uspijeva baš uvijek

Brzo i fino: Ovo je recept za najsočnije pečene pileće batake

07.02.2022 u 15:27

Bionic
Reading

Pečena piletina jedno je od omiljenih jela na obiteljskom stolu, a sočno pečenim batacima rijetko tko može odoljeti. Uz ovaj recept pečeni pileći bataci bit će uvijek sočni, i to uz minimalno truda i pripreme

Recepti koji omogućuju da se ručak gotovo sam kuha i ne zahtijevaju previše angažmana u kuhinji jedni su od omiljenih, a ovaj ćete sigurno pripremati vrlo često. Naime, obzirom da pileće meso sadrži vrlo malo masnoće, predstavlja vrlo zdravo jelo, a ovim načinom pripreme bit će vrlo sočno i puno okusa jer se peče u pećnici zadržava sav svoj sok i aromu.

Potrebni sastojci:

  • 12 pilećih bataka
  • 1 luk
  • Sol
  • Crni papar
  • 1 čašica konjaka
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Kukuruzni škrob za premazivanje

Priprema:

Narezane i očišćene batake dobro posušite, a zatim ih premažite kukuruznim škrobom. Nakon toga svaki batak dobro protresite kako bi maknuli višak i kako bi na mesu ostao samo tanak sloj. Kukuruzni škrob stvorit će zaštitni film koji će zadržati sokove mesa u dok se peče u pećnici čineći ih znatno sočnijim. Osim toga, stvorit će laganu, vrlo hrskavu koricu.

Nakon toga batake zapecite sa svih strana na jakoj vatri u tavici s malo maslinovog ulja i ostavite ih sa strane.

Luk narežite i nakon toga ga posložite na dno lima za pečenje i poprskajte s malo maslinovog ulja, dodajte malo soli i nekoliko mrvica svježe mljevenog papra crno. To će biti podloga za pečenje bataka.

Na vrh stavite pileće batake. Polijte ih s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, čašicom konjaka ili ako ga nemate pri ruci možete koristiti bijelo vino.

Dodajte grančicu svježeg ružmarina. Ako nemate ružmarin, možete koristiti začinsko bilje koja vam se najviše sviđa i koje imate dostupno.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ako se bataci brzo počnu poprimati boju, možete ih pokriti aluminijskom folijom ili papirom za pečenje. Imajte na umu da na kraju pečenja trebaju biti zlatne boje.

Sočne pečene batake poslužite u limu u kojem su se pekli, a bit će posebno ukusni s pečenim krumpirićima ili pire krumpirom.