopno iz vidika.

Viadukt Millau, Francuska
Gledanje oblaka odozgo uobičajeno je za zrakoplov, ali ne i automobil. Na ovom mostu možete doživjeti upravo to jedinstveno iskustvo. Na svojoj najvišoj točki most je viši od Eiffelovog tornja, a kada je otvoren 2004, bio je najviši svjetski viseći most.

Musou Tsuribashi, Japan
Odvažite li se prijeći ovaj most, ponesite nešto za ravnotežu, jer su jedini rukohvati na njemu dva istrošena konopca stara 50 godina, kao i čitav most. Ništa bolja nije ni podloga za hodanje – gotovo da je i nema, pa je most posebno opasan za vjetrovitog vremena.

Cesta između Tierradentra i La Plate, Kolumbija

Most od užadi Carrick-a-Rede u Sjevernoj Irskoj

Ovaj planinski put ima mnogo nesigurnih mostova od bambusa, kroz koje se može vidjeti brza rijeka. Želite li izbjeći nelagodu i mogućnost pada u brzu i hladnu vodu, tim se putem najbolje kretati autobusom.

Most Volgograd
Most je gotovo nov, ali je čudo da se nije srušio jer se tijekom oluje u svibnju ove godine zatresao tako da su s njega skoro letjeli automobili. Vlasti su optužile potres za to, ali se seizmolozi nisu složili. Službena istraga još traje, a promet njime se i dalje odvija.