IZBJEGNITE GREŠKE

Na ove načine najčešće uništavamo salatu

09.10.2014 u 09:56

Bionic
Reading

Kada odlučite pojesti salatu, trebate znati da nije dovoljno samo ubaciti u zdjelu zelenu salatu i dodati joj ulje i ocat. Ako želite da vam ona bude kompletan obrok, onda trebate voditi računa o tome da bude dovoljno zasitna, hranjiva i - naravno - zdrava. Stoga je dobro izbjegavati uobičajene greške prilikom pripremanja salate

Birate povrće koje brzo uvene
Navikli smo se na salate u kojima je glavni sastojak ona zelena. I to je jedna od najčešćih pogrešaka koje radimo. Salata će biti hranjivija ukoliko u nju umjesto zelene salate stavite zeleno lisnato povrće bogato vlaknima i hranjivim sastojcima, poput listova kelja ili špinata. Ako niste sigurni što biste stavili, birajte lisnato povrće tamnozelene boje.

Kombinirajte i igrajte se sastojcima
Neka salata bude što raznovrsnija. Osim krutona ili orašastog voća, stavite u nju što više različitog sezonskog povrća. I nemojte se ograničiti samo na povrće, jer i voće može biti sjajan dodatak salatama. Kombinirajte kiselkaste jabuke granny smith, isprobajte kruške kojima dodajte malo sira i oraha, a ako ste ljubitelj citrusnog voća, osim naranče u salatu će se sjajno uklopiti grejp. Listovi mladog špinata, grejp, sir feta i slanutak su hranjiva i vlaknima bogata kombinacija, pa zašto je ne biste probali?

Niste dodali dovoljnu količinu proteina
Određena količina proteina u salati može je uništiti ili joj podariti sasvim novu dimenziju. Pojedete li salatu bez proteina, velike su šanse da ćete vrlo brzo ogladnjeti. Krto meso i riba uvijek su dobre opcije, ali ako ste vegetarijanac, onda je najbolje da se držite namirnica bogatih proteinima.

Izbjegavate čak i dobre masnoće
Nije dobro izbjegavati sve vrste masnoća. Orasi, avokado ili maslinovo ulje su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

Stavljate previše preljeva
Izbjegavajte gotove preljeve za salatu. Kako god se uzme, u njima ima previše umjetnih sastojaka, a jednom kad pročitate sve što piše sitnim slovima na deklaraciji i kad vidite količinu zloglasnih E-ova, sve će vam biti jasno. Puno ukusnije i zdravije preljeve možete napraviti kod kuće - bez kemikalija, konzervansa i viška šećera. Tako ćete točno znati što ste stavili u salatu, a možete se igrati sastojcima i okusima. Nećete pogriješiti s maslinovim uljem, limunom ili aceto baslamicom, a nemastan jogurt u komunikaciji sa začinima uvijek je dobra opcija.