TKO JE SLABIJI SPOL?

Muškarci na bolovanju i zbog obične grlobolje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.05.2011 11:51
  • Objavljeno 25.05.2011 u 11:51
zdravlje ured

zdravlje ured

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Tijekom radnog vijeka žene provedu više dana na bolovanju, no muškarci će uzeti bolovanje i zbog manjih zdravstvenih problema, peludne groznice, upale grla, glavobolje

Iako su žene češće na bolovanju od muških kolega, muškarci, inače poznati da gripu doživljavaju puno ozbiljnije no što je potrebno, izvući će se s posla čim osjete simptome bezazlenijih bolesti. Rezultati istraživanja jedne britanske zdravstvene udruge pokazuju da će žene raditi sve dok ih bolest ne pokosi te da često pate od grižnje savjesti što su kapitulirale pred bolešću.

Crijevne viroze vrtoglavica i virusne upale najčešće su bolesti koje će oboriti britansku radnu snagu u krevet, a te su dijagnoze najčešće odgovorne za trodnevna bolovanja. Istraživanje o razlozima i načinima na koje muškarci i žene idu na kratkotrajno bolovanje novi je prilog raspravi o razlikama između spolova.

Žene će češće odlaziti na bolovanje, no muškarci su puno brži kad treba nazvati i reći šefu da se ne osjećaju dobro. I najmanji problem bit će dovoljan da odluče da neće doći na posao, dok će žene pokušati izdržati do krajnjih snaga.

U Velikoj Britaniji prosjek bolovanja je manji od hrvatskog: muškarci su odsutni zbog bolesti u prosjeku 140 dana u radnom vijeku, a žene 189 dana. Najnovije istraživanje je provedeno na uzorku od 2000 žena i muškaraca koji su ispitani o tome kako se ponašaju kad osjete simptome bolesti, te su na temelju rezultata ocrtane nove razlike među spolovima.

Četiri od deset muškaraca priznat će da neće doći na posao čim se osjete bolesnima, a samo će polovina muškaraca osjećati grižnju savjesti što ne odrađuju svoje radne zadatke. S druge strane, samo tri od deset žena odlučit će se na bolovanje osjete li manje zdravstvene probleme. Dvije trećine žena će se osjećati krivima zbog toga što su ostale kod kuće, dok će slične probleme osjećati samo trećina muškaraca.

'Svatko odlazi na bolovanje s nekim razlogom, no često taj razlog nije bolest', komentirao je rezultate istraživanja britanski stručnjak za medicinu rada dr. Tony Williams. 'Možda bi menadžeri mogli više učiniti pokušavajući shvatiti zašto radnici često odlaze na bolovanje i raznim mehanizmima u svojim poduzećima smanjiti broj dana provedenih na bolovanju. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba jedan su od načina da svoj tim učine zdravijima.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!