SVJETSKI TURIZAM

Najposjećeniji grad na svijetu nije ni Pariz, ni London, ni Rim

17.03.2024 u 17:40

Bionic
Reading

Pariz, London, Rim, Bangkok i drugi svjetski velegradovi možda jesu globalne turističke velesile, no ni jedan od njih prošle godine nije zabilježio toliko međunarodnih dolazaka kao najveći turski grad Istanbul. Tamo je, naime, prošle godine doputovalo ravno 20,2 milijuna ljudi.

Tako bar pokazuju podaci iz izvješća tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor International. Ta je kompanija složila indeks 100 najboljih gradskih turističkih destinacija, i kad se gleda samo broj putnika, Istanbul je bez premca. Izgledi za 2024. još su bolji, jer je Turska od 1. siječnja ukinula vize za putnike iz SAD-a i Kanade.

Takva popularnost Istanbula nije neko naročito iznenađenje koliko bi se to moglo činiti zaljubljenicima u neke druge gradove ili svjetske regije. Tamošnje atrakcije, baština i arhitektonska čudesa, te položaj na razmeđu Europe i Azije čine ga jednim od najprivlačnijih gradova za svakog globetrottera.

Na listi je na drugom mjestu London (18,8 milijuna), slijede Dubai (16,8 milijuna), pa još jedna turska destinacija Antalija (16,5 milijuna), i tek onda Pariz s 15,5 milijuna. Donji dio Top10 liste čine Hong Kong (14,7 milijuna), Bangkok (12,2 milijuna), New York (11,7 milijuna), meksički Cancun (10,8 milijua) i islamski sveti grad Meka s 10,8 milijuna.

Tablica također otkriva još jedan podatak – koliko su se svjetska putovanja oporavila od pandemije nakon ublažavanja mjera u zemljama u kojima su se one najduže održale. Naime, 2023. je u odnosu na godinu prije zabilježen porast od 38 posto u međunarodnim putovanjima. Šampion Istanbul bilježi 26 posto rasta, ali najzanimljivije su brojke azijskih gradova: Bangkok ima 142 posto više međunarodnih dolazaka, a Hong Kong čak 2495 posto.

No, ponešto drukčije podatke otkriva lista najprivlačnijih gradova kao turističkih destinacija. Nažalost, na toj listi nema ni jednog hrvatskog grada, što pomalo odudara od dojma stvorenog pohvalama na turističkim portalima. Da bi posložio takvu listu, Euromonitor je koristio 55 različitih parametara u šest kategorija: ekonomija, poslovni rezultati, turistički rezultati i infrastruktura, turistička politika, atraktivnost, zdravlje, sigurnost i održivost.

Drugu godinu zaredom prvi na ovoj listi je Pariz, koji očito i dalje oduševljava posjetitelje svojom povijesnom veličinom i suvremenom dinamikom. Važan čimbenik bilo je i sve ono što su donijele pripreme za Olimpijske igre ove godine. Kako su obrazložili iz Euromonitora, Pariz visoko kotira u turističkim politikama, atraktivnosti, infrastrukturi i rezultatima.

Europa, inače, dominira listom, sa sedam gradova u Top10, i ukupno 63 u Top100. Među prvih deset tako su Madrid na 3. mjestu, Amsterdam je peti, Berlin šesto, Rim sedmi, Barcelona deveta, a Londn deseti. Među tu elitu prvi put je ušao Tokio na četvrtom mjestu, a ostali neeuropski gradovi u Top10 su Dubai na drugom, te New York na osmom mjestu. Azija je i inače dosta skočila, među prvih 20 još su Singapur, Seul, Osaka i Hong Kong. Pridošlice među prvih sto su Washington, Montreal, Santiago i Vilnius.

Izvještaj ističe neke od novih velikih turističkih trendova, posebno održivost. Zato su dobro ocijenjeni gradovi koji usvajaju mjere poput unaprijeđenog javnog prijevoza ili borbe protiv pretjeranog turizma, ne samo zbog zaštite okoliša nego i zbog unaprjeđenja života lokalnih zajednica. No, kažu iz Euromonitora, turistička industrija suočava se s novim izazovima: povećanim troškovima života, inflacijom, geopolitičkom nesigurnošću...