NIKAD NIJE KASNO

Najbolji način da se riješite stresa i budete sretniji

25.11.2016 u 11:10

Bionic
Reading

Kreativan hobi može pridonijeti kreativnosti i na poslu, smanjiti stres, donijeti veće zadovoljstvo poslom i pridonijeti općem poboljšanju zdravstvenog stanja, pokazale su znanstvene studije

Istraživanje provedeno na 400 zaposlenika jedne američke tvrtke pokazalo je da su oni s hobijem bili puno zadovoljniji poslom te manje podložni nerviranju i 'pucanju' na radnome mjestu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Occupational and Organizational Psychology. Bavljenje mentalno stimulativnim hobijem smanjuje stres, kaže Matthew Zawadzki, psiholog na jednom kalifornijskom sveučilištu.

Studija koju je proveo s kolegama pokazala je da relaksirajuća aktivnost koju pojedinac odabere rezultira trenutačnim opuštanjem, što rezultira i brojnim pozitivnim učincima za zdravlje, među kojima je i dugovječnost.

Zawadzki kaže kako hobi ne mora biti fizički zahtjevan da bi pozitivno utjecao na opće zdravstveno stanje. Može se raditi o pletenju, izrađivanju lončarije, slikanju, sviranju nekog instrumenta...

Istraživanje što su ga na 1400 osoba proveli psiholozi pokazalo je niži krvni tlak, smanjeno lučenje kortizola i manji indeks tjelesne mase kod osoba koje su uživale u omiljenoj aktivnosti.

Pozitivan učinak hobija osjeća se satima, pa i danima nakon aktivnosti. Zawadzki kaže da su osobe koje se bave nekim hobijem zadovoljne i nakon što prekinu odabranu aktivnost te da su, dugoročno gledajući, manje podložne razvoju depresije i negativnih osjećaja.

'Kada u potpunosti uronimo u svoj kreativni hobi, to nas obuzme i odmara nam misli. To je tajna sreće', smatra psiholog Mihaly Csikszentmihalyi koji već dugo proučava pozitivan učinak hobija na opće stanje pojedinca.

Podsjeća da jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, američki ulagač, industrijalac i filantrop Warren Buffett, za opuštanje svira ukulele, a izvedbom je u više navrata iznenadio svoje investitore i poslovne partnere te publiku na dobrotvornim priredbama. Pa ako može on, možete i vi, poručuje Csikszentmihalyi.