POZOR

Može li pilula riješiti nedostatak želje za seksom?

27.05.2013 u 11:06

Bionic
Reading

Uzrokuje li dugoročna monogamija manjak seksualne želje kod žena i može li im pomoći pilula, pitaju se neki znanstvenici

Naime već godinama se raspravlja o ženskoj verziji Viagre, no u idućih nekoliko godina i ona bi mogla postati stvarnost, bar tako piše u članku Daniela Bergnera u New York Timesu.

Pilula Lybrido stvorena je kako bi pojačala želju za seksom kod žena. No za razliku od Viagre, koja djeluje na fizičko stanje, ženska pilula trebala bi djelovati na psihu. Percepcija je naime da je ženska seksualna disfunkcija povezana s manjkom želje za seksom, dok muškarcima treba samo malo podesiti opremu.

Bergner to sažima ovako: 'Dajte muškarcu erekciju i pokrenut ćete mu osjetila i potaknuti želju za seksom. Žene ne reagiraju jednako na podraživanje genitalija', smatra Bergner. On ide korak dalje i smatra da su za manjak želje krive monogamija i duge veze.

Naime manjak želje javlja se kod deset do 30 posto žena u dobi između 20 i 60 godina, piše New York Times.

Iako se neki biolozi i psiholozi možda ne slažu s tim, možda ženski libido ipak ubija monogamija, odnosno seks s jednom osobom dug niz godina.


Bergnerovo objašnjenje leži u tome da nitko, ni muškarci ni žene, nisu programirani da imaju samo jednu vrstu seksa. I psihologinja Lori Brotto pita se jesu li poremećaji u seksualnim funkcijama stvarno poremećaji ili rezultat dosade.

Izum poput Lybrida, koji bi potaknuo na seks, mogao bi biti spas za dugoročne veze. No postavlja se pitanje osuđujemo li nuđenjem farmakološkog rješenja žene koje nisu sretne u monogamnim vezama i smatramo li da imaju manji libido nego muškarci. Ipak, žene imaju izbor i moći će, ukoliko budu htjele, posegnuti za pilulom koja će im potaknuti libido, ali i odlučiti hoće li ili neće ostati u monogamnoj vezi.