DETALJI SU VAŽNI

Naglasite prostor mozaikom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog svojih umjetničkih i estetskih vrijednosti, mozaik obilježava i arhitekturu suvremenog doba te se uspješno integrira u moderne interijere. Tretiran na moderan ili klasičan način, mozaik uvijek unosi poseban ugođaj u prostor, a ovisno o prikazanom motivu i dimenziji, izaziva divljenje i pozornost

Mozaik je umjetnička tehnika kojom se slaganjem raznobojnih ili jednobojnih komadića kamena, stakla ili keramike, u pravilnim ili nepravilnim formama, stvaraju umjetničke slike ili dekoracije. Dvije su osnovne tehnike izvođenja mozaika: direktna, kojom se komadići odabranog materijala direktno lijepe na željenu podlogu te indirektna, kojom se mozaik slaže na pomoćnu podlogu, a zatim prenosi na podne ili zidne površine.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mozaikom se uspješno mogu stvoriti naglašene dekorativne plohe u interijeru, a istovremeno se odlično ispunjavaju svi zahtjevi oko primjene i održavanja kada se pojavljuje kao obloga podnih - komunikacijskih i zidnih - zaštitnih površina.

Najčešću primjenu mozaika u stambenim prostorima susrećemo u opremanju kupaonica i prostora za opuštanje. Mozaici od kamena, stakla ili keramike sjajno ispunjavaju sve estetske i funkcionalne zahtjeve u prostoru kupaonice gdje je izražena potreba za jednostavnim čišćenjem i dezinficiranje. Mozaik može prekrivati sve površine zidova ili samo neke naglašenije. Ako su svi zidovi prekriveni mozaikom, poželjno je kombinirati jednobojne i višebojne te tako stvarati mirnije i razigranije zone kupaonice. Razigranijim učinite zid s umivaonikom i ogledalom ili prostor oko ležeće kade te tuš kabine.

Kuhinjski prostor također se lako može oplemeniti primjenom mozaika. Preporučljive zone za njegovu postavu su zidovi iznad radnih ploha i uređaja, a osobito atraktivno može biti njegovo postavljenje na fasadu kuhinjskog pulta koji dijeli i spaja kuhinji i blagovaonicu. Boje mozaika poželjno je prilagoditi već prisutnim bojama u interijeru bilo da se radi o jednobojnim ili višebojnim izvedbama.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Profinjeni mozaici mogu biti i osnovni element dekoracije dnevnog boravka. U ovakve prostore preporučuje se stavljati kamene i staklene mozaike da bi se napravio odmak od keramičkih, koji se najčešće koriste u kupaonicama i kuhinjama, no to ne treba shvatiti kao apsolutno pravilo. Mozaikom je atraktivno odvojiti pojedine zone dnevnog boravka, npr. radnu ili onu za hobi i razonodu. Vizualno odvajanje postiže se oblaganjem dijela ili kompletnog zida koji obuhvaća pojedinu zonu boravka.

Mozaik u spavaćoj sobi idealno pronalazi svoju poziciju na naglašenom zidu, koji se najčešće nalazi nasuprot uzglavlja kreveta i na kome je smješten TV uređaj. Umjerene boje mozaika koje slaganjem tvore određenu formu ili jednobojnu plohu, primjerene su prostorima za odmor i opuštanje, jer svojom prisutnošću ne stvaraju napetost i privlače pažnju, već se elegantno i nenametljivo integriraju s ostalim elementima interijera.

Komunikacijske zone
, kao i ulazni prostor u stan ili kuću, dobit će primjenom mozaika nove estetske vrijednosti te ravnopravno s ostalim prostorima stvarati konačan dojam. Primjena mozaika dobra je za sve dijelove stambenog prostora, a profinjenom igrom ovom fantastičnom tehnikom slaganja materijala, vizualno uživanje zagarantirano je!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!