MLADE KULINARSKE SNAGE

Ona je Vicky Sevilla - budućnost španjolske i svjetske kuhinje

10.03.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Karijera Vicky Sevilla (32), chefice restorana Arrels u Saguntu kod Valencije, doista je blistava i prilično neobična. Sama priznaje da sa 17 godina nije znala ispeći niti jaje, ali je s 29 postala najmlađa španjolska chefica koja je osvojila Michelinovu zvjezdicu te jedna od tri najmlađe u povijesti, uz Njemicu Juliu Komp i Australku Pichayu Utharntharm.

Potkraj ožujka prošle godine u Monacu, na prvom izdanju priredbe La Liste Mediterranean (domaćin je bila francuska organizacija La Liste, koja godišnje objavljuje rang-listu tisuću najboljih restorana svijeta), koja promovira rad različitih profila chefova 'koji oblikuju budućnost gastronomije', Vicky Sevilla primila je nagradu Novi talent godine u regiji Mediterana, što je, uz Michelinovu zvjezdicu Arrelsu, vjerojatno najvažnije među brojnim priznanjima koje je ta chefica već primila.

A sada je, u veljači, ta najperspektivnija chefica Sredozemlja od Gastronomske akademije regije Valencije osvojila i nagradu 'Najboljeg chefa 2023', koju je primila s velikim emocijama iz ruku predsjednika regije Valencia, Carlosa Mazona Guixota i zvjezdanoga chefa Quiquea Dacoste. Događaj održan u u hotelu Balneario Las Arenas u Valenciji prepoznao je izvrsnost u različitim kategorijama profesionalaca i organizacija povezanih s lokalnom gastronomijom.

Iako je već prepoznata i izvan Valencije, nagrada osvojena u domovini, i to od strane lokalne gastronomske industrije, za Vicky je velika radost. Ona brani boje svoga kraja i u svojoj kuhinji u Arrelsu i na svim mjestima u svijetu, u koja sve češće putuje kako bi sudjelovala u međunarodnim gastronomskim događanjima.

'Podrška mojih ljudi, moje zajednice, iznimno mi je bitna. Odlučila sam tu stvoriti svoj životni projekt i nema dana kad se ne osjećam sretnom što sam baš tu rođena i odrasla i što mogu razvijati karijeru u domovini', rekla je prilikom uručenja nagrade Sevilla.

No, to nije prvi put da Vicky dobiva potporu gastronomije svoje regije, jer je 2018, samo godinu dana nakon otvaranja Arrelsa, dobila nagradu 'Mlada nada zajednice Valencija'. S 28 godina bila je finalistica izbora 'Cocinero Revelación' (Najbolji novi chef) na Madrid Fusiónu, jednom od dva glavna gastro kongresa u Španjolskoj, a samo godinu dana poslije postala je, rekli smo već, najmlađa chefica koja je u toj zemlji osvojila Michelinovu zvjezdicu.

U međuvremenu ta se nada proširila na čitavo Sredozemlje, a svi profesionalci koji su prošloga su ljeta, tijekom održavanja priredbe The World's 50 Best Restaurant Awards u Valenciji, imali prilike posjetiti njezin restoran, uvjereni su da Vicky Sevilla čeka velika budućnost i u svjetskim razmjerima, odnosno da će se ona kad-tad pridružiti najutjecajnijim kolegama španjolske gastro scene, već dva desetljeća vodeće u svijetu.

Vicky je svojim restoranom Arrels sjećanja pretvorila u ključni element svojih jela i doslovno poziva svoje goste da dođu 'kušati njezine uspomene'. Sevilla je jedna od onih ljudi koji kad otkriju svoj talent postanu nezaustavljivi. To je ujedno činjenica koja sažima priču o chefici rođenoj 1992. u mjestu Cuart de les Valls. U njezinu slučaju, otkriće se dogodilo dok je radila u restoranu na Formenteri, gdje je živjela tijekom razdoblja profesionalnog kolebanja. Tamo je shvatila da ima talenta za rad u kuhinji i ta se procjena pokazala itekako točnom.

Vicky Sevilla Izvor: Arrels / Autor: Sara Castaño

Vicky Sevilla i gastronomija tako su se konačno našle. Nakon studija na Ugostiteljskoj školi u Castellónu, radila je u retoranu La Finca chefice Susi Díaz (mjesto Elche) i La Salita chefice Begoñe Rodrigo (Valencia). Konačno, sa samo 25 godina odlučila je otvoriti vlastiti restoran i nazvala ga je Arrels. Restoran je postao pojam za lokalnu, sezonsku kuhinju, koja se temelji na Vickynim osobnim iskustvima.

Restoran Arrels nalazi se na idiličnoj lokaciji punoj povijesti, točnije u nekadašnjoj konjušnici povijesne palače knezova od Gaete, koja datira iz 16. stoljeća. Vickyna kuhinja duboko je ukorijenjena u njezinu teritoriju, gdje su Sredozemno more i valencijski krajolik glavni protagonisti. Ona rabi isključivo namirnice iz svog okruženja, poštujući njihovu sezonsku prirodu i izvlačeći najbolje iz svakog doba godine. Pri tome, maksimalno iskorištava sve dijelove namirnica, kako bi izbjegla bacanje hrane.

Sevilla je trenutačno uronjena u proučavanje i razvoj različitih recepata za kiseljenje, drevne tehnike koja ju fascinira i u koju je, kako sama kaže, 'zaljubljena'. Posljednjeg tjedna u siječnju vratila se na Madrid Fusión, ali ovaj put kao govornica na glavnoj pozornici, gdje je predstavila tehniku koju redovito rabi u svom restoranu, i to i u slanim i slatkim jelima.

Ukoliko ste ozbiljni gurman i nađete se na nekoliko dana u Valenciji, otputite se u pola sata vožnje udaljen Sagunto i posjetite Arrels. Za koju godinu u tome će restoranu biti teško dobiti rezervaciju, a i cijene će biti znatno više.