PRVI DOJAM

Način na koji držite čašu otkriva jeste li zavodnica ili plejboj

29.05.2009 u 10:57

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje pokazuje da način na koji određena osoba drži čašu otkriva njezinu osobnost. Pažljiviji promatrač iz toga može iščitati je li riječ o plejboju ili zabavnom ljubavniku, zavodnici ili ledenoj kraljici

Zaboravite na skupu odjeću, modernu frizuru i šarmantnu elokventnost jer ono što o vama stvara prvi dojam je način na koji držite čašu. Najnovije istraživanje je utvrdilo da način na koji određena osoba drži i dodiruje čašu daje uvid u njezinu osobnost. Pažljiviji promatrač iz toga može iščitati je li riječ o plejboju ili zabavnom ljubavniku, zavodnici ili ledenoj kraljici.

Ovo otkriće uvelike će olakšati mnogima da se pripreme za pristup željenoj osobi jer ne možete na jednak način prići ledenoj kraljici i zavodnici. Nakon proučavanja više od 500 osoba koje su u ruci držale čašu, psiholog Glenn Wilson podijelio ih je u osam kategorija.

Dr. Wilson svrstao je supermodel Kate Moss u kategoriju osoba koje vole tračati
Osobe sklone flertu
Ovu kategoriju čine uglavnom žene koje čašu drže šarmantno ispreplićući prste oko nje. Vrlo često takve osobe znaju vrškom prsta lagano kliziti po rubu čaše. Ako primijete da ih obožavatelj promatra, produbit će igru tako što će otpiti mali gutljaj gledajući 'metu' preko ruba čaše. 'Pažnju osoba sklonih flertu najbolje ćete privući tako što ćete oponašati njihove geste', savjetuje dr. Wilson.

Stidljive osobe
Njih prilično teško možete primijetiti jer su uvijek negdje skrivene u kutu, a čašću drže 'zaštitnički'. Zapravo, čaša im služi kako se ne bi osjećali usamljeno, a takve osobe nikada ne popiju piće do kraja. Podsvjesno to rade jer što prije žele pobjeći događaja. Budući da nisu ljubitelji komunikacije s nepoznatim osobama, vrlo im je teško prići, ali nije nemoguće. Bitno je da pristup bude nenametljiv.

Ledene kraljice

Osobe svrstane u ovu kategoriju imaju hladan i obrambeni stav. Čašu drže čvrsto obuhvaćajući prstima tijelo čaše. Takvim načinom držanja čaše, ali i cjelokupnim nastupom ovakve osobe jasno poručuju drugima - ne prilazi. Ako se ipak odlučite prići, učinite to samouvjereno i drsko jer će takav pristup ledene kraljice zbuniti, ali i zaintrigirati.

Osobe sklone tračanju
Dr. Wilson kaže da ovu kategoriju čine uglavnom žene. 'Obično su u malim skupinama s prijateljicama i neprestano brbljaju. Kate Moss je dobar primjer za to', rekao je poznati psiholog. Takve žene se koriste čašom da im pomogne u gestikulaciji i iznošenju mišljenja, pa ih stalno prebacuju iz ruke u ruku ili mijenjaju položaj. Osobama sklonim tračanju prilično je teško prići jer su već dio skupine čije im društvo odgovara, pa su zatvorene za druge.

Zabavni ljubavnici
To su oni muškarci koji upadaju u oči zbog svoje opuštenosti. Oni uglavnom drže bocu, a ne čašu. Na opušten način, naravno. Gutljaji su im kratki jer ne žele gubiti vrijeme koje im je dragocjeno za komunikaciju. Vole razgovarati sa što više ljudi, tako da im je vrlo lako prići.

Glumac Jack Nicholson tipičan je primjer plejboja
Zavodnici ili plejboji
'Tipičan predstavnik ove kategorije je Jack Nicholson. Njegove zavodničke sposobnosti vidljive su i s nekoliko kilometara udaljenosti', pojasnio je dr. Wilson. Oni su šarmantni, živahni i samouvjereni. Upravo na takav način drže čašu - čvrsto, ali ne previše. Njemu ne treba pristupati jer će pristupiti on i to onoj koju sam odabere.

Umišljene osobe
U ovoj su kategoriji podjednako zastupljeni i muškarci i žene. Obično piju pivo u boci ili neko žestoko piće u čaši. 'To su osobe koje se prave važne, a tako i drže svoje čaše - na neki nehajan način, kao da će im ispasti iz ruke. Verbalno ne govore puno, ali tijelom daju do znanja da su dominantne i da njima treba više prostora nego drugima', ističe dr. Wilson. Kako biste privukli njihovu pažnju, morat ćete napasti iznenadno i pomalo dramatično.

Naporni zlostavljači
U ovu kategoriju svrstane su one osobe koje događaje koriste kako bi zlostavljale druge. Ne prestaju pričati, a nastup im je agresivan. Kako bi privukle pažnju na sebe, obično drže velike čaše ili boce, a njima gestikuliraju na agresivan način. Uvijek su glasne, a najčešće prigovaraju drugima. Želite li im uopće pristupiti?!

Dr. Wilson napominje da ovo istraživanje može svima pomoći da poprave svoj prvi dojam. 'Prilagođavajući vlastiti govor tijela možemo stvoriti dojam da smo toplija i simpatičnija osoba. Sve se to može naučiti', poručuje dr. Wilson.