NAJBOLJA UTJEHA

Na čijem se ramenu isplati plakati?

01.02.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Kako pojašnjavaju psiholozi, žene su i inače bolji slušači od muškaraca, ali ipak najviše empatije prema drugim ljudima pokazale su one u 50-ima

Trebate dobro rame za plakanje? Pronađite ženu u 50-im godinama! Kako tvrde psiholozi koji su se bavili tom tematikom u sklopu istraživanja, nitko među muškarcima i ženama nema toliko suosjećanja za druge kao žene u pedesetim godinama života.


U istraživanju je sudjelovalo 75.000 odraslih osoba, a njihov je zadatak bio da slušaju probleme drugih ljudi. Psiholozi su cijelo vrijeme promatrali njihove reakcije – simpatije, zabrinutost i ostale emocije. Pokazalo se da su najljudskije ponašanje pokazale žene u petom desetljeću života, piše časopis Psychological and Social Sciences.

Kako pojašnjavaju psiholozi, žene su i inače bolji slušači od muškaraca, ali ipak najviše empatije prema drugim ljudima pokazale su one u 50-ima. Iako ne postoji točno objašnjenje zašto je to tako, smatra se da je to zbog vremena u kojemu su rođene kada se još cijenila pomoć drugima, ali i zbog vlastitih životnih iskustava, posebno onih težih.

Ostala skupina ispitanika nije po empatiji bila ni blizu ženama u pedesetima. Stariji ispitanici bili su mrzovoljni i zainteresirani više za svoje probleme nego za tuđe. Pretpostavlja se da je to zbog emotivnih promjena uzrokovanih promjenama u njihovu tijelu. Kod mlađih je pak uočena bolest modernog doba – pretjerani individualizam, želja za materijalnim i neosjetljivost za druge.