baš kao nekada

Najjednostavniji kolač od oraha: Ovako bi ga pripremila vaša baka, a za ovu slasticu potrebno je tek nekoliko sastojaka

09.02.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Kada je riječ o kolačima s orasima, ovo je daleko najjednostavnija njegova varijanta. No, to ne znači da zaostaje okusom, naprotiv

Za ovaj kolač od oraha potrebna je pet sastojka – orasi, jaja i šećer. Malo limunove korice daje nježnu, svježu aromu, a šećer u prahu čini ga ljepšim. Riječ je o tradicionalnoj torti iz južne Italije, točnije Kalabrije – vrsti kolača koji je nastao iz starih, ruralnih običaja. Ovakav kolač pripremila bi vaša baka i poslužila uz šalicu fine kave. Vrlo jednostavno, a tako ukusno.

Potrebni sastojci:

  • 340 grama ili oko 3 šalice oljuštenih oraha
  • 4 jaja, odvojena
  • 225 grama šećera
  • Sitno naribana korica jednog limuna
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Orahe usitnite u kuhinjskom procesoru sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu teksture pijeska.

Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 22 cm, namastite ga i prekrijte papirom za pečenje.

Žumanjke tucite sa šećerom sve dok ne dobijete blijedu i kremastu smjesu. Dodajte koricu limuna i brašno od oraha i sve promiješajte dok se ne sjedini. U posebnoj posuditi miksajte bjelanjke sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. Nakon toga bjelanjke postepeno umiješajte u smjesu s orasima, sve dok se sve ne sjedini.

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup za tortu i pecite na 190 stupnjeva oko 50 minuta, ili dok se vrh ne stegne i lijepo ne porumeni. Prije vađenja iz kalupa, kolač ostavite da se u potpunosti ohladi.

Ovaj kolač je još bolji dan nakon što je napravljen ili nakon što se malo slegne - čvrsto ga zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da se ohladi u hladnjaku jedan sat prije posluživanja. Po želji ga ukrasite šećerom u prahu.